Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© cottonbro via Pexels

Heb jij de smaak ondertussen goed te pakken?

Ben jij thuis aan het sporten? Hier zijn 6 tips om blessures te vermijden

De meeste sportscholen in ons land mogen dan al een tijdje weer open zijn, maar de kans is groot dat jij nog steeds thuis aan het sporten bent. Merk jij alleen dat je de laatste tijd last hebt van je knieën of dat je pijn hebt aan je enkels? Lees dan vooral verder, want wij geven je enkele handige tips om blessures te vermijden.


Heb jij de afgelopen maanden intensief gesport vanuit je eigen kot terwijl je voordien niet of toch minder actief bezig was? Dan kan het zijn dat je lichaam hier nog aan moet wennen. Een blessure is dan ook niet ongewoon en ook het feit dat je plots in een andere omgeving sport, speelt een rol. Ben jij de voorbije maanden begonnen met lopen, rolde jij steeds vaker je yogamatje uit of waagde jij je aan krachttraining? Lees dan zeker onderstaande tips als je blessures wil vermijden.

1. Begin bij je voeten


Aangepaste schoenen zijn cruciaal tijdens het sporten. Staan die van jou al jaren onaangeraakt in de kast en spot je hier en daar enkele scheurtjes? Dan is het hoog tijd om een nieuw paar sportschoenen aan te schaffen. En zo heb je meteen een excuus om nog wat extra te shoppen!

2. Leer je materiaal kennen


Heb jij enkele gewichtjes gekocht waar je nog nooit eerder mee hebt gewerkt? Zoek dan online of op YouTube enkele tutorials op. Thuis heb je geen sportcoach die jou kan corrigeren, dus het is belangrijk dat je zelf goed research doet naar hoe een bepaalde oefening in elkaar zit.

3. Zorg dat je genoeg plaats hebt


Is jouw woon- of slaapkamer aan de kleine kant of heb jij hier en daar enkele interieuritems staan waar jij je aan kan bezeren? Zorg er dan voor dat je voldoende plaats hebt voor je work-out. Schuif eventueel een aantal zaken aan de kant zodat je je niet belemmerd voelt tijdens het sporten. Voor je het weet struikel je namelijk over een bloempot of sla je met je arm tegen een lamp.

4. Vergeet niet om op te warmen


Als je een sportles volgt, start je standaard met een opwarming en ook als je thuis aan de slag gaat, is opwarmen een must. Zo stimuleer je je bloedsomloop en activeer je je spieren. Zo krijgen zij op hun beurt het signaal dat jij klaar bent om te knallen. Een opwarming hoeft trouwens niet lang te duren. Tien minuutjes is vaak al voldoende!

5. Begin klein


Neem niet meteen een berg hooi op je vork, maar begin klein. Hier is absoluut niets mis mee en zo kan je een bepaalde oefening eerst onder controle krijgen vooraleer je gewicht toevoegt. Hetzelfde is van toepassing als je gaat lopen. Probeer niet meteen om een halfuur aan een stuk te lopen, maar stel een haalbaar doel voor jezelf op. Beetje bij beetje kan je de intensiteit en de duurtijd verhogen.

6. Let op de ondergrond


Sport jij graag in je tuin als het mooi weer is of ga je regelmatig lopen? Dan moet je ook rekening houden met de ondergrond. Een iets zachter oppervlak verdraagt je lichaam wellicht beter dan een harder terrein. Is dit voor jou het geval? Dan kan je misschien beter ergens in een bos of natuurdomein gaan lopen in plaats van op straat.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '