Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

De meeste symptomen lijken in eerste instantie onschuldig, maar kunnen in een mum van tijd verergeren.

AHA: na zoveel tijd moet je je tampon vervangen om de giftige tamponziekte te vermijden

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het toxischeshocksyndroom (TSS) kan je leven in gevaar brengen wanneer je je tampon te lang inhoudt, maar hoeveel keer per dag moet je ‘m vervangen om zo’n infectie te vermijden?

Het toxischeshocksyndroom kan voorkomen bij vrouwen die een tampon dragen en wordt daarom ook wel de tamponziekte genoemd. Een tampon kan de ontwikkeling van bacteriën en schimmels in je vagina bevorderen, waardoor infecties kunnen ontstaan. Een van die bacteriën is de staphylococcus aureus en het is dat vieze beestje dat TSS kan veroorzaken. Het kan voorkomen in ons slijmvlies en wil zich zo snel mogelijk verspreiden. Om dat mogelijk te maken, geeft de bacterie giftige stoffen en eiwitten vrij.

Gevaar van de menstruatiecup

Door tampongebruik kan de aanmaak van die giftige stoffen toenemen. Wanneer ze in ons bloed terechtkomen, kan dat ernstige gevolgen met zich meebrengen, maar toch is het belangrijk om niet té snel te panikeren, want zulke reacties komen heel zelden voor. Als ze toch optreden, is ons immuunsysteem in de meeste gevallen sterk genoeg om zich tegen die giftige shock te verzetten. Ongeveer 30% van onze bevolking is drager van (goedaardige) stafylokokken, terwijl amper 1 tot 5% van de vrouwen drager is van stafylokokken die dergelijke toxische stoffen kunnen ontwikkelen.

Het is trouwens belangrijk om te weten dat de siliconen menstruatiecup een nóg grotere broeihaard is voor die vieze beestjes en dat niet alleen omdat ze een betere basis voor de bacteriën vormen, maar ook omdat ze herbruikbaar zijn. Wie enkel maandverband draagt, heeft zo goed als geen kans op het toxischeshocksyndroom. Dat komt omdat de menstruatiecup en tampon inwendig worden ingebracht en een simpel maandverband niet.

Eerste symptomen

De tamponziekte herkennen, is niet zo eenvoudig. De meeste symptomen lijken in eerste instantie onschuldig, maar kunnen in een mum van tijd verergeren. Hoge koorts, spierpijn, rode ogen en/of huid, een extreem lage bloeddruk en braakneigingen kunnen erop wijzen dat er meer aan de hand is dan een ‘normaal’ griepje.

Allemaal goed en wel, maar hoe kunnen we die kans op zo’n shock nog meer verkleinen? Wel, volgens experts moet je zowel de menstruatiecup als de tampon om de vier uur vervangen en mag je ze niet langer dan zes uur inhouden. De zogenaamde superabsorberende maandverbanden vervang je ook best om de vier tot zes uur. Slapen doe je dus het best met een normaal maandverbandje en niet met een tampon of menstruatiecup. Nog meer vragen over je intieme hygiëne? Raadpleeg je huisarts of ontdek de meeste antwoorden hier!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '