https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body The Body Shop zamelt maandverband in in de strijd tegen menstruatie-armoede

The Body Shop zamelt maandverband in in de strijd tegen menstruatie-armoede

Heb jij nog ongeopende maandverbandverpakkingen liggen?

maandverband
© Getty

Er wordt zelden over gesproken, maar menstrueren is een kostelijke zaak. Té kostelijk voor vrouwen die amper geld hebben om de dag door te komen. The Body Shop gaat samen met BruZelle de strijd aan tegen menstruatie-armoede met een inzamelactie van ongeopende maandverbandverpakkingen.

De kans is vrij groot dat je thuis een of meer ongeopende pakken maandverband hebt liggen die je niet gaat gebruiken. Je vriend nam de verkeerde soort mee van de supermarkt, je gebruikt eigenlijk nooit verbanden maar hebt ze toch just in case of ze liggen er nog van vóór je een menstruatiecup had. In 13 filialen van The Body Shop kan je die ongeopende verpakkingen nu doneren voor het goede doel.

Samen met BruZelle, een organisatie die het taboe rond de menstruatie wil doorbreken en maandverbandverpakkingen verschaft aan vrouwen die niet de middelen hebben om ze zelf te kopen, zamelt The Body Shop zo veel mogelijk maandverband in. In Vlaanderen kan je in Antwerpen (2 winkels), Gent, Mechelen, Leuven en Sint-Niklaas terecht met een donatie. In Brussel breng je verpakkingen binnen in de winkels in Woluwe Shopping Center, op de Elsensesteenweg en in de Kleerkopersstraat.

Bruzelle

BruZelle werd in 2016 opgestart door twee vriendinnen die bezorgd waren om de menstruele kwetsbaarheid van vrouwen in een moeilijke leefsituatie. Het opzet van hun organisatie is simpel maar veelbetekenend: maandverband verzamelen en uitdelen aan vrouwen die dakloos zijn of in een andere precaire situatie leven. Hygiëne is nu eenmaal fundamenteel voor de menselijke waardigheid en het zelfrespect en dus een basisrecht. Het doel is om vrouwen dat basisrecht te geven én het taboe rond menstruatie te doorbreken. Dat doet Bruzelle al meer dan drie jaar met succes.

‘Wij hebben meer dan 260.000 maandverbandverpakkingen uitgedeeld sinds onze lancering’, zegt mede-oprichtster Veronica Martinez. ‘Onze samenwerking met The Body Shop helpt BruZelle nu om meer zichtbaarheid te krijgen in België en nog meer mensen te helpen die in een moeilijke situatie verkeren.’

Toch geen ongeopende verpakkingen in huis? Op de site van BruZelle kan je ook een gift doen. En het is natuurlijk niet verboden om tijdens je wekelijkse boodschappen een pak maandverband te kopen en dat gewoon binnen te brengen in een winkel in de buurt. Dan heb je ineens een goed excuus om zo’n heerlijke shower foam te kopen bij The Body Shop. Je bent toch al in de winkel, weet je wel…

Lees ook: