Home Lifestyle Televisie KIJKTIP: 12 beklijvende true-crimeseries die je niet meer loslaten

KIJKTIP: 12 beklijvende true-crimeseries die je niet meer loslaten

'Via true crime kunnen we in iemands hoofd kruipen om antwoorden te vinden', vertelt criminoloog Janine Janssen deze week in je Flair.

true crime series
© HBO & Netflix

Van ‘The Bridge’ tot ‘How to Get Away with Murder’: wij krijgen maar niet genoeg van crimiseries. Al vinden we de waargebeurde verhalen die in deze twaalf documentaires werden gegoten zo mogelijk nóg spannender.

In je Flair van deze week lees je waarom we, ondanks het lugubere karakter van het genre, zo graag naar true crime kijken. ‘Omdat criminaliteit zo onbekend is voor de meesten, boeit die ons juist enorm’, aldus Janine Janssen, criminoloog en cultureel antropoloog bij de Nederlandse Avans Hogeschool en Open Universiteit. ‘We kunnen ons niet voorstellen wat een seriemoordenaar bezielt. Via true crime kunnen we een beetje in iemands hoofd kruipen om antwoorden te vinden.’ Dat doe je met deze twaalf true-crimeseries.

The Ripper

Fascinerende documentaire over de seriemoordenaar The Yorkshire Ripper, een soort hedendaagse Jack The Ripper uit de jaren zeventig die het vooral gemunt had op prostituees.

Je bekijkt de vierdelige miniserie op Netflix. 

© Netflix

Unsolved Mysteries

Een moderne reboot van de klassieker uit de jaren tachtig. Elke aflevering zoomt in op een nieuw, nooit opgelost mysterie dat tot de verbeelding spreekt, gaande van moord en verdwijning tot buitenaardse wezens.

Je bekijkt de twee seizoenen van ‘Unsolved Mysteries’ op Netflix. 

© Netflix

I’ll Be Gone in the Dark

Het verhaal van Michelle McNamara, de auteur van het gelijknamige boek, over haar levenslange obsessie voor true crime en haar jarenlange zoektocht naar de identiteit van de Golden State Killer, een beruchte seriemoordenaar die de Amerikaanse westkust decennialang in zijn greep hield.

Je bekijkt de zes afleveringen van ‘I’ll Be Gone in the Dark’ op Streamz. 

© HBO

Amanda Knox

De Amerikaanse studente Amanda Knox bracht vier jaar in een Italiaanse gevangenis door nadat ze onterecht werd veroordeeld voor de moord op haar roommate Meredith Kercher. In deze verhelderende documentaire doen Knox en de mensen die het meest betrokken waren bij haar zaak, hun verhaal.

Je bekijkt ‘Amanda Knox’ op Netflix. 

© Netflix

The Disappearance of Susan Cox Powell

Susan Powell verdween in 2009 op 28-jarige leeftijd uit haar huis in Utah. Haar echtgenoot en twee zoontjes waren op dat moment aan het kamperen. Twee jaar later stierven zij bij een explosie, die opzettelijk veroorzaakt zou zijn. De documentaire laat getuigen, onderzoekers en familieleden aan het woord over de verdwijning van Susan en de gruwelijke gevolgen van haar mysterieuze verdwijning.

Je bekijkt ‘The Disappearance of Susan Cox Powell’ op Streamz. 

© HBO

The Trials of Gabriel Fernandez

Het gruwelijke verhaal over de mishandeling en de uiteindelijke dood van de achtjarige Gabriel. De beelden van het proces roepen vragen op over de bescherming van kwetsbare kinderen in moeilijke thuissituaties.

Je bekijkt de zesdelige docureeks op Netflix. 

© Netflix

The Keepers

Deze zevendelige documentaire onderzoekt de onopgeloste moord op zuster Catherine Cesnik uit Baltimore en het vermoedelijke verband met een priester die van seksueel misbruik wordt beschuldigd.

Je bekijkt de miniserie op Netflix. 

© Netflix

The Case of Caylee Anthony

Pas nadat Casey Anthony’s dochtertje meer dan een maand vermist is, wordt er aangifte gedaan. Mama Casey wordt ervan beschuldigd Caylee om het leven gebracht te hebben, maar de onderzoekers vinden geen enkel bewijs noch sporen naar de vermiste peuter. Pas na zes maanden intensief onderzoek wordt haar lichaam aangetroffen. In ‘The Case of Caylee Anthony’ wordt haar verdwijning en mysterieuze dood uitvoerig besproken aan de hand van getuigenissen en beklijvend bewijsmateriaal.

Je bekijkt de vijf afleveringen van ‘The Case of Caylee Anthony’ op Streamz. 

© HBO

Evil Genius

Dit waargebeurde misdaadverhaal begint met de gruwelijke dood van pizzabezorger Brain Wells, die een bank berooft met een bom om zijn nek. Alsof dat nog niet vreemd genoeg is, ontdekte regisseur Trey Borzillieri dat de 46-jarige Wells hoogstwaarschijnlijk gedwongen werd om de bank te overvallen. Maar waarom?

Je bekijkt ‘Evil Genius’ op Netflix. 

© Netflix

The Staircase

Wanneer zijn echtgenote Kathleen van de trap valt, belt auteur Michael Peterson de hulpdiensten. Maar was het een ongeluk of moord? Wat volgt, is een jarenlange juridische strijd inclusief tal van plotwendingen die je mond doen openvallen.

Je bekijkt de docureeks op Netflix. 

© Netflix

Making a Murderer

‘Making a Murderer’ vertelt het verhaal van Steven Avery, een 41-jarige redneck uit Wisconsin die in 1985 onterecht wordt beschuldigd van een verkrachting. 18 jaar lang kwijnt hij weg in de cel terwijl de echte dader nog rondloopt. Wanneer hij in 2003 eindelijk vrijkomt, denkt hij eindelijk de draad van z’n leven weer te kunnen oppikken, maar niets is minder waar…

Je bekijkt ‘Making a Murderer’ op Netflix. 

© Netflix

Manson: The Lost Tapes

In de jaren 60 leidde Charles Manson in Californië de sekte Manson Family. Hij experimenteerde met seks en drugs, vermoordde minstens zeven mensen en zou ook zijn sekteleden hebben aangezet tot brutale misdaden. In ‘Manson: The Lost Tapes’ worden archiefbeelden getoond die tijdens het onderzoek werden gemaakt.

‘Manson: The Lost Tapes’ elke woensdagavond om 23u15 op Canvas en op VRT NU. 

© Independent Television
Met medewerking van Jolien Meremans.

Meer kijktips: