Home Lifestyle STUDIE: ouder maakt wijzer, maar onder één belangrijke voorwaarde

STUDIE: ouder maakt wijzer, maar onder één belangrijke voorwaarde

Wijsheid komt niet altijd met de jaren.

Onderzoekers aan Oregon State University hebben ontdekt dat de manier waarop we omgaan met tegenslagen, zoals overlijden of een echtscheiding, een grote impact heeft op de ontwikkeling van onze wijsheid.

Volgens het gezegde komt wijsheid met de jaren, maar deze uitspraak klopt niet volgens wetenschapper Carolyn Aldwin van Oregon State University. ‘Meestal zijn het de mensen die hard hebben gezwoegd om een tegenslag te verwerken, die tot nieuwe inzichten komen’, aldus Aldwin.

Wanneer je een tegenslag kent in het leven, word je uit je dagelijkse routine gerukt en gedwongen om na te denken. Zo sta je stil bij belangrijke levensvragen waar je bij een ‘normale’  gebeurtenis niet mee geconfronteerd wordt. En juist die opschudding leidt tot nieuwe levensinzichten en wijsheid.

‘Waar we echt naar moeten kijken, is wat er gebeurt bij tegenslag.’

‘Wat gebeurt er wanneer een persoon iets slechts meemaakt? Dat is de vraag waar we ons over gebogen hebben, want bij een tegenslag gaat de bal vaak aan het rollen voor andere gebeurtenissen’, vertelt Aldwin over haar onderzoek.

via GIPHY

Voor de studie werd aan 50 volwassenen tussen 56 en 91 jaar gevraagd naar de moeilijkste gebeurtenissen in hun leven, hoe ze ermee omgingen en of het hun visie op het leven veranderde. ‘Wat meteen opviel, is dat mensen meteen een moeilijke periode in hun leven konden opnoemen. Mensen definiëren zichzelf vaak met hun tegenslagen’, vertelt Aldwin die het onderzoek overzag.

32 van de 50 ondervraagden voelden zich bij een tegenslag gedwongen om hun persoonlijke overtuigingen te herzien. Ze gingen reflecteren over zichzelf, nadenken over hun fundamentele overtuigingen en de manier waarop ze de wereld zien.

Sociale steun

De sociale kring van een persoon speelt een bijzonder grote rol bij het verwerken van tegenslagen. Wie tijdens een moeilijke periode emotionele steun kreeg van familie, vrienden en zelfs vreemden, ontwikkelde meer inzichten over empathie en bescheidenheid. Interactie met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt, droeg dan weer bij tot nieuwe ideeën en sociale interacties.

via GIPHY

De kwaliteit van sociale interacties zorgde voor een opmerkelijk verschil volgens Aldwin. Het onderzoek toont aan hoe belangrijk sociale steun is bij het ontwikkelen van wijsheid. De uitdaging rest nu in het verder uitzoeken hoe je ervoor kan zorgen dat iemand de juiste steun krijgt bij het verwerken van een slechte ervaring.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.