Home Lifestyle Body Slaaptekort? Zo overleef je de werkdag zonder energie

Slaaptekort? Zo overleef je de werkdag zonder energie

Vannacht geen oog dichtgedaan?

Slaaptekort

Je kon niet stoppen met Netflix kijken, je werd de hele nacht wakker gehouden door het warme onweer of je hebt nét iets te lang met die vriendin bijgekletst op een doordeweekse dag? Allemaal ingrediënten voor een slaperig hoofd, terwijl je een lange werkdag voor de boeg hebt. Met deze zeven stappen overleef je met een flink slaaptekort een werkdag!

1. Matig met koffie

Je eerste instinct is om ieder halfuur een kop koffie naar binnen te gieten, maar laat dat nu net averechts werken. Twee koppen koffie geven je genoeg energie om de dag door te komen. Wanneer je meer cafeïne binnenkrijgt, zal je juist overvallen worden door nog meer vermoeidheid. Daarnaast word je al gauw shaky en onrustig door een overdaad aan koffie.

2. Eet de juiste voeding

Wanneer je moe wakker wordt, zal je al snel de neiging hebben om heel veel te gaan eten. Vooral vette dingen en producten met veel suiker zullen je voorkeur hebben, maar deze voedingsmiddelen kan je dus beter mijden! Ze geven je namelijk een piek in je bloedsuikerspiegel, om je vervolgens in een nog grotere dip te storten. Kies liever voor goede proteïnes, volkoren granen en gezonde vetten. Meerdere kleine maaltijden eten is beter dan drie grote maaltijden als je kampt met slaapgebrek, want die bezorgen je de gevreesde after dinner dip.

3. Doe een powernap

Het is natuurlijk een flinke luxe wanneer je dit kan doen, maar áls je de mogelijkheid hebt om een powernap te doen: ga ervoor! Zorg wel dat je niet langer dan twintig minuten slaapt, want langere dutjes maken je juist extra moe.

4. Las pauzes in

Lang stilzitten vreet energie, dus zorg ervoor dat je af en toe korte breaks inlast. Korte pauzes van 10 tot 15 minuten zijn al voldoende en kunnen je nét even die energieboost geven.

5. Drink veel water

Water drinken is natuurlijk altijd goed voor je, maar op dagen met slaaptekort is het al helemaal verstandig om veel water te drinken. Het zorgt er namelijk voor dat je alert blijft. Te weinig drinken heeft uitdroging als gevolg. Een van de symptomen van uitdroging is vermoeidheid; dus zorg ervoor dat je een grote fles water op je bureau hebt staan!

6. Stel prioriteiten

Natuurlijk is het heel fijn om aan het eind van de dag álles van je to-dolijstje te hebben afgewerkt, maar wees op dagen met minder energie iets liever voor jezelf. Stel prioriteiten en werk alleen aan dingen die op de dag zelf afgehandeld moeten worden. Minder belangrijke taken kan je beter even opschuiven, om je er de volgende dag met hernieuwde energie op te storten.

7. Ga niet meteen slapen bij thuiskomst

De verleiding is groot om bij thuiskomst meteen in bed te storten, maar toch is het beter om nog even wakker te blijven. Maak een gezonde avondmaaltijd voor jezelf klaar, loop een blokje om en neem bijvoorbeeld een warm bad. Als je namelijk meteen gaat slapen, zal je de volgende ochtend heel vroeg wakker worden en dus je hele slaapritme in de war schoppen. Het resultaat daarvan? Juist. Vermoeidheid!

Puppy GIF - Find & Share on GIPHY

Bron: Purewow

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.