Home Lifestyle SHOCKING: Partydrugs helpen je van je depressie af!

SHOCKING: Partydrugs helpen je van je depressie af!

Ketamine to the rescue

De tijd dat MDMA en ketamine alleen gebruikt werden om high te worden tijdens het uitgaan, is voorgoed voorbij. Deze drugs zouden blijkbaar het ideale geneesmiddel zijn voor tal van psychologische aandoeningen.

In onze haastige maatschappij krijgen we steeds vaker af te rekenen met burn-outs, depressies en zelfmoorden. In België alleen al krijgt minstens één op vier volwassenen op een bepaald moment in zijn leven te maken met ernstige psychologische problemen. Wat het nog erger maakt, is dat 30 procent van hen geen enkele baat heeft bij de medicijnen die momenteel op de markt zijn. Voor die mensen is er nu een sprankeltje hoop, en dat komt uit heel onverwachte hoek.

Verboden

De redder in nood is ketamine. Het middel staat sinds de jaren negentig bekend als een partydrug. Op technofeestjes snoven jongeren het om zichzelf op te peppen of in een soort dromerige roes te raken. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de genezende effecten van de stof. Zo zou het depressies kunnen verzachten en in Amerika wordt het al op die manier gebruikt. In België is de stof momenteel nog verboden, al is het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson in samenwerking met de KU Leuven volop bezig met proeven waar ketamine wordt verwerkt in een neusspray.

Risico’s

Dergelijke onderzoeken zijn broodnodig, aangezien de huidige antidepressiva vooral inwerken op het gelukshormoon serotonine. De effecten daarvan zijn beperkt en het is een langdurig proces. Ketamine werkt onmiddellijk én efficiënter. Toch zijn er ook risico’s verbonden aan de stof. Zo kunnen er problemen ontstaan met je geheugen of blaas, en je kan er psychoses van krijgen. Alles hangt af van de juiste dosering, en daar wordt nu dus volop aan gewerkt.

Stress

Ook andere drugs kunnen binnenkort misschien een medische invulling krijgen. Zo zouden paddo’s, lsd of MDMA een gunstig effect hebben op posttraumatische stressstoornissen. Benieuwd of we binnenkort allemaal naar deze drugs teruggrijpen, maar voorlopig blijft love onze enige drug! Of chocolade, veel chocolade.

Lees ook: