https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Kom op tegen Kanker wil seks bespreekbaar maken voor (ex-)kankerpatiënten

Kom op tegen Kanker wil seks bespreekbaar maken voor (ex-)kankerpatiënten

De organisatie zoekt mensen die (anoniem) willen getuigen om eventuele pijnpunten bloot te leggen.

seks-tijdens-kanker
© Anete Lusina

Met de nieuwe campagne #durftevertellen roept Kom op tegen Kanker (ex-)kankerpatiënten op om te praten over welke impact hun kankerbehandeling heeft/had op hun seksleven. Op die manier hoopt de vzw seks tijdens en na kanker in kaart te brengen en het tegelijkertijd bespreekbaar te maken.

Een kankerbehandeling heeft een enorm grote impact op het lichaam en kan ook seksuele klachten met zich meebrengen. Om te ijveren voor een betere zorg rond seksuele problemen tijdens én na kanker, roept Kom op tegen Kanker (ex-)kankerpatiënten op om te praten over de positieve en/of negatieve invloed van hun kankerbehandeling op hun seksleven. Zo werkt het meteen ook aan de bespreekbaarheid ervan, want volgens de vzw is het zowel voor (ex-)patiënten als voor zorgverleners niet altijd makkelijk om actief over seksualiteit te praten.

Zelfbeeld en intimiteit

Nochtans is het voor kankerpatiënten ontzettend belangrijk om seks bespreekbaar te maken. ‘Seksualiteit is een breed begrip en gaat bijna nooit alleen over seks. Het gaat onder andere ook over lichaamsbeeld, zelfbeeld, partnerrelatie, liefde en intimiteit. Na een diagnose van kanker kunnen deze thema’s wat op de achtergrond verdwijnen, terwijl het toch belangrijke aspecten in ons leven zijn’, aldus seksuologe Kristel Mulders in een persbericht. ‘Patiënten en hun partners zijn zich vaak niet bewust van de impact van de behandeling op hun seksualiteit, waardoor psycho-educatie onmisbaar is in goede kankerzorg.’

Pijnpunten blootleggen

‘Tijdens en na een kankerbehandeling zijn seksualiteit en intimiteit vaak niet meer als voorheen. Zowel op fysiek als mentaal vlak kunnen de patiënt en zijn of haar partner moeilijkheden ervaren. Het is belangrijk dat ze die met elkaar kunnen bespreken, maar ook met zorgverleners. Door hun getuigenissen te verzamelen, willen we kijken of er knelpunten zijn en beleidsaanbevelingen doen voor een betere zorg rond seksuele problemen tijdens en na kanker’, voegt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker daar nog aan toe.

Daarom kunnen (ex-)kankerpatiënten nu op de website van Kom op tegen Kanker of via de Kankerlijn (op het gratis nummer 0800 35 445) onder het motto #durftevertellen (anoniem) vertellen welke invloed hun kankerbehandeling heeft/had op hun intieme leven. Op basis van die positieve én negatieve ervaringen wil Kom op tegen Kanker beleidsaanbevelingen formuleren, om bijvoorbeeld een seksuoloog of relatietherapie betaalbaar te maken, én pijnpunten blootleggen.

Lees ook: