Home Lifestyle 13 simpele Scandinavische tips die je gelukshormonen een boost kunnen geven

13 simpele Scandinavische tips die je gelukshormonen een boost kunnen geven

Zo kom je in no time dat druilerige najaar door!

Scandinavische tips
© Alisa Anton via Unsplash

Waar weten ze beter hoe je er een h√©√©rlijke winter van kan maken dan in Scandinavi√ę? Het is er tijdens¬†de koude maanden maar een paar uurtjes per dag¬†licht, maar daar laten ze zich niet door kisten. Integendeel, in Scandinavische landen wonen de gelukkigste mensen ter wereld – ja, dat is bewezen. Omarm hun lifestyle en geef ook zelf je gelukshormonen een boost!

In het jaarlijkse World Happiness Report palmen de Scandinavische landen IJsland, Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken maar liefst de helft van de top 10 van gelukkigste landen ter wereld in. En dat is niet geheel toevallig, want de inwoners hebben er een aantal, op de spelling van de termen na, simpele lifestylehacks die het leven een pak makkelijker maken. Je voelt ‘m al komen: hieronder lijsten we ze voor jou op!¬†

Wat is wat: hygge, lagom en lykke?

 • Hygge is een Deens woord dat¬†een speciaal moment of gevoel¬†omschrijft. Of je nu alleen thuis¬†bent of bij je knuffelcontact zit, het¬†gaat om het gevoel van gezelligheid¬†en warmte. Hygge moet je¬†voelen. Het vraagt je om in het¬†moment te zijn, het te erkennen¬†en er keihard van te genieten.
 • Lagom is een Zweeds woord¬†dat ‚Äėprecies de juiste hoeveelheid‚Äô¬†betekent. De kunst van¬†leven met mate, waarbij duurzaamheid¬†heel belangrijk is.¬†Ontzeg jezelf die croissant niet,¬†maar eet er geen vier op √©√©n¬†dag. Wees zelfverzekerd, maar¬†geen opschepper. Ruim je¬†huis op √† la Marie Kondo en koop alleen wat je echt¬†nodig hebt.
 • Lykke is een Deens woord dat¬†letterlijk ‚Äėgeluk‚Äô betekent. Geluk¬†betekent voor de Denen niet¬†veel geld hebben, maar de¬†kleine dagelijkse dingen die het¬†leven makkelijker maken. Lykke¬†heeft alles te maken met hoe we¬†onze kostbare tijd invullen, hoe¬†we met onze buren omgaan,¬†eten maken,…

13 tips uit het hoge Noorden

 1. Kinderen zijn hygge-experts. Ze kijken met verwondering naar de wereld en leven in het hier en nu. Lees een verhaaltje voor je dochter/neefje en duik samen in een fantasiewereld.
 2. Denk niet: ‘Ik ga snel koken, eten en opruimen, dan kunnen we daarna¬†gezellig hyggelen.’ Maak in plaats daarvan van die alledaagse¬†taken een hyggemoment.¬†Kook gezellig samen met je lief, trek¬†een flesje wijn open of laat je kinderen¬†helpen in de keuken.
 3. Zet je smartphone wat vaker uit. Leg hem na een lange werkdag weg.
 4. Reserveer een deel van je interieur voor groen. Een groepje planten bij elkaar werkt beter dan verspreid. Ze geven zuurstof en leven aan je huis.
 5. Brand eens een kaarsje (of tien). In geen enkel land in de EU worden zoveel kaarsen gebruikt als in Denemarken.
 6. Cre√ęer een hoekje in je interieur¬†waar je helemaal kunt ontspannen:¬†een leuke stoel, een heleboel kussens,¬†een stapel boeken en een lichtjesslinger¬†scheppen de juiste sfeer.
 7. Recycle! Pallets kunnen een bankje worden, wijnkistjes worden boekenkasten en die oude stoel krijgt een make-over met een likje verf.
 8. Maak een playlist met vrolijke nummers om je zélfs op donkere en koude dagen energiek te voelen. Het is bewezen dat muziek je humeur verbetert, stress vermindert en de cognitieve prestaties verbetert.
 9. Eet een stukje chocolade! Pure chocolade stimuleert de productie van endorfines én zou de doorbloeding van de hersenen verbeteren.
 10. Bak iets lekkers.¬†In Scandinavi√ę is bakken een standaard winterritueel.¬†Gezondheidsexperts beweren er dat het symptomen van angst en depressie kan verlichten.¬†Er zijn natuurlijk ook nog tal van andere redenen waarom bakken ons gelukkiger kan maken, denk: we trakteren onszelf, het brengt het hele gezin samen en laat het huis ook nog eens lekker ruiken.
 11. Breng altijd een souvenir mee van¬†vakantie, het herinnert je aan die¬†geweldige momenten. Kies voor een¬†functioneel souvenir zoals bijvoorbeeld¬†een pastamachine uit Sicili√ę, of¬†gewoon een leuk hebbedingetje zoals¬†een hoelameisje uit Hawaii.
 12. Een mix van oud en nieuw brengt je interieur in evenwicht: leg op die gloednieuwe bank bijvoorbeeld een kussen van je oma of kies voor hypermoderne vaasjes op die vintage kast.
 13. Maak geregeld tijd voor een fikamoment. Fika betekent een koffie- en snackmoment, en dan bedoelen we niet naar de koffieautomaat hollen en terug. Neem je tijd, ga even zitten om bij te praten of geniet van wat me-time.

Lees ook: