Home Lifestyle 5 prachtige natuurparels die je overtuigen om ooit op avontuur te gaan...

5 prachtige natuurparels die je overtuigen om ooit op avontuur te gaan in Wales

Het is the place to be voor een korte, maar spectaculaire en avontuurlijke roadtrip!

© Patrick Gillespie & Frase Cottrell via Unsplash

Het Verenigd Koninkrijk, je bent er fan van of je bent er geen fan van. Redactrice Jolien hoort bij de diehardfans en trok exact twee jaar geleden drie weken lang de wildernis van Wales in. Ze overtuigt je om ooit hetzelfde te doen.

Wales is een geval apart. Het heeft een eigen – ietwat vreemd – taaltje, binnenlands bestuur, een eigen vlag, máár het is geen onafhankelijke staat. Toch lijkt het alsof je, eens je de grens met Engeland oversteekt, in een totaal nieuw wereldje terechtkomt. Het chique Britse accent maakt plaats voor een plat en onverstaanbaar taaltje, de Tesla’s worden ingeruild voor terreinwagens en de strakke maatpakken en naaldhakken voor overalls en Timberlands. Nog meer gekheid op een stokje? De kans dat je Wales ooit al eens zag, is vrij groot. Er werden een heleboel populaire films (denk: ‘Harry Potter’, ‘The Dark Knight Rises’ en ‘Robin Hood’) opgenomen in de wildernis van Wales, beter bekend als het magische Snowdonia. Het bergachtige gebied in het noordwesten van Wales herbergt enkele schitterende natuurpareltjes, en dat is waarom ook jij Wales een kans moet geven. Niet avontuurlijk en uitdagend genoeg? De onderstaande bezienswaardigheden bewijzen je het tegendeel.

Snowdon

De Snowdon is de hoogste berg van Wales en – als je de hooglanden van Schotland niet meetelt – van heel Groot-Brittannië. Hem beklimmen, is dan ook allesbehalve een lachertje, en dat zowel in de zomer als in de winter. Wie het niet ziet zitten om minstens twee uur lang te klimmen alvorens de top tussen de wolken te bereiken, kan ervoor kiezen om het treintje richting het hoogste punt van de berg te nemen, maar zal zo wel enkele majestueuze uitzichten moeten missen. Niet getreurd, je hoeft echt geen alpinist te zijn om de berg te trotseren. Er is een mooi, maar uiteraard steil, pad aangelegd en met de nodige wilskracht en voldoende water in je rugzak moet het je wel lukken.

Waarom je in godsnaam 1.100 meter hoog zou klimmen? Tijdens je tocht word je meermaals beloond met unieke uitzichten en de top van de berg vormt sowieso – letterlijk én figuurlijk – het ultieme hoogtepunt van je reis. Je zit er letterlijk met het hoofd tussen de wolken en kijkt uit op verschillende diepblauwe meren, waarond Llyn Llydaw, die in het gebied verborgen liggen. Nog niet uitgeteld? Dan kan je je aan de Crib Goch wagen. De berg ligt naast de Snowdon en kan je bereiken via een smal pad dat tussen de twee bergtoppen ligt. Opgelet, want Crib Goch betekent niet voor niets letterlijk vertaald ‘rode rand’. Het is een van de natste plaatsen van Groot-Brittannië en de berg zelf ligt er niet zo goed bij. Hij vraagt dus om iets meer voetenwerk en expertise.

Castell y Gwynt

Fans van ‘Game of Thrones‘ zullen in Wales hun hartje kunnen ophalen, maar moeten daarvoor wel eerst een serieuze inspanning leveren. In Snowdonia kan je op de top van de Glyder Fach namelijk het Castell y Gwynt terugvinden, en dat lijkt bijzonder veel weg te hebben van een ‘Game of Thrones’-set. Meer zelfs, het diende als inspiratie voor de Disneyfilm ‘Dragonslayer‘. Opgelet, want het kan op de Glyder Fach heel koud worden én je zit er tussen de wolken, dus het is belangrijk om goed uit te kijken waar je stapt. Op de top van de berg kan je niet alleen van het spectaculaire kasteel genieten, maar ook andere prachtige kunstwerken van de natuur bewonderen en je laten verbazen door het adembenemende uitzicht. En alsof dat nog niet spectaculair genoeg is, kan je tijdens je tocht naar de top van de berg de voetjes afkoelen in een prachtig meer en poseren aan een sprookjesachtige waterval.

De watervallen van Brecon Beacons

Wie na al dat klimmen een rustiger dagje wil inplannen, kan in het zuiden van Wales naar het National Park Brecon Beacons trekken. Het feeërieke bos in Ystradfellte herbergt een vijftal magische watervallen – de Ystradfellte waterfalls – die elk jaar een heleboel toeristen lokken. Of dat iets te maken heeft met het feit dat een van de Batcaves (die in ‘The Dark Knight Rises’) van Batman in het park ligt, durven we niet te ontkennen. Je kan in het park verschillende wandelroutes volgen die je langs (een aantal) waterpartijen leiden of zelf je weg zoeken in het schitterende bos. Voor de durvers: één waterval ligt niet op het traditionele wandelpad en een beetje verborgen in het nationaal park. Wat die waterval zo spectaculair maakt en waarom je ‘m absoluut moet vinden? Je kan bovenop de waterval wandelen!

Dinorwic Quarry

In het noorden van Wales ligt de voormalige en imposante steengroeve Dinorwic Quarry, waar je je in de 19de eeuw waant. Het is een mysterieuze plek, maar o zo de moeite waard om eens een namiddag in door te brengen, tenzij je niet voor verlaten en ietwat enge bezienswaardigheden te vinden bent. De meeste toeristen blijven er weg en baden in het gigantische meer dat onderaan de groeve ligt, maar het bezoeken van de steengroeve zelf is nochtans een ervaring op zich. Loop er tussen de honderden verlaten en piepkleine mijnwerkershuizen, wandel helemaal tot aan de top van de groeve voor een uitzicht vanjewelste of duik het bos in en neem een kijkje in de vele grotten die er verborgen liggen. Wist je trouwens dat het ooit een filmset was voor ‘Clash of the Titans‘?

 Llyn y Fan Fach

Het mooiste en vooral meest iconische (gletsjer)meer van Wales vind je aan de voet van de Black Mountain. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat je voor het meest spectaculaire uitzicht op het meer die berg eerst moet beklimmen, maar dat is absoluut geen vereiste. Volgens de legende is het Llyn y Fan Fach de thuisbasis van de legendarische Lady of the Lake,  een personage uit de legende van Koning Arthur. Een echt must-see, dus!

View this post on Instagram

Oh Wales… ??????? – This is a place called Llyn y Fan Fach on the edge of Black Mountains in the Brecon Beacons and it is truly incredible. This vantage point over the lake with genuinely 0 civilisation as far as the eye can see is just enchanting to stand and look at ? – It’s been epic travelling Wales this week! ?? – What do you think of this shot? ? . . . . #earthfocus #blackmountains #mountains #walesonline #passionpassport #thediscoverer #aov #beautifuldestinations #priime #discoverearth #sonya7iii #landscape #Sonyalpha #highlands #greatoutdoors #ukpotd #nationalpark #adventuretravel #visualsofearth #folkscenery #artofvisuals #afterlight #exploretocreate #sunrise #ourplanetdaily #earth_shotz #sunset #wales #photosofbritain #neverstopexploring

A post shared by Will Lamerton (@willlamerton) on

Nog altijd niet overtuigd? Ook het magische Gwydyr Forest Park en zijn watervallen, de mooie kustlijn en het Coast Path van Pembrokeshire, Little Haven, Conwy en het schiereiland Gower zijn tijdens je roadtrip sowieso een tussenstop waard!

Meer reisinspiratie:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.