Nu we deze week opnieuw mogen genieten van het zonnetje, snacken we met deze warmere temperaturen naar frisse maaltijden. Enter: slaatjes! En nee, die hoeven écht niet saai of té gezond te zijn. Deze kleurige en overheerlijke recepten bewijzen dat nog maar eens. Merci, TikTok!
Een slaatje is lang niet iets waar we elke dag zin in hebben, maar we moeten toegeven dat het met warmere temperaturen écht kan smaken. Deze heerlijke receptjes hebben we gespot op TikTok en doen ons onmiddellijk watertanden. Geen saaie slaatjes meer voor ons!
Slaatje met BBQ pulled chicken
Slaatje met geroosterde kikkererwten en feta
Halloumislaatje met quinoa
Mangoslaatje
Griekse salade met fetasaus
Pikante komkommersalade
Avocadoslaatje
Wokgroentenslaatje met kip en gemberdressing
@mallorythedietitian This Asian Crunch Salad has been on repeat in my kitchen for easy lunches.👏🏼 It’s great for meal prep because the veggies in it keep well in the fridge even after the dressing is added! I hope you love it as much as I do! 😊 Full recipe below.👇🏼or grab it at https://mallorythedietitian.com/asian-crunch-salad/ 🔗 Ingredients • 2 c green cabbage, chopped • 2 c purple cabbage, chopped • 1 red bell pepper, cut into thin strips • 2 carrots, grated (ab 1½ c) • 3 green onions, chopped • ½ c cilantro, chopped • ¼ c fresh mint, chopped (ab 10 leaves) • ½ c cashews, chopped (I use roasted & salted) • 1-2 c shredded chicken (optional) ~For Lime Ginger Dressing~ • ¼ c fresh lime juice about 2 limes (60 ml) • 1 Tbsp extra virgin olive oil or avocado oil (15 ml) • 1 Tbsp toasted sesame oil (15 ml) • 1 Tbsp maple syrup (15 ml) • 1 Tbsp rice vinegar (15 ml) • 1½ Tbsp low sodium soy sauce or coconut aminos (22 ml) • ½ Tbsp grated ginger root about 1 inch of ginger root • 1 garlic clove, minced • ¼ tsp crushed red pepper flakes more to taste • dash black pepper (optional) Directions • Finely chop your veggies and cashews. Combine the salad ingredients in a large bowl. Feel free to use bagged shredded veggies to make this recipe even easier. • To make the dressing, mix the ingredients in a small bowl and whisk until the oil is emulsified. • Pour the dressing on top of the salad & give it a toss. Storage • fridge for up to 3-4 days Nutrition (makes 4 servings, 2 cups each) 260 cal, 13g pro, 19g carb, 4g fiber, 16g fat Dietitian Tip 👉🏼 One of the easiest ways to ensure you’ll eat a variety of nutrient-rich foods is to make them taste amazing with a homemade dressing like the one in this recipe! This salad contains dietary fiber, heart-healthy fats that also support brain health & hormone health, antioxidants, Vitamins E, K, C, A, and B vitamins. Follow @mallorythedietitian for more healthy recipes! Celebrate the small wins. 🫶🏼
♬ Sunny Day – Ted Fresco
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Pastasalade met mais
Slaatje met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten
Slaatje met pistachenoten en gebakken citroen
Caesarsalade met hummus
Pittig courgetteslaatje met stracciatellakaas
@alfiecooks_ GRIDDLED COURGETTE SALAD 🥒 Welcome back to SALAD SEASON, my new series, where I show you how to make the best salads in town. FOR EPISODE 2, I’ve made you my GRIDDLED COURGETTE SALAD. Served with ’straciatella’ + a chilli, garlic + shallot vinaigrette, this one is a winner during courgette season. I’ve left my full written recipe below, so let me know if you give it a go! INGREDIENTS 2 courgettes 1 garlic clove 1/2 red chilli 1/2 shallot 1 lemon (juice + zest) Handful fresh mint Handful fresh basil 4 tbsp straciatella (I used @juliennebruno superstraccia) Salt Pepper Extra Virgin Olive Oil METHOD 1. To make the dressing, mince the garlic, then combine with finely diced chilli + shallot. Add chopped pint, the zest + juice of a lemon, salt, pepper, then slowly stream in olive oil by whisking until a creamy vinaigrette forms (around 50ml). 2. Slice your courgettes into rounds, season with salt, pepper + olive oil. Heat up a griddle pan until smoking, then sear the courgettes on each side until griddled (2-3 mins). 3. To serve, place the courgettes onto a plate, then top with basil leaves, dollops of straciatella, then lashes of dressing – enjoy! #courgette #salad #zucchini #easyrecipes #healthyrecipes ♬ Transcend – IRSNa
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tahinisalade
Slaatje met watermeloen, feta en munt
Koolslaatje met kalkoen
Slaatje met edamamebonen en avocado
Slaatje met gegrilde perzikken, burrata en pistachenoten
@alfiecooks_ GRILLED PEACH, PISTACHIO + BURRATA SALAD 🍑 Welcome back to SALAD SEASON – the series where I show you how to make the best salads in town. For EPISODE 4, I’ve made my GRIDDLED PEACH SALAD… with shaved frozen peach, pistachios, burrata + basil on top. finished with balsamic + olive oil, this is a seriously sumptuous summer salad 🌞 I’ve written the full recipe down below – so let me know if you give it a go 👇 INGREDIENTS (serves 4) 4 peaches 100g burrata (I used @juliennebruno burella) 50g toasted pistachios 15g fresh basil 1 tbsp balsamic glaze/vinegar Olive oil Salt Pepper OPTIONAL: 1 frozen peach METHOD 1. For the frozen peach, simply place in freezer until rock solid. 2. Slice the peaches in half, then chop into slices. In a (griddle) pan, warm up 1tbsp olive oil until hot, then griddle the peaches for 2-3 minutes on each side, or until charred. 3. Layer up on plate. Top with torn pieces of burrata, toasted pistachios, fresh basil, shaved frozen peach, olive oil + balsamic – enjoy! #peach #salad #saladseason #easyrecipes #healthyrecipes ♬ Transcend – IRSNa
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Crispy aardappelsalade met kip, feta en olijven
@sanne.vanlierop Crispy aardappel salade , griekse stijl 🇬🇷🥔 Zomerse temperaturen betekent salade weer! Deze crispy aardappel salade is voedzaam, vullend, eiwitrijk en alles wat je nodig hebt! Ik maak hem met mijn lievelings olijfolie van @TOPIKÁ Vol smaak, extra vierge, zacht voor elk gerecht en de hoogste kwaliteit van een familie boomgaard. Alles wat je wilt toch? Ingrediënten – 2/3 personen hoofd, 4/6 bijgerecht Saus 400 gr (lactosevrije) Griekse yoghurt Sap van 1/2 Citroen Flinke hand Verse munt en dille 1-2 teentjes Knoflook 1 Komkommer Scheutje extra vierge olijfolie Zout & peper 3 el Olijven 60 gr Feta 1 Rode ui Kip & aardappeltjes 200 gr kipfilethaasjes 1 tl zatar 1 tl Paprika poeder 2 tl Oregano Scheut extra vierge Olijfolie 500 gr krieltjes Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de krieltjes voor ongeveer 10 minuten tot je ze kunt inprikken met een vork. Droog af en leg op een bakplaat met bakpapier. Plet de krieltjes met een glas. Doe er een flinke scheut olijfolie over en wat zout. Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten. Ondertussen bak je de kipfilethaasjes in de pan met wat olijfolie en de kruiden . Snijd de komkommer in kleine blokjes en de ui ook. Doe de Griekse yoghurt in een schaal met de komkommer, ui, fijn gehakte dille en munt, olijven en feta. Verdeel er een scheutje olijfolie en wat peper , zout en citroensap overheen. Meng dit goed door elkaar . Snijd de kip in reepjes. Schep dan de krieltjes en kip er doorheen en meng alles goed. Top af met wat extra dille, munt en olijfolie. #aardappel #aardappelsalade #crispy #crispypotato #potato #salade #salad #kip #eiwitrijk #feta #gezonderecepten #bbq #lekkereten ♬ origineel geluid – Sanne van Lierop
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook: