Home Lifestyle Food RECEPTEN: deze 4 kleurrijke salades zijn verrassend vullend

RECEPTEN: deze 4 kleurrijke salades zijn verrassend vullend

Hier heb je je buik écht van vol!

recepten salades
© Catherine Frawley

Over salades bestaan veel vooroordelen: smaakloos, niet-vullend, saai of, in het ergste geval: konijnenvoer. Enter het boek ‘Super salade’, dat doorsnee slaatjes een serieuze make-over geeft. Kleurrijke, smaakvolle én vullende recepten, zodat je er ook echt mee gegeten hebt.

1 / 4
Bieten-bramensalade
Gebakken rabarber en feta
Gegrilde groenten met warme chili-tahin
Fattoush
Bieten-bramensalade
Bieten-bramensalade

Dit heb je nodig (4 pers.)

800 g bieten (het blad kan je ook in de salade verwerken) · 80 g rucola · 80 g babyspinazie · 1 kleine rode ui, in dunne ringen · 70 g pompoenpitten · 160 g geitenkaas · 200 g bramen · 40 g walnoten

Voor de dressing: 3 eetlepels walnootolie · 1 eetlepel balsamicoazijn · 1 eetlepel rodewijnazijn · 1 teen knoflook, fijngeraspt · zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Was de bieten, maar schil ze niet. Wrijf ze in met wat olijfolie, wikkel ze in een dubbele laag aluminiumfolie en leg in een braadslede. Zet circa 1,5 uur in de oven, tot de bieten zacht zijn (klein bietjes zullen eerder gaar zijn).

3. Laat afkoelen. Snij de onder- en bovenkant eraf en wrijf de schil er voorzichtig vanaf. Snij vervolgens in stukjes en doe in een grote mengkom. Voeg ook de rucola, spinazie, ui en pompoenpitten toe, en het bietenblad – als je dat gebruikt.

4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een jampotje met een deksel en schud 1 minuut goed door. Schenk de helft over de salade en meng voorzichtig met je handen. Verdeel de salade dan over een serveerschaal, strooi de geitenkaas en bramen erover. Verkruimel tot slot de walnoten over de salade en besprenkel met de rest van de dressing.

Gebakken rabarber en feta
Gebakken rabarber en feta

Dit heb je nodig (4 pers.)

200 g rabarber, in stukjes van 2 cm · 2 x 200 g feta · 120 g rode biet, geschild en in partjes · 60 ml vloeibare honing · 1 eetlepel olijfolie · handje tijmtakjes · 1 theelepel chilivlokken · 150 g gemengde sla · 50 g geschaafde amandelen, geroosterd · 100 g walnoten, geroosterd · versgemalen zwarte peper

Voor de dressing: bakvocht van de rode bieten en feta · 1 eetlepel extra vergine olijfolie · zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een braadslede met bakpapier en spreid de rabarberstukjes in een enkele laag erover uit. Leg een groot vel aluminiumfolie (groot genoeg om een pakketje mee te maken) op een bakplaat. Leg de twee blokken feta, naast elkaar, in het midden van de aluminiumfolie op de bakplaat. Verdeel de partjes rode biet over en rond de feta. Druppel de honing en olijfolie erover, bestrooi alles met wat takjes tijm en chilivlokken en voeg tot slot wat zwarte peper toe.

2. Vouw de folie dicht, zodat je een pakketje hebt, en zet de bakplaat en braadslede in de oven; de bakplaat bovenaan. Bak de rabarber 15 minuten, de feta 25 minuten.

3. Open het foliepakketje voorzichtig, verwijder de takjes tijm.

4. Doe de slablaadjes in een mengkom, druppel hier het bakvocht uit het foliepakketje over en voeg 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper naar smaak toe; schep alles goed om en voeg de stukjes rabarber toe. Breek de feta in stukjes en verdeel ze samen met de rode biet over de sla en rabarber. Bestrooi alles met de geroosterde amandelen en walnoten, en voeg tot slot nog een scheutje olijfolie en wat zwarte peper toe.

5. Serveer met platbrood.

Gegrilde groenten met warme chili-tahin
Gegrilde groenten met warme chili-tahin

Dit heb je nodig (4 pers.)

1 rode paprika, 1 oranje paprika en 1 gele paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes · 2 rode uien, geschild en in stukjes · kikkererwten (blik), uitgelekt en afgespoeld (circa 540 g uitlekgewicht) · 1 knoflookbol, in losse tenen verdeeld, gepeld en licht geplet · 3 eetlepels olijfolie · 1 eetlepel gerookt paprikapoeder (zoet) · 1 eetlepel gedroogde oregano · 1 theelepel chilivlokken · 100 g babyspinazie · 40 g rucola · zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de chili-tahindressing: 2 eetlepels tahin · 4 eetlepels zoete chilisaus · 3 eetlepels water · 1 eetlepel milde olijfolie

Voor het serveren: handje bladpeterselieblaadjes · handje dilleblaadjes · chilivlokken

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg de paprika’s, uien, kikkererwten en knoflook in een ovenschaal. Voeg de olijfolie, paprikapoeder, oregano, chilivlokken en wat zout en peper toe, schep alles goed om.

2. Rooster de groenten 20 minuten, schud ze dan even om en zet ze opnieuw 20 minuten in de oven.

3. Maak de dressing. Verwarm alle ingrediënten in een steelpannetje op laag vuur. Roer alles goed door en laat goed doorwarmen. Is de dressing te dik, voeg dan iets meer water toe.

4. Wanneer de groenten zacht zijn met krokante randjes, haal je ze uit de oven. Laat enkele minuten afkoelen en roer dan de spinazie en rucola erdoor. Besprenkel met een beetje dressing en geef de rest er in een apart schaaltje bij. Garneer het geheel met verse kruiden en nog wat extra chilivlokken.

Fattoush
Fattoush

Dit heb je nodig (4 pers)

2 grote platbroden · 1 eetlepel olijfolie · 2 kroppen romaine, in reepjes · 600 g heirloomtomaten (oud ras tomaten), of romatomaten, in stukjes · 6 kleine komkommers, in stukjes · 200 g radijsjes, in vieren · 1 bosje lente-uitjes, in dunne ringen · 1 groene paprika, in blokjes · handje bladpeterselie · handje muntblaadjes

Voor de dressing: 2 eetlepels extra vergine olijfolie · sap van 1 citroen · 1 eetlepel granaatappelmelasse · 1 eetlepel sumak · 1 theelepel gedroogde oregano · 1 teen knoflook, fijngeraspt · zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor het serveren: granaatappelsiroop · sumak (rood kruid)

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bestrijk de platbroden aan beide kanten met de olijfolie. Leg ze 14-16 minuten in de oven, tot ze knapperig en goudbruin zijn; draai ze halverwege de baktijd om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Breek ze dan in stukjes voor in de salade.

2. Doe de sla, tomaten en komkommers in een grote mengkom. Voeg de radijsjes, lente-uitjes en groene paprika toe; meng goed.

3. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schoon jampotje met een deksel en schud alles 1 minuut goed door.

4. Hou een paar peterselie- en muntblaadjes apart, hak de rest grof. Voeg ze samen met de dressing vlak voor het serveren aan de salade toe en meng alles goed. Schep de stukjes platbrood erdoor en verdeel alles over een grote serveerschaal. Bestrooi de salade met de peterselie- en muntblaadjes. Geef er nog wat granaatappelsiroop en sumak in aparte schaaltjes bij.

Zin in meer slaatjes? Super salade – € 19,99 – Kat Mead, Becht.

Genoeg recepten voor salades? Bekijk dan eens deze recepten: