Home Lifestyle Food 6 recepten die je immuunsysteem een instant boost geven

6 recepten die je immuunsysteem een instant boost geven

Wij zetten die vegetarische curry vanavond nog op het vuur.

Recepten voor je immuunsysteem
© Getty / Unsplash

Als het op griep en verkoudheid aankomt, zijn er een heleboel dingen die we kunnen doen: handen wassen, voldoende slapen, stress minimaliseren en… gezond eten. Wil jij je immuunsysteem een boost geven? Dan zijn hier 6 overheerlijke recepten om vandaag nog te proberen.

1 / 6
Bliss balls
Breakfast bowl met framboos
Kabeljauw met pestokorst en broccolistoemp
Wortelsoep met kokos en gember
Vegetarische curry met kikkererwten en linzen
Groene smoothie
Bliss balls
Bliss balls

Ingrediënten: 225 g cashewnoten, geweekt in water – 150 g geraspte kokos (+ extra voor de afwerking) – sap en zeste van 2 citroenen – 2 el kokosolie, zacht maar niet gesmolten – 55 g gojibessen – 2 el honing – snuifje zeezout

Doe alle ingrediënten behalve de gojibessen in mixer en laat draaien (maar ook niet te lang zodat je straks boter krijgt). Als je de gewenste substantie hebt, doe er dan de bessen bij en mix nog heel kort. Maak individuele balletjes van het deeg en bedek ze met extra geraspte kokos. Plaats 1 à 2 uur in de frigo.

Je kan de balletjes zo’n week in de frigo bewaren in een luchtdichte doos.

Recept via Backmores.

Breakfast bowl met framboos
Breakfast bowl met framboos

Ingrediënten: 300 g diepgevroren mango of perzik – 300 g diepgevroren frambozen – 250 ml water – 250 ml light kokosmelk – 55 g chiazaad – 40 g lijnzaadmeel – 85 g honing – snuifje zout – voor topping: bessen, granola, noten, kokosnoot, yoghurt…

Ontdooi het bevroren fruit in de microgolf of laat het een tijdje rusten op het aanrecht. Mix de mango/perzik met het water. Mix de frambozen met de kokosmelk. Meng de twee fruitpurees en voeg chiazaad, lijnzaadmeel, honing en zout toe. Laat zo’n 10 à 15 minuten indikken. Serveer met de topping naar jouw keuze.

Je kan restjes zo’n drie dagen in de frigo bewaren. Voeg eventueel water toe om terug een smeuïge massa te krijgen.

Recept via Pinch of Yum.

Kabeljauw met pestokorst en broccolistoemp
Kabeljauw met pestokorst en broccolistoemp

Ingrediënten: 2 kabeljauwfilets van 150 g – 1 grote broccoli (400 g) – 4 eetlepels extra vierge olijfolie (of (gras)boter) – 6 eetlepels pijnboompitten – 2 eetlepels basilicum – 2 eetlepels bieslook – zwarte peper en zeezout – 1 citroen

1. Verwarm de oven voor op 175 °C.

2. Bewaar 2 eetlepels pijnboompitten voor de afwerking. Hak 4 eetlepels pijnboompitten fijn samen met de bieslook en basilicum (eventueel met behulp van een hakmolen of vijzel). Meng met een eetlepel olijfolie of gesmolten boter en breng op smaak met peper en zout.

3. Wrijf een bakplaat in met wat olijfolie of boter (of bedek met bakpapier) en leg er de kabeljauw op. Bedek de kabeljauw met de kruidenkorst en bak 10 minuten of langer, tot gaar. Snijd eventueel ook een citroen doormidden en leg die bij de vis als extra smaakmaker. De citroen zal heerlijk karamelliseren in de oven.

4. Breng ondertussen wat water aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd die in blokjes. Kook de broccoli 5 minuten tot beetgaar.

5. Giet de zachte broccoli af. Houd enkele roosjes apart voor het serveren. Mix de rest van de broccoli tot een grove stoemp in een kleine keukenmachine (of met behulp van een staafmixer/aardappelstamper) met twee lepels olijfolie of boter. Kruid met peper en zout. Werk eventueel af met wat verse kervel.

Serveer de stoemp met de kabeljauw en enkele roosjes broccoli. Werk af met de extra pijnboompitten, eventueel licht geroosterd. Restjes? Het gerecht is 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Recept uit ‘Keto in 15 minuten’ van Julie Van den Kerkchove (€ 25,99 – Bol.com). Foto: Heikki Verdurme.

Wortelsoep met kokos en gember
Wortelsoep met kokos en gember

Ingrediënten: 1 middelgrote witte ui, fijngesneden – 3 teentjes knoflook, fijngehakt – 2 el verse gember, fijngehakt – 1 tl komijn – 1 tl koriander – 7 grote wortelen, geschild en in stukjes gesneden – 600 ml groentebouillon – 240 ml kokosmelk – zout en peper

Stoof de ui en knoflook in olijfolie. Voeg de gember, wortelen en kruiden toe en laat nog een paar minuten bakken. Voeg desnoods een beetje bouillon toe als je ingrediënten beginnen uit te drogen. Voeg de kokosmelk en groentebouillon toe en laat zachtjes pruttelen (zonder deksel) voor zo’n 20 à 25 minuten of tot de wortelen gaar zijn. Mix de soep en werk af met zout en peper. Serveer eventueel met verse koriander of een beetje limoensap.

Je kan de soep zo’n 5 dagen in de frigo bewaren, of invriezen en 3 maanden in je diepvries laten zitten.

Recept via Running on Real Food.

Vegetarische curry met kikkererwten en linzen
Vegetarische curry met kikkererwten en linzen

Ingrediënten: 190 g ongekookte rode linzen of 350 g gekookte rode linzen – 4 tl kokosolie of extra vergine olijfolie – 1 middelgrote witte ui, gesnipperd – 3 middelgrote teentjes knoflook, fijngehakt – 2 tl gehakte verse gember – 2 el rode kerriepasta (of naar smaak) – 1 el kerriepoeder -1/2 tl gemalen kurkuma – 1 tl gemalen komijn – 1/2 tl fijn zeezout (of naar smaak) – 1 tl ruwe rietsuiker – 1 blik tomatenblokjes of gezeefde tomaten van 400 ml – 1 blik kikkererwten van 400 ml, uitgelekt en afgespoeld, of 250 g gekookte kikkererwten

1. Spoel de linzen schoon en breng ze in een middelgrote pan met 625-750 ml water aan de kook. Draai het vuur lager en laat de linzen 8-15 minuten zachtjes doorkoken tot ze net gaar zijn. Voeg zo nodig meer water toe. Giet ze af. De linzen zullen er een beetje pasta-achtig uitzien maar dat is normaal.

2.  Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak alles 4-5 minuten tot de ui glazig is. Roer de gember erdoor en bak hem 1-2 minuten mee.

3. Roer de kerriepasta, het kerriepoeder, de kurkuma, komijn, het zout en de suiker erdoor. Draai het vuur wat hoger en bak het geheel onder regelmatig roeren 1-2 minuten tot de geur van de specerijen vrijkomt.

4. Roer de tomaten, kikkererwten en gekookte rode linzen erdoor. Laat de curry door en door warm worden en draai dan het vuur wat lager. Als je dat wilt, kun je de curry nog een tijdje laten sudderen.

Serveer met warme rijst, appel-mangochutney en werk eventueel af met gehakt korianderblad. Je kan de afgekoelde curry in een luchtdichte doos 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft hij 1 maand goed.

Recept uit ‘Oh She Glows Elke Dag’ (€ 25,99 – Bol.com).

Groene smoothie
Groene smoothie

Ingrediënten: 1 banaan – 225 g diepgevroren ananas – 450/500 g verse spinazie – 150 ml amandel- of kokosmelk – 5 cm verse gember – 5 cm geelwortel (verse kurkuma) – 1/2 el honing – snuifje peper

Mix alle ingrediënten in de blender. Voeg eventueel extra melk toe om de smoothie te verdunnen.

Recept via Ambitious Kitchen.

Foto’s: Getty / Unsplash

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.