Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Wout Hendrickx en Karl Bruninx

RECEPTEN: 5 exotische gerechten met kip

De redactie

Kip is lekker, gezond en zo neutraal van smaak dat je er alle kanten mee uit kan. Wij vinden ze nog het lekkerst in een exotisch jasje, en zochten daarom naar vijf verrassend zomerse receptjes met kip.

Kiptaco’s


4 pers. • 35 min.

Dit heb je nodig

½ rode ui • boter of olie, om te bakken • 500 g gegaarde kipfilet, in draadjes geplukt • 200 g gekookte rode bonen (kidney beans, in blik) • 2 tomaten, in blokjes • 2 teentjes knoflook, geperst • 2 el tomatenpuree • 100 g maiskorrels • peper en zout • chilipoeder • 1 avocado • 1 limoen + limoensap • 8 taco’s • 4 el roomkaas • 4 kropjes Romeinse sla • 100 g cheddarkaas, geraspt

Zo gemaakt

1. Snipper de ui en bak in wat boter of olie. Voeg de in draadjes geplukte kipfilet toe. Roerbak en voeg de rode bonen toe.

2. Voeg daarna de tomatenblokjes, tomatenpuree, knoflook en maïskorrels toe. Kruid met peper, zout en chilipoeder. Laat even onder deksel garen, voeg eventueel wat extra water toe.

3. Snij de ontpitte avocado in blokjes, besprenkel met limoensap. Breng de roomkaas op smaak met peper en zout.

4. Vul de taco’s met de kipvulling, werk af met de roomkaas, avocadoblokjes en cheddar. Serveer op een bedje van sla en geef er partjes limoen en eventueel nog wat roomkaas bij.

Noedelsalade met kippenreepjes


4 pers. • 25 min.

Dit heb je nodig

1 courgette • 2 wortelen • 1 rode paprika • 1 sjalot • 2 cm gember • 1 teentje knoflook • 2 citroengrasstengels • 300 g kipfilet • arachideolie • 100 g rijstnoedels • 1 chilipepertje, in ringetjes, zonder de zaadjes • 200 g tuinbonen • 2 el sesamolie • handvol koriander • 30 g gezouten pinda’s • 1 à 2 el rijstazijn • peper en zout

Zo gemaakt

1. Snij de courgette en wortelen met een spiraalsnijder tot fijne linten. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. Hak het sjalotje, de gember en knoflook fijn.

2. Snij de kippenfilet in heel kleine blokjes. Bak eerst de sjalot, knoflook en gember in wat arachideolie. Kneus het citroengras en voeg het toe. Voeg de kip toe en bak rul. Kruid nog met peper en zout.

3. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de paprikareepjes, courgette- en wortellintjes heel kort in de wok met de sesamolie. Voeg de uitgelekte noedels, chilipeper en tuinbonen toe.

4. Verdeel over een serveerschaal. Leg er de gebakken kipreepjes bovenop en werk af met de gehakte pinda’s en koriander. Sprenkel de rijstazijn erover.

Rigatoni met kip cacciatore


4 pers. • 45 min. + 1 uur sudderen + 1 nacht marineren

Dit heb je nodig

1 kg kippendijen • 2 el bloem • 200 g pancetta, in plakjes • 500 g rigatoni • handvol groene of zwarte olijven, ontpit • olijfolie • peper en zout

Voor de tomatensaus: 1,5 kg romatomaten • 2 sjalotten • 2 teentjes knoflook • 2 takjes tijm • 2 takjes rozemarijn • handje peterselie • 2 laurierblaadjes • 1 kl suiker • 2 el olijfolie • peper en zout

Zo gemaakt

1. Maak de tomatensaus. Pel en ontpit de tomaten, snij in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Bind de tijm, peterselie, rozemarijn en laurier samen tot een kruidentuiltje.

2. Fruit de sjalot glazig in olijfolie. Voeg de knoflook toe en laat heel even meestoven. Roer er de stukjes tomaat door en leg het kruidentuiltje erbij. Bestrooi met de suiker en kruid met peper en zout. Zet het vuur lager en laat de tomatensaus zonder deksel 1 uur zacht sudderen. Haal het kruidentuiltje eruit en breng de saus op smaak met peper en zout.

3. Bestuif de kip met bloem, schud het teveel eraf. Wikkel de plakjes pancetta rond de kippendijen.

4. Verhit een braadpan met een flinke scheut olijfolie. Bak de stukken kip goudbruin.

5. Kook de pasta al dente. Giet af, voeg samen met de kip en olijven toe aan de saus en laat nog even kort meestoven. Serveer de pasta met versgeraspte parmezaan.

Ovenkip met quinoa, fetaroom en komkommersalsa


4 pers. • 30 min. + 20 min. in de oven

Dit heb je nodig

250 g quinoa • 100 g feta • peper en zout • 2 komkommers olijfolie extra vierge • citroensap • 2 rode uien • 2 rode paprika’s • 2 stronkjes venkel • 2 kipfilets • 75 g groene pitloze olijven • handvol bladpeterselie • oregano

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de quinoa en bereid volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken.

2. Mix de feta met 100 ml water met een staafmixer tot een volle witte crème. Kruid met een beetje peper en zet koel weg. Spoel de komkommers, halveer in de lengte, schep de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in fijne blokjes. Meng met 2 el olijfolie en 1 el citroensap. Kruid met peper en zout en zet koel weg.

3. Pel de uien en snij in ringen, meng met de quinoa. Spoel de paprika en de venkel en snij in partjes. Gril ze kort aan beide kanten in een grillpan. Schep mee door de quinoa. Kruid met peper, zout en een beetje citroensap

4. Pocheer de kip. Schep ze samen met de quinoa in de ovenschaal, verdeel er de olijven en oregano over en zet 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.

5. Serveer de kip met een lepel van de quinoa met gegrilde groenten en werk af met een lepeltje feta, komkommersalsa en verse koriander.

Chicken tikka masala


2 pers. • 30 min. + 30 min. marineren

Dit heb je nodig

3 el + 100 g Griekse yoghurt • 1 el tikka masala currypasta (natuurwinkel, grotere supermarkt, oosterse winkel) • 1 kl kurkuma • zwarte peper • sap van 1/2 limoen • 250 g kipfilet, in stukken • olijfolie, om te bakken • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd • 1 zoete puntpaprika, in kleine stukjes • 1 rode chilipeper, pitjes verwijderd en in kleine stukjes • 1 teentje knoflook, fijngehakt • 400 g tomatenblokjes (vers of uit blik) • 200 ml kokosmelk • 1,5 cm gember, geraspt • 2 kl komijn • 1 kl korianderpoeder • snuifje zout • 75 g spinazie • enkele blaadjes verse koriander

Zo gemaakt

1. Meng 3 el yoghurt met de currypasta, kurkuma, zwarte peper en limoensap. Meng goed met de stukjes kip en laat minstens 30 minuten marineren.

2. Schep de kip uit de yoghurt en bak kort aan in een diepe pan met wat olijfolie. Haal de kip uit de pan en stoof de ui, de puntpaprika, de chilipeper en de knoflook in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk en kip toe en meng. Kruid met gember, komijn, koriander en zout. Laat 20 minuten sudderen zonder deksel, zodat de saus wat indikt.

3. Voeg de laatste 10 minuten de spinazie toe. Werk af met verse korianderblaadjes. Lekker met wat zilvervliesrijst en een potje Griekse yoghurt met koriander.

[td_smart_list_end]

Beelden: © Wout Hendrickx en Karl Bruninx


Meer recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '