Home Lifestyle Food RECEPT: 6 x luilekkere lasagne (met extra kaas, omdat het zo lekker...

RECEPT: 6 x luilekkere lasagne (met extra kaas, omdat het zo lekker is)

Wij willen die pannenkoekenlasagne maar al te graag proberen!

Recept voor lasagne
© BRAM DEBAENST

Zoals bij meer zaken in het leven draait ook bij lasagne alles om de juiste opbouw. En nóg een laagje kaas, en nóg een laagje saus… Comfortfood uit de oven!

1 / 6
Zoete-aardappellasagne met chorizo en ricotta
Lasagne van boschampignons en groene kool
Lasagnerolls met gekookte ham
Pannenkoekenlasagne met spinazie en lamsgehakt
Lasagne met zalm en venkel
Pompoenlasagne met gehakt en kaaskorst
Zoete-aardappellasagne met chorizo en ricotta
Zoete-aardappellasagne met chorizo en ricotta

Voor 4 pers. • 25 min. + 30 min. in de oven

Dit heb je nodig: 1 ui, gesnipperd • 1 teentje knoflook, gesnipperd • olijfolie • 300 g ricotta • 80 ml melk • 50 g geraspte parmezaan • peper • zout • 250 g chorizo • 500 g zoete aardappelen, in schijfjes van 0,5 cm • 500 g courgette, in dunne plakjes • 100 g geraspte mozzarella

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de ui en knoflook. Fruit aan in wat olie. Voeg de ricotta, melk en parmezaan toe. Roer tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout.

2. Snij de chorizo in dunne plakjes. Vet een ovenschotel in met wat olie. Leg de laagjes zoete aardappel en courgette, en giet daarop wat ricottasaus. Leg er de chorizo in laagjes op en herhaal alles tot de schotel gevuld is.

3. Strooi er de mozzarella over en zet 30 min. in de voorverwarmde oven.

Lasagne van boschampignons en groene kool
Lasagne van boschampignons en groene kool

Voor 4 pers. • 20 min. + 40 min. in de oven

Dit heb je nodig: 1 groene kool • 500 g gemengde boschampignons • 300 g oesterzwammen • 2 teentjes knoflook • 1 sjalot • 3 takjes peterselie • olijfolie • 1/2 kl chilipoeder • 100 ml Noilly Prat of vermout • 300 ml room • 200 g geraspte mozzarella Voor de reblochonsaus: 2 el boter • 2 el bloem • 500 ml melk • 1/2 reblochon, in stukjes • peper • zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de groene kool en blancheer de bladeren in gezouten water tot ze zacht zijn. Laat vervolgens uitlekken.

2. Maak een kaassaus van de reblochon. Smelt de boter in een pot en roer er de bloem door. Blus al roerend met de melk en blijf roeren tot de saus dikt. Haal van het vuur en voeg de reblochon stukje voor stuk toe. Roer tot een zachte kaassaus. Breng op smaak met peper en zout.

3. Borstel ondertussen de champignons schoon. Halveer de grotere exemplaren en scheur de oesterzwammen in stukjes. Pel de knoflook en de sjalot, en snipper ze fijn. Spoel daarna de peterselie en hak die eveneens fijn.

4. Verhit een pan met olijfolie en bak er de sjalot, knoflook en paddenstoelen in tot die goudbruin zijn. Kruid met peper, zout en chilipoeder. Blus met de Noilly Prat en voeg de room en de peterselie toe. Proef van de saus en breng verder op smaak met peper en zout.

5. Stel de lasagne samen. Leg eerst een laag met groene kool in een ingevette ovenschotel. Leg er dan een laagje champignons, groene kool, kaassaus… op tot de schotel helemaal gevuld is.

6. Werk vervolgens af met de geraspte mozzarella en zet 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Lasagnerolls met gekookte ham
Lasagnerolls met gekookte ham

Voor 4 pers. • 20 min. + 30 min. in de oven

Dit heb je nodig: 1 sjalot • 1 teentje knoflook • olijfolie • 400 ml passata • 1/2 kl oregano • peper • zout • 100 g rucola • 300 g roomkaas • een handvol gehakt basilicum • 50 g geraspte parmezaan • 400 g gekookte ham, in sneetjes • 400 g verse lasagnevellen • 150 g geraspte mozzarella

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Fruit aan in olijfolie en voeg de passata toe. Kruid met oregano, peper en zout. Laat 10 minuten onder deksel garen.

2. Spoel de rucola en hak die grof. Roer de roomkaas los en meng er het gehakte basilicum, de geraspte parmezaan, peper en zout door. Snij de ham in even grote repen als de lasagnevellen.

3. Leg de lasagnevellen op een schoon werkvlak, lepel er wat roomkaas op en verdeel die over het vel. Beleg met wat rucola en een plakje ham, en rol op.

4. Lepel 3/4 van de passata in een ingevette ovenschotel. Leg er de lasagnerollen in, en laat wat plaats tussen de rolletjes. Zo kan de saus overal verdeeld worden.

5. Lepel de resterende saus over de lasagnerollen en strooi er de mozzarella overheen. Zet 25 à 30 minuten in de oven.

Pannenkoekenlasagne met spinazie en lamsgehakt
Pannenkoekenlasagne met spinazie en lamsgehakt

Voor 4 pers. • 35 min. + 20 min. in de oven

Dit heb je nodig: 1 sjalot • 1 teentje knoflook • 400 g lamsgehakt • 1/2 kl komijnpoeder • 400 g jonge spinazie • 250 ml room • 1 kl cayennepeper • 1 el sausbinder • 150 g geraspte kaas. Voor het pannenkoekenbeslag: 200 g zelfrijzende bloem • 3 eieren • 500 ml melk • 1 mespuntje nootmuskaat • 1 mespuntje zout • peper • boter

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak het beslag voor de pannenkoeken. Meng de bloem, eieren, melk, nootmuskaat, zout en peper. Bak de pannenkoeken goudbruin in wat boter.

2. Pel de sjalot en knoflook, en snipper fijn. Fruit aan in wat boter en voeg het gehakt toe. Bak dat rul. Kruid daarna met komijn, peper en zout

3. Spoel de spinazie en fruit aan in wat boter. Als de spinazie is geslonken, voeg je de room, peper, zout en cayennepeper toe. Bind met de sausbinder.

4. Leg in een ronde ovenschotel eerst een pannenkoek. Leg daarop spinazie, weer een pannenkoek en een laagje gehakt. Herhaal tot de schotel gevuld is. Strooi er de geraspte kaas overheen en gratineer 15 à 20 minuten in de oven.

Lasagne met zalm en venkel
Lasagne met zalm en venkel

Voor 4 pers. • 25 min. + 30 min. in de oven

Dit heb je nodig: 2 venkelknollen (± 400 g) • 50 g boter • peper • zout • 1/2 kl gekneusde venkelzaadjes • 1 sjalot • 400 ml visfond • 100 ml droge witte wijn • 200 ml room • cayennepeper • 1 bosje dille • 400 g groene lasagnevellen• 400 g verse zalm, in dunne plakjes gesneden • 150 g geraspte kaas

Zo maak je het

1. Spoel de venkel en snij in fijne reepjes. Bak die in wat boter, zet het deksel op de pot en stoof tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper, zout en venkelzaadjes.

2. Pel de sjalot, snipper fijn en fruit aan in wat boter. Voeg de visfond en de wijn toe en laat tot 2/3 inkoken op een zacht vuur. Voeg de room toe en kruid met cayennepeper, peper en zout. Hak de helft van de dille fijn en strooi die erdoorheen.

3. Vet een ovenschotel in met wat boter en verwarm de oven voor op 180 °C. Leg op de bodem van de schotel een laag lasagnevellen. Daarop leg je een laagje gestoofde venkel en wat van de saus. Vervolgens doe je er nog een laagje lasagnevellen en een laagje zalm op. Herhaal dat tot de schotel helemaal gevuld is.

4. Strooi er de geraspte kaas overheen en zet 30 minuten in de oven.

Pompoenlasagne met gehakt en kaaskorst
Pompoenlasagne met gehakt en kaaskorst

Voor 4 pers. • 35 min. + 35 min. in de oven

Dit heb je nodig: 1 butternutpompoen • 1 takje tijm • 1 el bruine suiker • peper • zout • olijfolie • 1 sjalot, gesnipperd • boter • 500 g gemengd gehakt • 3 teentjes knoflook, geperst • 2 el pompoenpitten • 2 el gehakte peterselie • 400 g lasagnevellen • 150 g geraspte parmezaan • 1 takje salie. Voor de kaassaus: 2 el boter • 2 el bloem • 500 ml melk • 100 g emmentaler • 100 g geraspte mozzarella • nootmuskaat

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de pompoen en verwijder de pitjes. Snij het vruchtvlees in blokjes van 1,5 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Strooi er de tijm, bruine suiker, peper en zout over. Sprenkel er daarna 3 eetlepels olijfolie over en zet 15 minuten in de oven. Roer halverwege even om.

2. Pel de sjalot, snipper fijn en fruit aan in de helft boter en de helft olijfolie. Voeg het gehakt, de knoflook, de pompoenpitten en de peterselie toe. Bak het rul.

3. Maak de kaassaus. Smelt de boter en strooi er de bloem over. Roer tot een droge massa en blus roerend met de melk. Laat inkoken, haal van het vuur en roer er de kazen doorheen. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

4. Leg op de bodem van een diepe, ingevette ovenschotel eerst een laag lasagnevellen, dan een laag pompoenblokjes en opnieuw lasagnevellen. Leg er het gehakt bovenop en giet er de kaassaus overheen. Werk af met de parmezaan en salieblaadjes.

5. Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Verwijder de folie daarna en bak nog 15 minuten verder tot de bovenkant mooi kleurt.

Foto’s: Bram Debaenst

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.