Home Lifestyle Food RECEPT: chocoladetaart en twee andere glutenvrije desserts om van te smullen

RECEPT: chocoladetaart en twee andere glutenvrije desserts om van te smullen

Deze zullen je instant gelukkig maken!

Het is geen gemakkelijke opdracht om kant en klaar een product te vinden zonder gluten. En een gewoon recept glutenvrij maken is ook niet altijd een piece of cake. Mis jij het eten van een heerlijke chocoladetaart of heb je weleens zin in een appelcrumble? Wij hebben drie recepten die je instant gelukkig zullen maken. Smullen maar!

1 / 3
Appel-havermoutcrumble
Zwartebonenbrownies
Chocoladetaart
Appel-havermoutcrumble
Appel-havermoutcrumble

1 hele rijpe banaan, geprakt

8 el gesmolten kokosolie

100 g havervlokken

40 g rozijnen of krenten

4 el rijstmeel

een snufje zout

2 tl kaneel

3 el ahornsiroop

3 geschilde appels, in blokjes

»

Snijd de appel in blokjes en leg die in een ovenschaal. Kleine individuele ovenschaaltjes zijn natuurlijk ook leuk!

Doe de overige ingrediënten in een grote kom en meng met je handen tot een kruimelig geheel.

Verdeel het kruimeldeeg als een ‘dakje’ over de appels en plaats minstens 40 minuten in het midden van de oven op 180 graden of tot het fruit zacht is en de crumble goudbruin van kleur.

Serveer de crumble met yoghurt als ontbijt of met een dikke bol vanille-ijs als dessert.

Zwartebonenbrownies
Zwartebonenbrownies

250 g zwarte bonen, uitgelekt

2 el kokosbloesemsuiker

1 tl kaneel

2 flinke el rozijnen

3 eieren

een snufje zout

4 el kokosolie

2 el amandelmelk

het merg van 1 vanillepeul

200 g pure chocolade

1 el rauwe cacaopoeder

100 walnoten

»

Doe de bonen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg geleidelijk de eieren en de rozijnen toe en mix alles tot een fijne massa.

Smelt in een pannetje op laag vuur 100 g chocolade met 2 flinke eetlepels kokosolie. Schenk de chocolade in een kom en voeg het bonenmengsel en de amandelmelk toe.

Breng het beslag op smaak met de kanaal, de vanille en de suiker. Een klein snuifje zout haalt alle smaken nog eens extra op.

Schep voorzichtig wat grof gehakte walnoten door je beslag, maar leg enkele walnoten apart om ze straks als decoratie te gebruiken.

Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Schenk het beslag voorzichtig in de vorm en plaats die ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

Terwijl de brownies in de oven staan, ga je aan de slag met een chocoladetopping die altijd lukt!

Smelt 2 flinke eetlepels kokosolie met 100 g pure chocolade. Voeg voor een extra cacaoboost eventueel nog 1 el rauwe cacaopoeder toe. Smelt alles op laag vuur tot een donkere chocoladesaus. Blijf goed roeren!

Schenk de saus over de brownies terwijl ze nog in de vorm zitten. Decoreer met de walnoten en grof zeezout.

Chocoladetaart
Chocoladetaart

80 g roomboter

6 eieren, gesplitst

225 g purechocoladedruppels

100 g fijne witte suiker

een snuifje zout

cacao

»

Verwarm de oven voor op 140 graden. Bekleed een hoge springvorm van zo’n 22 centimeter doorsnede met bakpapier of vet hem goed in met boter.

Smelt de chocolade met de boter au bain-marie.

Splits de eieren en klop de eiwitten samen met de suiker mooi stijf.

Meng de dooiers en het zout door de ondertussen afgekoelde chocoladesaus en spatel er de opgeklopte eiwitten en suiker door. Bewaar zoveel mogelijk lucht en mix het beslag zeker niet te veel door.

Bak de taart zo’n 45 minuten in het midden van de oven. Zodra de randen dreigen te scheuren, is de taart goed. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Zeef vlak voor het serveren nog wat cacao op de bovenkant.

Bron: ‘Bakken zonder gluten’ van Emmelou Green, Van Halewyck, € 24,99

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.