Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

RECEPT: burger van met zout geroosterde biet met ingemaakte rode bessen en spinazie

Jippie, het is vandaag Burger Day en dat betekent maar één ding: hamburgers eten! Omdat het weleens wat anders mag zijn dan die traditionele beef burger met extra veel kaas of kipburger met een portie guacamole, gingen wij op zoek naar verrassende burgerreceptjes. En die vonden we in het boek ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin.

Nodig voor 6 burgers:

  • 800 g rode bieten
  • 2-3 el olijf- of koolzaadolie
  • grof zeezout
  • 6-7 teentjes knoflook, gepeld
  • verse tijm en oregano

Voor de paddenstoelfond:

  • 1 tl geroosterde peperkruiden, zie blz. 132
  • 25 g gedroogde paddenstoelen, liefst shiitake of
  • eekhoorntjesbrood
  • 1 rode ui
  • 1-2 el sherry
  • 1 tl honing

Voor de ingemaakte rode bessen:

  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 2 el rode bessen

Voor erbij:

  • 6 hamburgerbroodjes
  • boter
  • een paar verse blaadjes spinazie
  • verse kruiden

Voor de peperkruiden:

  • 2 el korianderzaad
  • 2 el szechuanpeper
  • 2 el zwarte peperkorrels

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Was de bieten en borstel ze goed schoon. Dep ze heel goed droog en bestrijk ze dan met olie. Leg een laagje grof zeezout op de bodem van een ovenschaal, zet de bieten met wat tussenruimte op het zoutbed, bestrooi ze met zeezout tot ze zo goed als helemaal bedekt zijn en steek de teentjes knoflook en de verse kruiden tussen de bieten.
  3. Bak de bieten ongeveer 40 minuten zachtjes in de oven. Als ze er aan de buitenkant een beetje verschrompeld en grijs uitzien, zijn ze meestal perfect aan de binnenkant. Laat ze afkoelen.
  4. Bereid de peperkruiden. Doe dit als volgt: verhit een droge gietijzeren pan op matig vuur. Rooster het korianderzaad en de szechuan- en zwarte peper tot het zaad goudbruin is en heerlijk geurt. Stamp vervolgens de specerijen in een vijzel fijn of maal ze in een specerijenmolen tot een fijn poeder. Je kunt de peperkruiden in een glazen pot bewaren.
  5. Doe de gedroogde paddenstoelen in een schaal, giet er water overheen en dek de schaal af. Laat ze 20 minuten weken. Giet het weekvocht in een aparte pan.
  6. Pel de ui en snijd hem doormidden. Bak de ui met het snijvlak naar beneden in een droge koekenpan op hoog vuur tot hij bijna zwart is. Voeg 1 theelepel peperkruiden, de ui en de sherry toe aan de pan met het weekwater van de paddenstoelen. Breng het mengsel aan de kook en laat het sterk inkoken, tot het stroperig wordt. Zeef het mengsel, voeg de honing toe en roer goed, zodat een dikke fond ontstaat.
  7. Schil de bieten en snijd ze in fijne dobbelsteentjes (om rode handen te voorkomen gebruik ik meestal rubberen handschoenen).
  8. Verwarm de azijn en de suiker voor de ingemaakte rode bessen in een steelpan. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de bessen toe, neem de pan van het vuur en zet hem weg.
  9. Voeg de rode biet toe aan de pan met de paddenstoelenfond. Zet de pan op een laag vuur en roer af en

    toe alles voorzichtig door elkaar. De ingekookte fond werkt zo’n beetje als lijm, zodat de burgers straks niet uit elkaar vallen.
  10. Haal de dobbelsteentjes rode biet met een schuimspaan uit de pan en vul de bakringen ermee of vorm met je handen zes ronde burgers.
  11. Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in

    de oven.
  12. Leg op elk broodje een beetje spinazie met daarop een bietenburger en maak af met ingemaakte rode bessen en wat verse kruiden.


 

 

Recept uit: ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin. ISBN 978 94 6250 169 0 – € 19,95Forte Culinair.


 

WIN: het boek ‘Groene Burgers’ ter ere van Burger Day


Klik hier om kans te maken op het boek ‘Groene Burgers’ van Martin Nordin.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '