Home Lifestyle Nieuwe tv-zender Podium 19 brengt cultuur in je huiskamer tijdens coronacrisis

Nieuwe tv-zender Podium 19 brengt cultuur in je huiskamer tijdens coronacrisis

Je kan vanuit je luie zetel kijken naar een breed cultuuraanbod vanop de verschillende podia in Vlaanderen.

Podium 19
© unsplash & podium 19

De cultuursector krijgt serieuze klappen tijdens deze coronacrisis. Om de culturele organisaties te steunen wordt de nieuwe tv-zender Podium 19 in het leven geroepen. Daarop zal je vanaf eind januari naar tal van voorstellingen kunnen kijken van verschillende Vlaamse cultuurhuizen.

Met z’n allen gezellig in een theaterzaal zitten om naar een voorstelling te kijken, is door de aanhoudende coronacrisis helaas al een tijdje geleden. De cultuursector lijdt dan ook enorm onder deze pandemie. De zeven Vlaamse Kunstinstellingen, waaronder Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Voo?uit, sloegen daarom de handen in elkaar en starten een nieuwe tv-zender Podium 19 op.

Virtuele zaal

De Vlaamse Regering steunt dit initiatief samen met de VRT, Telenet en Proximus zodat we binnenkort in elke huiskamer vanuit onze luie zetel kunnen genieten van cultuur op ons kleine schermpje. Vanaf donderdag 21 januari zal je op Podium 19 kunnen kijken naar een breed cultuuraanbod vanop de verschillende podia in Vlaanderen. De zender fungeert zo als het ware als een soort virtuele zaal.

Minister-president Jan Jambon die het initiatief steunt, is alvast laaiend enthousiast. ‘In deze donkere coronatijden brengt Podium 19 toch enig licht. Als Vlaamse Regering steunen we dit initiatief dan ook met veel overtuiging. We willen hiermee de uitvoerende kunstenaars in Vlaanderen onderstutten en de grote artistieke rijkdom van de Vlaamse podiumkunsten in de kijker zetten.’

Op tv of online

Je kan dus vanaf volgende maand op televisie via Telenet of Proximus of online via VRT NU kijken naar tal van voorstellingen uit de programmatie van de culturele organisaties in Vlaanderen. Van donderdag tot zondag zal er dagelijks zelfs minstens één tv-première te zien zijn. Begin januari wordt het concrete uitzendschema bekendgemaakt. Dankzij Podium 19 kan de artistieke werking van de Vlaamse cultuurhuizen doorlopen, blijven de artiesten en ondersteunende teams aan het werk én kunnen wij opnieuw genieten van een vleugje cultuur!

Lees ook: