Home Lifestyle Dieren Plasticvrij, please: walvis sterft door 40 kilogram plastic in maag

Plasticvrij, please: walvis sterft door 40 kilogram plastic in maag

Nóg een reden om het strand mee op te ruimen tijdens de Eneco Clean Beach Cup.

© Eneco Clean Beach Cup
© Eneco Clean Beach Cup

Afgelopen weekend stierf een jonge walvis aan maar liefst – verschiet niet! – 40 kilogram plastic in zijn maag. Tijdens de autopsie kwamen er tientallen zakken afval uit het dier. Om zulke voorvallen in de toekomst te vermijden, moeten we samen gaan voor een plasticvrijer strand. Place to be: de Eneco Clean Beach Cup van dit weekend.

Het lichaam van de walvis die onlangs aanspoelde op een strand in de Filipijnen, kon de hoeveelheid plastic niet langer aan. De onderzoekers van het D’Bone Collector Museum in de stad Davao wisten niet wat ze zagen toen ze het dier later onderzochten. ‘De walvis had de grootste massa plastic in zijn maag die we ooit in een walvis troffen’, getuigt het museum in een bericht op Facebook.

Vuilnisbelt

Dat het walvismannetje door onze nalatigheid stierf, vindt museumeigenaar Darrell Blatchley, en wellicht de rest van de wereld met hem, alarmerend. ‘Dit heb ik nog nooit gezien. Alles wat in hem zat, begon al te verkalken.’

‘De regering moet actie ondernemen tegen mensen die waterwegen en oceanen als vuilnisbelten blijven gebruiken’, zeggen ook de aangeslagen zeebiologen van het museum.

Grondige schoonmaakbeurt

Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, een strand in de Filipijnen. Toch belandt het afval dat jij nietsvermoedend over je schouder gooit op één of andere manier toch in de oceanen. Daarom lijkt het ons niet veel gevraagd om je zondagse strandwandeling op te offeren voor een grondige strandschoonmaak.

View this post on Instagram

Strandhelden! #enecocleanbeachcup #ecbc2019

A post shared by Eneco Clean Beach Cup (@enecocleanbeachcup) on

Aan onze Vlaamse kustlijn staat dit weekend een grootste opruimactie gepland: de Eneco Clean Beach Cup. De organisatie wil er zo al het rondzwervend afval wegwerken. Voor zo’n initiatief engageert Flair zich graag. Onze redactie gaat samen met de andere strandruimers mee de handen uit de mouwen steken op het strand van Oostende bij VVW Inside Outside.

De Eneco Clean Beach Cup gaat door op zondag 24 maart van 13.00 tot 18.00 uur. De volledige planning en andere locaties kan je terugvinden op de website.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.