Home Lifestyle Body Last van (lage) rugpijn? Deze 6 dagelijkse gewoontes zijn wellicht de oorzaak

Last van (lage) rugpijn? Deze 6 dagelijkse gewoontes zijn wellicht de oorzaak

Je geïmproviseerde bureaustoel is niet de enige schuldige.

rugpijn
© Karolina Grabowska via Pexels

Werk jij nog steeds van thuis of ga jij in het algemeen minder vaak weg? Dan heb je de laatste tijd wellicht meer last van rugpijn. Komt dit je bekend voor? Dan is de kans groot dat één van onderstaande 6 oorzaken hier verantwoordelijk voor is.

Mis jij je bureaustoel of zit jij vaker thuis dan vroeger? Dan kan het zijn dat je last krijgt van vervelende kwaaltjes zoals bijvoorbeeld rugpijn. Je lichaam is dit namelijk niet gewoon waardoor de kans groot is dat het begint te protesteren. Heb jij de laatste tijd vaker last van je rug dan normaal? Lees dan snel verder om uit te zoeken wat de mogelijke oorzaken zijn.

1. Je werkt vanuit je bed

Was je die harde keukenstoel beu en zocht jij bijgevolg je bed op om in te werken? Geen goed idee! De ondergrond mag dan wel zachter zijn en ook al heb je een kussen achter je rug steken, de kans dat je nog steeds gebogen zit, is nog altijd vrij groot. Als gevolg krijg je dan ook vaak last van lage rugpijn.

2. Je slaapt slecht

Wel lage rugpijn, maar werk jij niet vanuit je bed? Dan moet je de oorzaak misschien zoeken bij je slaappatroon. Ook als je te weinig slaapt, kan je last in je onderrug krijgen. Heel wat dagelijkse activiteiten zijn namelijk belastend voor je lichaam en als je te weinig nachtrust hebt, krijgt je lijf niet genoeg tijd om te herstellen.

3. Je hangt te vaak in de zetel

Hang jij ’s avonds vaker in de zetel dan gewoonlijk? Ook dat heeft een effect op je rug. Meestal zit je hier niet kaarsrecht waardoor je je rug gaat belasten. Natuurlijk hoef je tijdens een avondje Netflix geen statische houding aan te nemen, maar ondersteun wel je rug door bijvoorbeeld een kussen achter je te leggen.

4. Je sport in versleten schoenen

Had jij vroeger minder tijd om te sporten en ga je nu vaak drie keer per week lopen? Dat je aan een gezonde levensstijl werkt, is natuurlijk geweldig, maar als je voordien minder actief was, is de kans groot dat je een paar versleten sportschoenen uit de kast hebt genomen. Deze geven je lichaam vaak niet de ondersteuning dat het nodig heeft waardoor je niet alleen je rug, maar ook je benen en heupen gaat overbelasten. Hét ideale excuus om een paar nieuwe loopschoenen aan te schaffen, toch?

5. Je bent met een moestuintje begonnen

Een van de hobby’s die tijdens de lockdown een stuk populairder is geworden, is tuinieren. Alleen is het aanleggen van een moestuintje redelijk belastend voor je rug. Zo zit je niet alleen een hele tijd voorovergebogen, maar moet je ook vaak sleuren met zware zakken aarde. Moet je iets van de grond tillen? Zorg er dan voor dat je rug recht is en span ook steeds je buikspieren aan om je lichaam extra te ondersteunen.

6. Je zit te lang achter je bureau

Werk jij nog steeds voornamelijk van thuis? Dan zit je vaak een stuk langer neer dan voordien. Meestal werken we langer omdat we thuis zijn en ook het stukje pendelen valt weg. Door langer en vaker neer te zitten, ga je je rug extra belasten. Let daarom eens extra op je houding als je zit. Merk je dat er veel ruimte is tussen je rug en de leuning van de stoel? Vul dit dan op met een kussen. Probeer ook om meerdere keren per dag enkele korte pauzes te nemen. Wandel even rond of doe enkele eenvoudige stretchoefeningen. Alle kleine beetjes helpen!

Lees ook: