Home Lifestyle Body ZIE JE WEL: onderzoek wijst uit dat we later geen spijt zullen...

ZIE JE WEL: onderzoek wijst uit dat we later geen spijt zullen krijgen van onze tatoeages

Yolo!

© Anie Spratt via Unsplash

Toegegeven, niet alle tatoeages zien er even doordacht uit. Sommigen denken jaren na over die sleeve, terwijl anderen in een impulsieve bui de tattoohop binnenwandelen om een klein kunstwerkje op hun lichaam te laten vereeuwigen. Impulsief of niet, iedereen met tatoeages krijgt weleens de vraag ‘Ga je daar op je 60ste geen spijt van hebben?’. Neen, althans zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het is in de meeste gevallen geen sinecure om je huid te laten brandmerken met een mooie tekening of tekst. Maar wat vaak nóg moeilijker is, is om aan je familie uit te leggen waarom je die beslissing ‘in godsnaam’ genomen hebt, want ‘dat gaat er nooit meer af hè’ en ‘je gaat daar sowieso spijt van krijgen!’ Niet dus, want uit een recente studie van het marktonderzoekbedrijf Ipos blijkt dat de meeste zestigjarige oma’s en opa’s helemaal geen spijt hebben van de tatoeages die ze in hun jeugd lieten zetten.

65, de Yolo-leeftijd

Het instituut deed in augustus 2019 een onderzoek bij 1.005 Amerikaanse volwassenen. Ze vroegen hen of ze tatoeages hebben en of ze nog steeds blij zijn met de tekeningen op hun lichaam. Resultaat? Slechts 8% van hen heeft spijt van hun tatoeages. Maar wat het onderzoek echt interessant maakt, zijn de antwoorden van de verschillende leeftijdsgroepen. 98% van de 18-24-jarigen zegt geen spijt te hebben van hun tattoos, 95% van de 25-34-jarigen is ook nog steeds tevreden met zijn tatoeages, voor 86% van de 35-44-jarigen geldt hetzelfde en 89% van de 45-64-jarigen vindt zijn/haar tatoeages nog steeds mooi. Hoe ouder je wordt, hoe meer het percentage daalt, zou je denken, maar verrassing: 100% van de 65-plussers (!) beweert geen spijt te hebben van wat die prikkende naald op hun lichaam achterliet.

Als we de enquête mogen geloven, komen sommigen op hun 45ste in een korte ‘spijtfase’, maar eens we de 64 jaar bereiken, lijkt het erop dat we terugkeren naar een Yolo-manier van denken. You only live once, dus waarom ook niet? Al is en blijft het natuurlijk wel verstandig om eerst eventjes na te denken voordat je de naam van je nieuwe vlam op je bovenbeen of pols laat zetten…

Nog tattoo-inspiratie nodig?