Home Lifestyle Body ONDERZOEK: zijn koolhydraten ongezonder dan vetten?

ONDERZOEK: zijn koolhydraten ongezonder dan vetten?

Say what?!

Brood, pasta, cruesli… we zijn er gek op! Toch blijkt dat het eten van veel koolhydraten niet écht goed voor je is. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat een voedingspatroon waarin te veel koolhydraten zitten, zou kunnen bijdragen aan beroertes en zelfs de kans op vroegtijdige dood kan vergroten. Vetten zouden daarentegen juist minder schadelijk zijn dan we denken. Say what?!

Aan het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het Britse medische tijdschrift ‘The Lancet‘, deden ruim 135.000 personen tussen 35 en 70 jaar en uit 18 verschillende landen mee. Gedurende zeven jaar werd de levensstijl van deze mensen onder de loep genomen door wetenschappers. Zo werd er onder andere gekeken naar de calorie-inname van de deelnemers, en werd bijgehouden of deze calorieën voornamelijk uit koolhydraten, eiwitten of vetten kwamen.

Koolhydraten vs. vetten

Tijdens de onderzoeksperiode van zeven jaar, overleden 5.796 personen en ontwikkelden 4.784 andere mensen een hart- of vaatziekte. Uit de onderzoeksresultaten kwam echter iets bizars naar voren. Want personen die een dieet hebben dat voor 35 % uit vet bestaat, blijken volgens dit onderzoek 23% minder kans op beroertes te hebben dan mensen die minder vet tot zich nemen. En da’s toch best verwonderlijk, aangezien tot nu toe vet als dé boosdoener voor hart- en vaatziektes werd gezien.

Koolhydraten de boosdoener?

Blijkt nu dus dat koolhydraten de grote boosdoeners zouden zijn. Mensen die een voedingspatroon hebben dat voor 77% uit koolhydraten bestaat, hebben klaarblijkelijk 23% meer kans om vroegtijdig te overlijden. De wetenschappers gaven ook nog advies mee: ‘Eet gematigde hoeveelheden verzadigde vetten en niet te veel koolhydraten voor een zo gezond mogelijk dieet.’

Alles met mate

Nu raden we écht niet aan om stante pede alle carbs uit je voedingspatroon te schrappen, want het zijn koolhydraten die je energie geven om de dag door te komen. Zonder croissantjes en bagels is het leven nu eenmaal een stuk minder leuk, nietwaar? Maar, opletten dat je niet té veel brood en pasta eet, is volgens dit onderzoek een goed idee voor een gezond leven. We gaan ons best doen…

Bron: Nu.nl, GVA

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.