Home Lifestyle Body OH OW: menstruatiecups zijn gevaarlijker dan tampons

OH OW: menstruatiecups zijn gevaarlijker dan tampons

Gebruik jij een cup? Let op je hygiëne.

Onlangs werd het gebruik van een tampon onder de loep genomen, want blijkbaar heb je meer kans op het toxische shock syndroom (een ernstige infectie) wanneer je het witte goedje inbrengt met je vinger. Oeps! Maar volgens onderzoekers aan het universitair ziekenhuis in Lyon is de menstruatiecup ook niet aan te raden. Hoe je het ook draait of keert, die vervelende maandstonden zorgen toch ook altijd voor problemen.

Een recente studie van het universitair ziekenhuis Croix-Rousse in Lyon zegt dat niet alleen tampons, maar ook de menstruatiecups nadelige gevolgen zou hebben voor de gezondheid. Sinds vorig jaar verzamelden de onderzoekers verschillende gebruikte (!) tampons om het toxische shock syndroom aka de tamponziekte beter te kunnen opvolgen. De ziekte is zeer zeldzaam, want slechts twintig mensen hebben hier per jaar last van. Het resultaat van het onderzoek? De grootste oorzaak van het syndroom is de ophoping van bloed in je vagina.

Tampon versus menstruatiecup

De tampon zelf is dus niet zo schadelijk, maar wel het overtollige bloed in je lichaam. En terwijl de onderzoekers dan toch bezig waren met deze bloederige bedoeling onderzochten ze ineens ook de gevolgen van een menstruatiecup. Slecht nieuws voor de fans van de cups, want blijkbaar draagt dit alternatief veel meer risico’s met zich mee. De cup heeft namelijk een verluchtingsgaatje waardoor er verschillende bacteriën rechtstreeks in je vagina kunnen terechtkomen.

Vervang op tijd

Vind je een tampon handig? Of wil je jouw menstruatiecup toch blijven gebruiken? Was de cup dan zeker om de vijf uur helemaal schoon. Ook je tampon laat je beter niet langer dan vijf uur steken. Hou je horloge dus in het oog.

Frustrated Tina Fey GIF - Find & Share on GIPHY

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.