Home Lifestyle HUIZENJACHT: tips & tricks van een notaris om te besparen bij de...

HUIZENJACHT: tips & tricks van een notaris om te besparen bij de aankoop van een huis of bouwgrond

'Mogelijk heb je recht op een gunsttarief, check dat dus zeker bij je notaris.'

notaris
© Getty Images

Besparen op de aankoop van je eerste woning of bouwgrond? Het kán! Al wie op zoek gaat naar z’n eerste woning, denkt maar één ding: auwtch! Dat je diep in de buidel zal moeten tasten, is geen geheim. Toch bestaan er tal van manieren om heel wat geld te besparen. Een notaris onthult haar tips & tricks.

In tegenstelling tot bankshoppen in de hoop de meest voordelige lening te scoren, heeft het geen zin om aan notarisshopping te doen, om de simpele reden dat het notariële ereloon door de overheid is vastgelegd.

‘Het ereloon wordt bepaald in functie van de prijs van het goed, maar het is geen vast percentage. De erelonen zijn opgebouwd volgens een degressieve schaal van percentages van de aankoopprijs. Hoe hoger aan aankoopprijs van de woning hoe meer het percentage zal afnemen. Vergeet niet dat je op het ereloon van je notaris ook 21% btw betaalt’, legt Anne-Sophie Willems, geassocieerd notaris bij De Smet & Willems uit.

De administratieve kosten – een vergoeding voor het (opzoekings)werk dat de notaris verricht, inclusief de algemene kantoorkosten – kunnen dan wel weer verschillen. ‘Al zal het verschil miniem zijn’, drukt Willems ons op het hart. Op het notariële kostenplaatje besparen, is dus moeilijk.

Fiscale voordelen

Wel kan het volgens Willems interessant zijn om na te gaan of je in aanmerking komt voor een voordelig fiscaal regime. ‘Wanneer je in Vlaanderen een eerste woning koopt, kan je onder bepaalde voorwaarden aan 6 % registratierechten kopen’, weet Willems.

Mogelijk heb je recht op een gunsttarief, check dat dus zeker bij je notaris.

Ook belangrijk om weten, is dat je – indien je aan de voorwaarden voldoet – bij een eerste en enige woning met een aankoopsom van € 200.000 of minder recht hebt op een bijkomende korting van € 5.600. Voor gezinswoningen gelegen in de Vlaamse kernsteden en de Vlaamse rand rond Brussel wordt het grensbedrag verhoogd tot € 220.000.

Voor de aankoop van de enige gezinswoning met ingrijpende energetische renovatie kan je aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief van 5 %. ‘Indien je dan bijkomend kan genieten van een korting omdat de woning ook minder dan 200.000 of 220.000 EUR bedraagt, dan bedraagt deze korting € 4.800’, legt notaris Willems uit.

Op een tweede verblijf of een bouwgrond betaal je 10 % registratierechten. Willems raadt aan bij je notaris na te vragen of je in aanmerking komt voor eerder vermelde gunsttarieven.

Lees ook: