Home Lifestyle Je kon afgelopen weekend het noorderlicht spotten in Nederland

Je kon afgelopen weekend het noorderlicht spotten in Nederland

De kans is groot dat het de komende jaren ook in België (vaker) zal voorkomen.

noorderlicht nederland
© pexels

Normaal moet je naar Groenland of IJsland trekken en heel wat centjes betalen om het noorderlicht te kunnen zien, maar het voorbije weekend was de natuurpracht te aanschouwen in Nederland.

Je hebt het ongetwijfeld al zien voorbijkomen in een natuurdocumentaire of op je Instagramfeed: die prachtige groene gloed aan de donkere sterrenhemel oftewel het noorderlicht. Het natuurfenomeen is normaal gezien weggelegd voor wie in het hoge noorden woont of de lucky bastards die een paar duizenden euro’s neertellen om daar op vakantie te gaan. Goed nieuws voor wie zijn/haar/hun bankrekening niet wil plunderen: het noorderlicht zal de komende jaren steeds vaker te zien zijn in Nederland en zelfs in ons Belgenlandje!

Paarse gloed

Afgelopen weekend was dat al het geval in Noord-Holland en de noordelijke provincies Friesland. Een uitbarsting van de zon zorgde er vrijdagnacht voor dat de hemel een prachtige oranje/paars/roze gloed kreeg. Dat noorderlicht was helaas te zwak om met het blote oog waar te nemen, maar je kon het wel vastleggen met een fototoestel. De fotograaf hieronder deed dat en hij deelde het geweldige plaatje op Instagram. Dit zeldzame fenomeen zou in de toekomst frequenter kunnen opduiken in onze contreien.

Meer zonneactiviteit

Het noorderlicht ontstaat als grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes van de zon, bijvoorbeeld tijdens een zonnestorm, onze atmosfeer bereiken en daar aan hoge snelheid botsen met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Daardoor worden lichtdeeltjes gegenereerd en het resultaat daarvan is die mooie felgroene gloed aan de hemel. Omdat de aarde deze deeltjes opvangt in haar magnetische veldlijnen worden ze naar de poolstreken vervoerd en zijn ze daar dus het best te zien. Maar als er veel zonneactiviteit is, worden er meer geladen deeltjes de ruimte in geslingerd en is er dus meer kans dat ook zuidelijker gelegen gebieden het noorderlicht zien.

Werner Hamelinck van volksterrenwacht Urania legt aan VRT NWS uit dat de zon altijd enkele jaren minder en dan weer enkele jaren meer activiteit vertoont. ‘In december 2019 was het zonneminimum, dus we zijn nu op weg naar steeds meer zonneactiviteit‘, aldus Werner. ‘De kans is groot dat we de komende jaren geleidelijk weer meer poollicht gaan krijgen, ook in Nederland en zelfs België.’ Dat zou concreet kunnen gaan tot zo’n drie à vier keer per jaar. Op voorwaarde dat er geen bewolking is en dat je je op een donkere plek bevindt.

Lees ook: