Home Lifestyle Nog een ‘De Mol’-theorie ontkracht: feit dat afvaller week eerder als laatste...

Nog een ‘De Mol’-theorie ontkracht: feit dat afvaller week eerder als laatste groen scherm kreeg, was toeval

'De theorie lijkt aanlokkelijk, maar is simpelweg onmogelijk', aldus Gilles De Coster.

Zat jij op de juiste Mol? Dan was de groeneschermentheorie waarschijnlijk een van de redenen waarom je Pieter aanduidde als verrader. Helaas pindakaas, ook deze tip blijkt er geen te zijn. Dat schrijft Gilles De Coster in een post op het ‘De Mol’-forum.

Dan toch toeval

Hoeveel toeval kan er in een programma als ‘De Mol’ zitten? Heel veel, zo blijkt. Want het was helemaal niet de bedoeling van de productie om elke afvaller een week voor zijn of haar eliminatie het laatste groene scherm te geven. En toch was dit week na week het geval, behalve in de tweede week. Want toen viel Channy af, terwijl Pieter – de uiteindelijke Mol – de week ervoor het laatste groene scherm te zien had gekregen. De pastoor ontsnapte toen als enige aan de executie, wat velen zagen als een overduidelijke aanwijzing dat hij de Mol was. Onmogelijk, zegt Gilles De Coster nu.

Die theorie lijkt aanlokkelijk, maar ze is simpelweg onmogelijk’, schrijft de presentator op het forum waar echte mollenjagers wekenlang hun bevindingen deelden. ‘Er is namelijk geen énkele manier voor ons om bij de ene eliminatie te weten wie er bij de volgende eliminatie zal afvallen. En bijgevolg kunnen we ook niet beslissen om iemand als laatste een groen scherm te geven. Wie denkt dat we in montage de volgorde (kunnen) veranderen, heeft het ook mis: lang niet iedereen krijgt bij elke eliminatie een groen scherm (immers, eens er rood is gegeven is het afgelopen) en dus zouden die beelden vaak ook gewoon niet gedraaid zijn.
Met andere woorden, en hoe ongelooflijk het ook klinkt, dit is puur toeval.’

Zulke toevalligheden komen aan het licht doordat elke frame in ‘De Mol’ vijf keer geanalyseerd wordt door mollenjagers.

De Coster is er zich bewust van dat het vrij ongeloofwaardig klinkt, maar hij verzekert ons ervan dat het zo gegaan is. ‘We hebben pas in de montage, nadat iemand de opmerking had gemaakt op een forum, gemerkt dat het inderdaad zo was. Ik zou het een mooie tip vinden, maar in praktijk valt het niet te organiseren dus dan mogen we er de credits niet voor aannemen. Het is heel maf, maar het is gewoon toeval. Net als met de T-shirts van Jeffrey. Het is natuurlijk door het feit dat elke frame van ‘De Mol’ vijf keer geanalyseerd wordt door mollenjagers, dat zulke toevalligheden sneller aan het licht komen.’

Dit is al de tweede Pieter-theorie die door de presentator ontkracht wordt. Onmiddellijk na de ontknoping zondagavond vertelde Gilles ons dat in ‘Heb je mij gemist?’ helemaal geen hint naar de zondagsmis verstopt zat. We worden met de minuut nieuwsgieriger naar de aflevering van zondag, waarin we te weten komen welke hints de makers dan wel in het programma stopten.

Lees hier alles over ‘De Mol’!