Home Lifestyle Nike legt moederschapsbescherming voor atletes eindelijk vast in contract

Nike legt moederschapsbescherming voor atletes eindelijk vast in contract

Nafi Thiam: 'Voor vrouwen is het veel moeilijker dan voor mannen om je carrière als sporter te verzoenen met een gezinsleven.'

© photo news

Nike stond (terecht) in het oog van de storm omdat het bedrijf atletes minder betaalde nadat ze een kindje kregen. Verschillende sportsters kwamen hiertegen in opstand en het merk legt nu eindelijk moederschapsbescherming vast in de contracten.

Enkele Amerikaanse atletes legden het vuur aan de schenen bij hun sponsor Nike. Het sportmerk betaalde hen immers minder of zette de overeenkomst stop nadat ze mama werden. Het is natuurlijk volkomen normaal dat je tijdens of in de maanden na een zwangerschap misschien iets minder presteert op sportief vlak. Als vrouw leg(de) je zowel fysiek als mentaal een enorm zwaar parcours af. Maar Nike had daar helaas geen oren naar.

Een overwinning

Tot nu. De sportsters hadden er genoeg van en maakten deze discriminatie openbaar. Dat schudde de grote bazen bij Nike duidelijk wakker, want ze besloten moederschapsbescherming voor de atletes die ze sponsoren eindelijk contractueel vast te leggen. Allyson Felix deelde de officiële brief op haar Instagrampagina en noemde het terecht een overwinning. ‘Vrouwelijke atletes worden niet langer financieel gestraft als ze een kindje krijgen’, aldus Allyson.

Ook onze Belgische trots Nafi Thiam kreeg dit bericht in haar inbox en vindt dit een bijzonder goede zaak. ‘Voor een vrouwelijke atlete is het veel moeilijker dan voor een man om je carrière als sporter te verzoenen met een gezinsleven’, aldus Nafi in Het Laatste Nieuws. ‘Ik denk vaak dat je als atlete moet kiezen wanneer je kinderen wil. Je hebt geen recht op moederschapsverlof en je moet er snel opnieuw staan. Zo’n beslissing als Nike nam, is een belangrijke stap in de juiste richting. Ik hoop dat anderen hun voorbeeld volgen.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.