https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle 3 op de 4 kersverse mama’s heeft last van babyblues

3 op de 4 kersverse mama’s heeft last van babyblues

Herken jij jezelf hierin? Laat het ons weten!

Babyblues
© Katie Emslie

Ben je net bevallen en heb je last van prikkelbaarheid, spontane huilbuien, nervositeit en angst? You’re not alone. Maar liefst 3 op de 4 kersverse mama’s zou last hebben van de babyblues. Dat blijkt uit recente cijfers van de Liberale Mutualiteit.

Drie vierde van de mama’s die pas bevallen zijn, heeft last van de babyblues. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Liberale Mutualiteit bij 1.334 Belgische vrouwen met kinderen jonger dan één jaar. Bij een eerste kind zou dat het vaakst voorkomen. Vrouwen gaven aan op regelmatige basis last te hebben van spontane huilbuien, prikkelbaarheid en angst. Bij een tweede kind zou dat nog maar 23 % zijn en bij een derde amper 6 %. Belangrijkste factor voor de babyblues? Het al dan niet succesvol geven van borstvoeding. Maar liefst 90 % van de bevraagde moeders gaf borstvoeding, van wie ongeveer 43 % aangaf dat dat niet altijd even vlot verliep.

Meestal gaat de babyblues vanzelf weer over. We zoeken vooral in de eerste weken steun bij onze partner (94 %) en tot op zeker hoogte bij de vroedvrouw (75 %). Te veel steun en goede raad van een vroedvrouw werkt dan weer averechts en zou onzekerheid in de hand werken. In extreme gevallen leidt zo’n situatie tot een postnatale depressie, maar de meeste moeders zitten dus ergens tussen de fameuze ‘roze wolk’ en zo’n depressie.

Herken jij je hierin? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Laat hieronder van je horen en wie weet nemen wij binnenkort wel contact met je op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: