Home Lifestyle Nieuwe datingtrend bij jongeren: eerst seks, dan pas relatie

Nieuwe datingtrend bij jongeren: eerst seks, dan pas relatie

Het eerste afspraakje vindt plaats tussen de lakens.

Shutterstock

De tijd dat een kus, laat staan seks op de eerste date uit den boze was, is duidelijk gedaan. Jongeren leren elkaar nu net kennen via seks. Is er een klik dan groeit er een relatie uit. Zo niet, dan was het een toffe onenightstand.

Een avondje cinema, iets gaan drinken op café of een romantisch etentje bij de Italiaan waren vroeger dé ideale activiteiten voor een eerste afspraakje met je grote vlam. Anno 2017 neemt het bed die rol over. In onze haastige maatschappij lijken jongeren niet meer geïnteresseerd in een goede babbel met hun potentieel lief, maar eerder in een stomende vrijpartij tussen de lakens.

Friends with beneftis

Onderzoekster Elisabeth Timmermans van de KU Leuven bestudeerde de huidige datingtrends in haar doctoraat. Ze wilde vooral te weten komen of het klassiek daten verleden tijd is. Na meer dan 2000 jongeren tussen 18 en 29 jaar geïnterviewd te hebben, was de conclusie overduidelijk ja. Jongeren hebben eerst seks, en beginnen pas daarna een relatie. Zo had 1 op 2 twintigers al een of meerdere keren een onenightstand of een friend with benefits.

Tinder

Seks lijkt dezer dagen volgens de meeste singles in het onderzoek de enige manier om iemand te leren kennen. Dergelijke avontuurtjes of losse relaties worden natuurlijk in de hand gewerkt door datingapps zoals Tinder. Toch zijn veel jongeren nog steeds op zoek naar een relatie. Is er tijdens en na de seks sprake van een klik, dan stellen de jongeren zich open voor een mogelijke relatie met die persoon.

Emotioneel binden

Ruth Borms, seksuologe bij Sensoa, vindt deze bevindingen geen reden om te panikeren. Jongeren experimenteren nu eenmaal graag. Ze vinden het blijkbaar ook makkelijker om zich eerst fysiek bloot te geven, voor ze hun muurtje naar beneden halen en zich emotioneel willen binden aan iemand.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook: