https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body Nieuw geneesmiddel ontwikkeld tegen migraine is goedgekeurd

Nieuw geneesmiddel ontwikkeld tegen migraine is goedgekeurd

Het is een belangrijke doorbraak voor migrainepatiënten.

© Shutterstock

In Amerika is enkele dagen geleden een nieuw geneesmiddel tegen migraine goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA). Het is een belangrijke doorbraak voor migrainepatiënten, die regelmatig te kampen krijgen met een barstende hoofdpijn.

Ongeveer 10% van de wereldbevolking heeft last van migraine, bij vrouwen komt het dubbel zo vaak voor als bij mannen. In tegenstelling tot gewone hoofdpijn is migraine moeilijk te bestrijden met een pilletje tegen de hoofdpijn. Vaak moeten migrainepatiënten zich voor enkele uren tot zelfs enkele dagen terugtrekken in een donkere kamer tot de hevige pijn verdwijnt. Maar sinds enkele dagen is er eindelijk hoop voor wie geplaagd wordt door de pijnlijke aanvallen.

Aimovig

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het nieuwe medicijn Aimovig goedgekeurd. Het geneesmiddel is in tegenstelling tot de meeste pijnstillers niet in pilvorm, maar bestaat uit een maandelijkse injectie. Studies hebben aangetoond dat Aimovig de duur van de symptomen veroorzaakt door migraine, zoals barstende hoofdpijn, braken en gevoeligheid aan licht en geluid, aanzienlijk kan inkorten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Aimovig zal binnenkort beschikbaar zijn in de VS, maar het is nog even afwachten of ook het Europees Medicijnagentschap (EMA) het nieuwe geneesmiddel zal goedkeuren.

Wat is migraine?

Migraine valt niet te vergelijken met ‘gewone hoofdpijn’. Het is een aandoening waarbij de delen van de hersenen die instaan voor de gewaarwording en de pijn verstoord zijn. Ook de samenwerking met de bloedvaten is verstoord. Daardoor ontstaat een heftige aanval van hoofdpijn, die enkele uren tot een dag kan duren. Soms kan de migraine tot wel drie dagen aanhouden.

Er bestaan twee soorten migraines, met en zonder aura. Bij een migraine met aura is er sprake van gezichtsstoornissen zoals het zien van lichtflitsen, tintelingen in de arm en sommige patiënten krijgen zelfs last van spraakgebrek. Een migraine bestaat uit vier fasen, die dokter Yves in deze video stap voor stap uitlegt.

Lees ook: