Home Lifestyle Volgende maand kunnen we in ons land een bijzonder natuurfenomeen waarnemen

Volgende maand kunnen we in ons land een bijzonder natuurfenomeen waarnemen

Wil jij het niet missen? Omcirkel 21 december dan al maar in je agenda!

natuurfenomeen december
© Tima Miroshnichenko via Pexels

We hebben het afgelopen jaar al heel wat mooie of bijzondere taferelen kunnen waarnemen aan onze sterrenhemel, maar het zit er nog niet op. In december kunnen we namelijk nog een bijzonder natuurfenomeen aanschouwen en het zal voor veel mensen meteen ook hun eerste én enige kans zijn om dit mee te maken.

Jupiter en Saturnus ken je ongetwijfeld als de twee grootste planeten van ons zonnestelsel, maar in december gaan de twee samenwerken om ons zo een bijzonder natuurfenomeen te presenteren. Zo valt op 21 december niet alleen de winterzonnewende, maar is er die dag ook een zogenaamde conjunctie. Wat wil dit nu precies zeggen? Wel, Jupiter en Saturnus komen vanuit ons perspectief op een lijn te staan waardoor ze bijna een dubbelplaneet lijken. Met het blote oog zal je ook maar één planeet kunnen zien. Enkel wie thuis een verrekijker heeft liggen, zal de twee nog van elkaar kunnen onderscheiden.

800 jaar geleden

Het is bovendien erg uitzonderlijk dat de twee planeten optisch zo dicht bij elkaar zullen staan, want het valt absoluut niet vaak voor. Als we in de geschiedenis op zoek gaan naar een gelijkaardige situatie komen we namelijk al in maart 1226 (!) terecht! Het is dus al zo’n 800 jaar geleden dat we dit bijzondere natuurfenomeen hebben kunnen waarnemen. De jonkies onder ons hebben meer geluk, want in 2080 zal er weer een zogenaamde conjunctie te zien zijn. Daarna is het weer wachten tot 2417.

Last but not least hoef je niet in het midden van de nacht op te staan als je dit natuurfenomeen wil bewonderen. Op 21 december gaat de zon namelijk al onder rond half vijf in de namiddag. Kies wel een open plek uit zonder hoge gebouwen in de buurt als je zeker iets wil zien. En nu maar hopen dat we die dag ook nog eens een heldere hemel hebben!

Lees ook: