Home Lifestyle Dit zijn de misdaden waardoor de vrouwen in ‘Orange Is the New...

Dit zijn de misdaden waardoor de vrouwen in ‘Orange Is the New Black’ in de gevangenis zitten

Ook in het laatste seizoen krijgen we nog een paar flashbacks die veel duidelijk maken.

© Netflix

Typisch voor ‘Orange Is the New Black’ zijn de vele flashbacks waaruit duidelijk wordt waarom de inmates in de gevangenis belandden. Maar na 7 seizoenen en heel veel personages die de revue passeerden, laat je geheugen je waarschijnlijk een beetje in de steek. Ter opfrissing geven we je een overzicht van de misdaden van de belangrijkste personages. Hoeveel wist je er nog?

1 / 18
Piper
Alex
Red
Taystee
Suzanne
Flaca
Maritza
Pennsatucky
Gloria
Aleida
Daya
Morello
Blanca
Nicky
Cindy
Ruiz
Frieda
Poussey
Piper
Piper

© Getty

Piper werd verliefd op Alex, die voor een internationaal drugskartel werkte. Voor haar vervoerde ze een hoop drugsgeld naar – jawel! – België. Alex gaf haar naam jaren later, nadat ze allang uit elkaar waren, aan de politie door in ruil voor strafvermindering.

Welke aflevering?

‘I Wasn’t Ready’, aflevering 1 van het eerste seizoen

Alex
Alex

© Getty

Alex werkte als dealer en smokkelaar voor een internationaal drugskartel.

Welke aflevering?

‘I Wasn’t Ready’, aflevering 1 van het eerste seizoen

Red
Red

© Getty

Het wordt nooit helemaal duidelijk voor welke misdaad Red precies in de gevangenis zit, maar ze werd door de Russische maffia verplicht om lijken te stockeren in de vriezers van haar winkel. Op een bepaald moment vond de politie vijf lichamen in de vriezers. Red beklom bovendien de ladder van de organisatie door goed zakenadvies te geven aan de bazen en kan dus ook zitten voor haar deelname aan georganiseerde misdaad.

Welke afleveringen?

‘Tit Punch’, aflevering 2 van het eerste seizoen en ‘Moscow Mule’, aflevering 8 van het eerste seizoen

Taystee
Taystee

© Getty

Taystee werkte als ‘boekhouder’ voor de drugsorganisatie van Vee, die in het tweede seizoen verschijnt en weer verdwijnt (wanneer ze wordt doodgereden door Rosa). Ze werd vrijgelaten in het eerste seizoen, maar belandde in datzelfde seizoen opnieuw in de gevangenis nadat ze expres haar voorwaarden verbrak.

Welke aflevering?

‘Looks Blue, Tastes Red’, aflevering 2 van het tweede seizoen

Suzanne
Suzanne

© Getty

Suzanne ontmoette een jongetje in een speeltuin en nodigde hem uit om samen te spelen bij haar thuis. Op een bepaald moment werd de jongen bang van haar en probeerde hij te ontsnappen via de brandtrap. Hij viel zijn dood tegemoet.

Welke aflevering?

‘People Persons’, aflevering 11 van het vierde seizoen

Flaca
Flaca

© Getty

Flaca verkocht op haar middelbare school valse lsd die ze maakte van water en papier. Een van haar kopers, Jason, was suïcidaal en sprong door het placebo-effect van het pilletje van het dak van de school.

Welke aflevering?

‘Fake It Till You Fake It Some More’, aflevering 3 van het vijfde seizoen

Maritza
Maritza

© Getty

Maritza gebruikte haar looks om makkelijk te verleiden mannen op te lichten. In haar flashback zien we dat ze in een club werkte, waar ze expres dure flessen drank liet vallen om vervolgens de schuld op een mannelijke klant te steken, waarna hij de fles betaalde en zij het geld in haar zak stak. De reden waarom ze in de gevangenis zit, is echter een poging tot autodiefstal.

Welke aflevering?

‘We’ll Always Have Baltimore’, aflevering 5 van het vierde seizoen

Pennsatucky
Pennsatucky

© Getty

Pennsatucky schoot na haar zoveelste abortus een van de verpleegsters van de abortuskliniek neer nadat die een gemene opmerking maakte over het feit dat ze er wel heel regelmatig kwam. Anti-abortusgroepen zagen Doggett door haar actie als een van hen, waarop zij zich begon voor te doen als een ijverige christen die de vrouw doodschoot om de strijd tegen abortus te steunen.

Welke aflevering?

‘Fool Me Once’, aflevering 12 van het eerste seizoen

Gloria
Gloria

© Getty

Gloria baatte een superette uit, waar ze fraude pleegde met maaltijdcheques. In haar flashback zien we hoe ze van klanten food stamps koopt voor minder dan wat ze waard zijn en dan de volledige waarde terugvraagt aan de staat.

Welke aflevering?

‘Low Self Esteem City’, aflevering 5 van het tweede seizoen

Aleida
Aleida

© Getty

Aleida liet haar vriend Cesar een drugslab opzetten in haar appartement. Ze zegt op een bepaald moment dat zij voor alles is opgedraaid, terwijl Cesar nog vrij rondloopt. Aleida kwam vrij in seizoen 4, maar belandt in het laatste seizoen opnieuw in de gevangenis nadat ze het vriendje van haar dochter aanvalt.

Welke afleveringen?

‘Don’t Make Me Come Back There’, aflevering 12 van het derde seizoen en ‘Tied To The Tracks’, aflevering 8 van het vijfde seizoen

Daya
Daya

© Getty

Het wordt nooit met zoveel woorden gezegd, maar het is heel waarschijnlijk dat Daya verwikkeld raakte in de drugshandel van Cesar, de vriend van haar moeder Aleida. Later krijgt Daya levenslang voor de moord op cipier Humphrey. Hij stierf tijdens de opstand nadat Daya hem neerschoot.

Welke afleveringen?

‘Don’t Make Me Come Back There’, aflevering 12 van het derde seizoen en ‘Tied To The Tracks’, aflevering 8 van het vijfde seizoen

Morello
Morello

© Getty

Morello heeft heel wat op haar kerfstok. Ze lichtte webshops op door items te bestellen en dan te claimen dat de spullen nooit aankwamen. Bij het oppikken van het zoveelste pakketje in het postkantoor ontmoette ze ene Christopher, met wie ze koffie ging drinken. Wanneer bleek dat hij niets met haar wilde beginnen, begon ze hem te stalken en probeerde ze hem zelfs te vermoorden. In het laatste seizoen wordt bovendien duidelijk dat Morello in een dronken bui een koppel de dood in joeg door een steen naar hun auto te gooien, waardoor ze crashten. Vermoedelijk werd ze daarvoor echter nooit veroordeeld.

Welke afleveringen?

‘A Whole Other Hole’, aflevering 4 van het tweede seizoen en ‘The Hidey Hole’, aflevering 9 van het zevende seizoen

Blanca
Blanca

© Getty

Blanca was de huishoudhulp van een oude venijnige dame, Millie, en werd verliefd op diens tuinman, Diablo. In haar eerste flashback zien we hoe Millie Diablo ontsloeg omdat Blanca te veel afgeleid was door hem. Als wraak had Blanca seks met Diablo in de slaapkamer van Millie, terwijl ze haar uitdagend in de ogen keek. Millie zat in een rolstoel en kon dus niet weg uit de kamer. In het zevende seizoen wordt echter duidelijk dat Blanca voor Millie de bewijzen van een aanrijding verdoezelde. Vermoedelijk zit ze daarvoor in de gevangenis.

Welke afleveringen?

‘Turn Table Turn’, aflevering 9 van het vierde seizoen en ‘Brown Is The New Orange’, aflevering 3 van het zevende seizoen

Nicky
Nicky

© Getty

Nicky was een junkie. Ze brak samen met een vriendin binnen in het appartement van een meisje dat ze kenden, en dat om waardevolle boeken te stelen die ze zouden verkopen voor drugs. Ze werd veroordeeld voor inbraak en drugsbezit.

Welke aflevering?

‘Empathy Is A Boner Killer’, aflevering 3 van het derde seizoen

Cindy
Cindy

© Getty

Cindy werkte op een luchthaven en stal spullen uit de bagage van passagiers. Zo nam ze een iPad uit de koffer van een passagier en gaf die als verjaardagscadeautje aan Monica, haar ‘zusje’ dat later haar dochter bleek te zijn.

Welke aflevering?

‘Comic Sans’, aflevering 7 van het tweede seizoen

Ruiz
Ruiz

© Getty

Maria’s misdaad wordt pas in het laatste seizoen getoond. Aanvankelijk werd geïnsinueerd dat het iets met haar vriendje Yadriel, die drugs dealt, te maken had, maar niets is minder waar. Nadat Yadriel en Maria uit het drugsmilieu stapten, werkt zij in een kledingwinkel. Ze wordt betrapt op het verkopen van valse merkkledij. De namaakkledij wordt haar aangeleverd door de man met wie ze een affaire heeft en voor wie ze Yadriel wil verlaten, maar hij laat haar voor alles opdraaien wanneer de politie haar oppakt.

Welke aflevering?

‘Trapped in an Elevator’, aflevering 6 van het zevende seizoen

Frieda
Frieda

© Getty

In Frieda’s flashback krijgen we een stukje uit haar jeugd te zien, maar niet haar misdaad. Ze hint echter een paar keer naar de (mogelijke) reden(en) waarom ze in Litchfield zit. Zo zegt ze de penis van haar echtgenoot te hebben afgesneden met een bot slagersmes. Daarnaast zegt ze dat ze vier mensen heeft vermoord in één jaar en dat ze een politieman neerschoot met zijn eigen pistool.

Welke aflevering?

‘Fuck, Marry, Frieda’, aflevering 2 van het vijfde seizoen

Poussey
Poussey

© Getty

We krijgen enkele flashbacks naar Pousseys jongere jaren te zien, maar niets over haar misdaad. In seizoen 4, het seizoen waarin ze sterft, komen we te weten dat ze in de gevangenis zat voor het bezit van een kleine hoeveelheid wiet.

Welke aflevering?

Meer ‘OITNB’: