Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Suad Kamardeen via Unsplash

Wat zijn jouw ‘fucks not’ en wat zijn jouw ‘fucks what’?

Zo leer jij je minder aan te trekken van wat anderen (over jou) denken

De redactie

#Zerofucksgiven mag dan een populaire hashtag zijn, maar je echt nóóit een fuck van iets of iemand aantrekken is misschien niet het beste pad naar een gelukkiger bestaan. Want als er in je leven niks of niemand is waar jij wél een fuck om wil (en dus niet moet) geven, klinkt dat toch een beetje leeg. Maar van welke zaken trek jij je dan wel iets aan en aan welke dingen heb jij voortaan schijt? Redactrice Elien helpt je om dat te ontdekken!

Akkoord: je voortdurend iets van alles en iedereen aantrekken is absoluut niet nodig (en bruut vermoeiend ook), dus dat gaan we niet doen. Maar er is heel veel tussen #zerofucksgiven en een totale fucks-overload, ontdekte ik. ­Daarom ben ik helemaal fan van een oefening die mij leerde om dat evenwicht te vinden. En die deel ik natuurlijk graag met jou.

Fucks not en fucks what

Neem een (mentaal) notitieboekje en pen beet en reflecteer over de volgende vraag: wat zijn jouw ‘fucks not’, wat zijn jouw ‘fucks what’?

Ik leg het beter uit met een concreet voorbeeldje:

  • Ik trek een nieuwe outfit aan waar ik me geweldig in voel en die helemaal past bij de persoonlijke stijl die ik voor mezelf heb gekozen, omdat die aansluit bij hoe ik me voel. In de keuken kijkt m’n lief me bedenkelijk aan en zegt: ‘Hmm, die broek vind ik maar niks.’ Mijn reactie: FUCKS NOT! Want als ik me de max voel in die broek, moet ik die gewoon aantrekken en geen fuck geven om wat een ander daarvan vindt. Me zorgen maken is dan een verspilling van mijn fucks-voorraad en zal niets veranderen aan wat ik echt belangrijk vind: dat mijn lief en ik emotioneel met elkaar verbonden zijn en we elkaar bovengemiddeld fijne mensen vinden.
  • Zegt mijn lief daarentegen tijdens een discussie: ‘Dat je je stem verheft, voelt voor mij heel ongemakkelijk. Ik heb daardoor het gevoel dat ik niet open en eerlijk met je kan zijn en we zo niet tot een constructieve oplossing kunnen komen’, dan is mijn reactie absoluut: FUCKS WHAT! Want eerst en vooral is mijn stem verheffen en agressief uit de hoek komen geen manier van aanpak die strookt met mijn interne bewustzijn, met mijn waarden en normen, met de persoon die ik diep vanbinnen ben en wil zijn. Het voelt dan ook helemaal niet leuk om te weten dat ik zo bij een ander overkom. Bovendien wil ik heel graag een fuck geven om hoe die manier van reageren mijn lief doet voelen, want ik hou van hem en wil net als hij tot een constructieve op­lossing komen. Definitely het inzetten van een fuck uit mijn fucks-voorraad waard voor mij.

Natuurlijk is het helemaal aan jou om te bepalen voor welke zaken jij je fucks-voorraad wel of niet wil aanspreken. Wat jij belangrijk vindt, hoeft niet hetzelfde te zijn als wat ik vind, omdat jij en ik vanbinnen ook niet dezelfde persoon zijn. Je zal dus al doende je fucks moeten afstemmen op je interne bewustzijn, zodat je geen tijd en energie meer verspilt aan je zorgen te maken over meningen die er voor jou niet echt toe doen en je meer fucks over hebt voor de belangrijke zaken. Doe je mee?

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '