Home Lifestyle Hotspots MEI PLASTICVRIJ: 7 x plasticvrije winkels die een bezoekje waard zijn

MEI PLASTICVRIJ: 7 x plasticvrije winkels die een bezoekje waard zijn

En neen, je loopt er geen bedenkelijke hippies tegen het lijf, integendeel!

© Al Soot via Unsplash en Getty

Hoezo plasticvrij winkelen? Jawel, het kan wel degelijk! De plasticvrije winkels zijn up and running en hipper dan ooit tevoren. En neen, je loopt er helemaal geen halvegaren of meer dan fervente wereldverbeteraars tegen het lijf, integendeel zelfs! Deze 7 trendy shops zijn daar het ideale voorbeeld van.

Ooit al eens gaan winkelen zonder plastic mee naar huis te nemen? Juist, dat dachten we al. Mei Plasticvrij is de ideale gelegenheid om verpakkingsvrij te leren shoppen. Wij geven je alvast enkele toffe winkels mee. Hoe je daar shopt? Neem gewoon enkele afsluitbare glazen potjes en linnen zakjes mee, de rest wijst zichzelf wel uit!

Anders Winkelen

De winkelrekken van Anders Winkelen zijn grotendeels gevuld met biologische producten. Van noten tot vleesvervangers en zuivelproducten, je kan er je hele huishouden terugvinden. Zin in verse groentjes? Bestel er dan gewoon een groentepakket vol verse en kleurrijke groentjes! Uitbaatster Fanny doet er alles aan om haar steentje bij te dragen en organiseert ook toffe workshops om haar klanten de kneepjes van het (groene en plasticvrije) vak te leren.

Waar? Leuvensestraat 106 in Vilvoorde

Meer info? anders-winkelen.be

Lara mora

Verpakkingsvrij winkelen in een zaak die zo uit de IKEA-catalogus kan komen? Daar zeggen wij geen ‘neen’ tegen! Lara haalt haar (seizoens)groentjes bij lokale boeren en verkoopt verschillende soorten pasta’s, noten, koffie en tal van andere onweerstaanbare ecologische en plasticvrije producten. Wat volgens Lara het allergrootste voordeel van een plasticvrije winkel is? Je leert er bewust shoppen!

Meer info? laramora.be

Waar? Stationsstraat 10B in Sint-Niklaas

View this post on Instagram

k l e i n e 🍊d i n g e n The world is changed by your example, not by your opinion. 🌎 Bij het boodschappen doen voor ons eigen huis merkte ik pas hoeveel plastic (afval) eigenlijk nutteloos gebruikt en meteen weer weggegooid wordt. Twee tubes tandpasta die samenhangen met een laagje plastic, appels die verpakt zitten per zes, vijf passievruchten die je in een plastic zakje stopt,… Ik legde mijn fruit en groenten al een tijdje los in de kar en aan de kassa legde ik het fruit in de weegschaal samen met de kassierster. Maar vandaag kocht ik wasbare fruit-en groentenzakjes, dat is al veel efficiënter. Lara Mora is een mooie en duurzame zero-waste winkel. Je brengt je eigen potjes en doosjes mee, vult ze en betaalt alleen de inhoud. Ik kocht er al lekkere koekjes, vrolijke granola met rood fruit en bloemetjes, noten en zaden,… En nee, ik word geen geitenwollensok. Ik wil mijn minimannen uit mijn klas en mijn eigen kiddo's later ook een mooie en leefbare toekomst geven. Het brengt mij ook wel rust in mijn hoofd, zo minder rommel in huis. ☁️ Met kleine stapjes…

A post shared by l y n n (@lynnfiers) on

Kabas

De uitbaters van Kabas ontvangen jou met open armen in hun plasticvrije winkel om je kennis te laten maken met hun kwaliteitsvolle en ecologische producten. Schrik niet, want je kan er wel nog verpakkingen rond bepaalde producten terugvinden. Het verschil? De verpakkingen zijn composteerbaar! Het mission statement van Kabas bestaat uit het zoeken van plasticvrije en biologische streekproducten. Zo willen ze naar eigen zeggen ‘de lokale economie ondersteunen en de korte keten promoten’. Bovendien is Kabas de plasticvrije winkel bij uitstek voor vegetariërs, want ze verkopen er geen vleeswaren.

Waar? Keizerstraat 17 in Mechelen

Meer info? dekabas.be

Ohne

Vier praktische stappen, meer is er volgens de vijf jonge Gentse oprichters van Ohne niet nodig om volledig over te schakelen naar plasticvrij shoppen. Het winkelconcept steunt op drie belangrijke pijlers: ‘afvalarm, korte keten en biologisch’. Naast voeding en onderhoudsproducten kan je in de Ohne-winkels ook plasticvrije cosmeticaproducten op de toonbank leggen.

Waar? Steendam 59 in Gent, Koningin Elisabethlaan 22 in Gent en Hundelgemsebaan 117 in Zwalm

Meer info? ohne.be

Content

Verpakkingsvrije winkels zijn al uniek op zich, maar Content blinkt toch uit als het aankomt op originaliteit. Het is een coöperatieve winkel waar leveranciers, uitbaters én klanten samen beslissen over het reilen en zeilen van de winkel. Als klant kan je een aandeel van € 100 kopen, waarmee je recht hebt op je eigen zegje binnen het bedrijf. De winkel heeft een eigen verse bakkerij en heeft ook een waaier aan beleg, snoepjes, koeken, fruit en kantoorgadgets.

Waar? Tiensestraat 259 en Sluisstraat 10 in Leuven

Meer informatie? contentleuven.weebly.com

Zonder Meer

Verpakkingsvrij shoppen vraagt natuurlijk een beetje meer tijd dan ‘gewoon’ shoppen en het is al zeker niet evident om verpakkingsvrij te shoppen ‘op den boerenbuiten’. Gelukkig bestaat Zonder Meer, een zero waste shop waar je ook online je producten kan bestellen! Ons favoriete product? Een knabbelspeeltje voor baby’s in de vorm van een avocado!

Waar? Rijselsestraat 51 in Kortrijk

Meer info? zonder-meer.be

View this post on Instagram

Klaar voor weekend van de klant!

A post shared by Zonder Meer (@zondermeerkortrijk) on

Färm

Färm verovert stilletjes aan onze hoofdstad en omstreken. Elke winkel heeft zijn eigen unieke accenten en ‘väkmensen’. Zo hebben sommige winkels een traiteurafdeling en andere dan weer een bakkerij of biologische herboristerie. Op de website van Färm krijg je plasticvrije tips voor een lekkere avondmaaltijd en kan je op zoek gaan naar de winkel die het beste bij jouw voorkeuren aansluit.

Waar? Färm heeft voorlopig zeven winkels. Je kan ze allemaal terugvinden op hun website!

Meer info? www.farm.coop

Meer Mei Plasticvrij:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.