Home Lifestyle Val je moeilijk in slaap? Probeer 1 van deze 4 meditatietechnieken

Val je moeilijk in slaap? Probeer 1 van deze 4 meditatietechnieken

Het beste van al? Je mag het gewoon in je pyjama doen!

© Gregory Pappas via Unsplash

Heb je problemen met inslapen? Lig je soms uren te woelen in je bed? Vanaf nu niet meer! Deze vier meditatietechnieken zijn namelijk de perfecte stap naar je welverdiende goede nachtrust.

Raak je ‘s avonds ook maar moeilijk in dromenland doordat er honderd-en-een gedachten in je hoofd rondspoken? Dankzij meditatie kom je volledig tot rust door je te concentreren op je ademhaling. Het beste van al? Je mag het gewoon in je pyjama doen en hoeft er je bed niet voor uit te komen. Deze vier technieken zijn zo simpel dat je ze meteen onder de knie krijgt, zelfs als je nooit eerder gemediteerd hebt.

1. Trappenmeditatie

Sluit je ogen en stel je een trap voor. Die kan overal liggen: in een bos, gewoon in huis, bij de oceaan of zelfs in de wolken. Kies voor een plek of omgeving waar jij je op je gemak voelt. Klaar? Adem diep in en loop in gedachten de trap op: 1… 2… 3… 4… 5. Stel je nu voor dat je de trap weer afdaalt in hetzelfde tempo terwijl je uitademt.

Besteed aandacht aan je ademhaling en let erop dat die in een traag tempo blijft, voel je longen opvullen met lucht en weer leeglopen. Deze techniek is ideaal wanneer je gedachten all over the place zijn voor het slapengaan. Waarom? Doordat je focust op het stijgen en afdalen op de trap zijn je hersenen net genoeg geprikkeld om je gedachten op pauze te zetten.

2. Ademhalingsmeditatie

Je hebt misschien al van pranayama-yoga gehoord, of misschien ook niet. Maar deze tak van de yoga draait om de technieken van het ademhalen. Het is niet ingewikkeld, werkt snel en ontspant je lichaam en geest.

Bij deze meditatietechniek is het de bedoeling dat je je adem even inhoudt. Adem in gedurende vijf seconden, en houd dat vervolgens vijf seconden vast. Daarna adem je weer uit in vijf seconden, om je lichaam ook vijf seconden leeg te houden. Blijf dat in hetzelfde ritme herhalen terwijl je de focus legt op je trage ademhaling.

3. Woordenmeditatie

Haal je twee woorden voor de geest die veel betekenis voor je hebben. Die zullen ervoor zorgen dat je je ontspannen voelt, maar tegelijk ook geïnspireerd raakt. Sluit je ogen, en wanneer je inademt, denk je aan het eerste woord. Vervolgens denk je tijdens het uitademen aan het tweede woord.

Blijf daarna diep ademhalen. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, keer je terug naar de twee woorden en leg je je focus daar weer op terwijl je je ademhaling in een rustig tempo verderzet.

4. Chakrameditatie

Deze techniek gebruikt chakra’s als leidraad voor de relaxatie van het lichaam en de geest. Elke inademing en elke uitademing wordt gelijkgesteld met een ander chakra. Dat chakra is een energiepunt in je lichaam. Bij de eerste inademing ligt het concentratiepunt bij het bekken om daarna via de ruggengraat tot het topje van je hoofd door te gaan. Terugkeren gebeurt via dezelfde weg, maar in omgekeerde volgorde. Deze methode vergt wat meer concentratie, maar vanaf de eerste keer zal je je kalmer voelen en je bewuster zijn van je eigen lichaam.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.