Home Lifestyle 6 verschillende kruiden die je perfect binnen kan kweken

6 verschillende kruiden die je perfect binnen kan kweken

Wat dacht je bijvoorbeeld van basilicum voor op je pizza of wat munt voor in je mojito?

kruiden
© Suzy Hazelwood via Pexels

Heb je geen grote tuin, maar wil je graag experimenteren met wat verse kruiden? No worries, want er zijn er heel wat die je perfect binnen kan kweken. Denk bijvoorbeeld maar aan basilicum voor op je pizza, munt voor in mojito én koriander voor bij je taco’s. Wij hebben alvast de makkelijkste soorten voor jou op een rijtje gezet. Kweek ze!

1. Basilicum

Basilicum is een kruid dat redelijk makkelijk is om te kweken, maar je moet er wel continu moeite insteken. Een plantje blijft doorgaans maar zo’n tweetal weken goed, dus je hebt best altijd wat extra zaadjes bij de hand. Om dit kruid te kweken, hoef je alleen maar enkele zaadjes in wat potgrond te steken. Het potje zelf zet je vervolgens best bij een raam dat zuidelijk of westelijk gericht is. Basilicum heeft namelijk voldoende warmte en zonlicht nodig.

2. Munt

Munt groeit vaak als een gek en het is een kruid dat zich ook makkelijk verspreidt. Om ervoor te zorgen dat niet alles uit zijn voegen barst, zaai je munt best in een afgesloten pot of bak. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is en dat je plantje genoeg licht krijgt. Ideaal voor beginners, want met deze kruidensoort kan je vrijwel niets mis doen.

3. Oregano

Lukt het je om wat munt te kweken? Dan kan je ook oregano aan! Ook dit kruid heeft namelijk best veel licht nodig en ook hier moet de potgrond steeds lichtjes vochtig blijven. Opgelet: verse oregano is iets milder qua smaak dan de gedroogde variant. Om voldoende smaak te bewaren, voeg je het kruid dus pas best op het einde van je bereiding toe.

4. Peterselie

Peterselie kweek je het beste in een redelijk diepe pot en op een plaats waar het kruid genoeg licht krijgt. Het leuke aan peterselie is dat het erg veelzijdig is waardoor het in verschillende recepten gebruikt kan worden.

5. Bieslook

Ook bieslook is makkelijk om te kweken. Plaats het kruid in de buurt van een raam dat naar het zuiden gericht is en zorg er ook hier voor dat de grond vochtig is. Als je het kruid afknipt, doe dit dan zeker niet te kort zodat je met hetzelfde plantje kan blijven kweken. Bieslook is leuk als garnituur, maar het heeft ook een milde uiensmaak waardoor het een lekkere toevoeging is in zowel soepen als salades.

6. Koriander

Koriander heeft doorgaans lange wortels waardoor je het kruid in een pot moet planten die zeker diep genoeg is. In de ochtend zet je koriander best op een plaats waar het direct zonlicht krijgt. Voor de rest van de dag is indirect licht voldoende. Wacht ook tot de bladeren lang genoeg zijn vooraleer je ze gebruikt. Zo is de smaak namelijk iets minder bitter.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.