Home Lifestyle Body 6 veelgemaakte fouten waardoor je krampen krijgt tijdens het lopen

6 veelgemaakte fouten waardoor je krampen krijgt tijdens het lopen

Heb jij hier ook regelmatig last van?

krampen tijdens lopen
© Burst via Pexels

Niets zo vervelend als plots krampen krijgen tijdens het lopen. Heb jij hier regelmatig last van met een verpeste work-out als gevolg? Dan kan het zijn dat jij je schuldig maakt aan een van onderstaande veelgemaakte fouten…

1. Gebrek aan slaap

Lig jij ’s nachts vaak lang wakker of slaap je gewoon niet genoeg? Dan kan het zijn dat jij je wekelijkse loopje op deze manier gaat saboteren. Als je niet genoeg slaapt, heeft je lichaam namelijk niet genoeg tijd om te recupereren. Met als gevolg dat je last krijgt van krampen of zelfs blessures.

2. Je drinkt niet voldoende

Het is sowieso belangrijk dat je voldoende drinkt, maar ook je work-out heeft er baat bij. Als je lichaam uitgedroogd is, zullen er namelijk sneller krampen opduiken. Zeker als je in de uren voor je loopje te weinig drinkt, krijgt je vaak tijdens de eerste kilometers al last van krampen tijdens het lopen.

3. Slechte of onvoldoende opwarming

Trek jij je loopschoenen aan en zet je vervolgens meteen je favoriete playlist op zodat je kan beginnen lopen? Fout! Door op voorhand enkele stretchoefeningen te doen, geef je je lichaam de kans om op te warmen. Probeer ook om niet meteen op volle snelheid te lopen. Als je meteen begint te spurten, zullen er ook snel krampen opduiken.

4. Je hebt pas gegeten

Nu het steeds vroeger donker is, gaan we ook vaak sneller lopen. We laten ons eten minder lang zakken of werken we snel nog een snack naar binnen voor we gaan sporten. Beter is om een halfuur tot een uur op voorhand te eten zodat je lichaam voldoende tijd heeft om alles te verteren.

5. Zwakke spieren

Als je spieren verkrampen tijdens het lopen, kan dit ook door een gebrek aan spiermassa zijn. Als jij vooral aan cardio (zoals lopen) doet en minder aan krachttraining zullen je spieren sneller moe worden. Probeer daarom om bij je work-outs eens af te wisselen tussen kracht- en cardiotraining.

6. Gebrek aan elektrolyten

Als je te weinig water drinkt, kan je last krijgen van spierkrampen, maar ook bij gebrek aan elektrolyten duikt dit vervelende kwaaltje soms op. In dit geval krijg je meestal last aan je quadriceps of aan je kuiten. Drankjes die elektrolyten bevatten (denk bijvoorbeeld maar aan de meeste sportdranken) zorgen ervoor dat je minder last krijgt van ongewenste krampen.

Lees ook: