Home Lifestyle Film 19 niet-Disneyfilms waar je als kind in de jaren 90 gek op...

19 niet-Disneyfilms waar je als kind in de jaren 90 gek op was

Dit lijstje geeft elk ninetieskind nostalgische kriebels.

Zeg kinderfilms en we denken Disney. Toch zijn er heel wat niet-Disneyfilms die jou als kind in de jaren 90 veel vreugde hebben gebracht, maar die je meer dan twintig jaar misschien niet herinnert. We frissen je geheugen met plezier op! De nostalgische kriebels krijg je er gratis bij.

Wil je je kroost doen kennismaken met een van de prachtfilms waarmee jij opgroeide? Of ben je gewoon in een nostalgische bui? De meeste films in het lijstje zijn nog steeds te koop op DVD of te huren op YouTube Films.

1. De zwanenprinses (1994)

Odette is anno 2020 een populaire kindernaam. Dat móét iets te maken hebben met prinses Odette, de mooie zwanenprinses waar vele ninetieskinderen als betoverd naar hebben zitten kijken. Van het moment waarop ze van een zwaan terug in een prinses verandert, krijgen wij meer dan twintig jaar later nog steeds kippenvel.

DVD – € 8,99 – Bol.com

2. De Kleine Prinses (1995)

‘De Kleine Prinses’ speelt zich af in een meisjesinternaat, waar Sara wordt afgezet wanneer haar papa vrijwillig gaat vechten aan het front. Het allermooiste moment van de film is sowieso wanneer de kleine prinses en haar vriendinnetje Becky wakker worden omringd door een geweldig feestmaal, nadat de gemene directrice hen de avond ervoor zonder eten naar bed stuurde. ‘De Kleine Prinses’ is van de hand van Alfonso Cuarón, de man die 15 jaar na deze film een Oscar zou winnen voor ‘Gravity’ en zich nu bezighoudt met de nieuwe verfilming van ‘The Witches’.

DVD – € 10,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook kopen of huren op YouTube Films. 

3. FernGully: The Last Rainforest (1992)

‘FernGully’ is een film over elfjes in het Australische regenwoud, maar de show wordt volledig gestolen door Batty, de vleermuis van het gezelschap. Batty werd destijds ingesproken door komisch genie Robin Williams. Al vermoeden we dat je als kind in de jaren 90 de Nederlandse versie van de film zag.

DVD – € 10,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook kopen of huren op YouTube Films

4. Platvoet & zijn vriendjes (1988)

Terwijl onze ouders in de jaren 90 kennismaakten met de enge dino’s van ‘Jurassic Park’, kregen wij de liefelijke versie voorgeschoteld. Platvoet, Cera, Bekkie, Fladder en Punt waren zo populair dat er in totaal maar liefst 14 films én een tv-serie over hen werden gemaakt.

DVD (6 films) – € 10,99 – Bol.com

5. Ook honden gaan naar de hemel (1989)

Soms zijn kinderfilms best wreed, zonder dat je ‘t als kind doorhad. In ‘Ook honden gaan naar de hemel’ wordt straathond Charlie vermoord door Carface, een gangsterbaas. Charlie komt in de hemel terecht, maar kan zichzelf terug tot leven wekken. Samen met zijn kompaan Itchy redt hij het meisje Anne-Marie uit de klauwen van Catface, waarop ze haar gebruiken om veel geld te verdienen. De film was zo’n succes dat er een sequel en een serie volgde.

DVD – € 18,99 – Bol.com

6. Hanekam de Rocker (1991)

De openingsscène van ‘Hanekam de Rocker’ heeft in de jaren 90 ongetwijfeld voor heel wat slapeloze nachten gezorgd. De film begint in de slaapkamer van een (echt) klein jongetje dat voor het slapengaan zijn boek leest, wanneer er plots een (getekende) enge uil in zijn kamer komt en hem in een kitten verandert. Een kind zou voor minder schrik krijgen om alleen te slapen. Vanaf dan speelt de film zich af in de getekende wereld. Het jongetje – dat in een kat veranderd is – en Hanekam, een zingende haan, spelen de hoofdrollen in het verhaal.

DVD – € 24,99 – Bol.com

7. Fievel in het Wilde Westen (1991)

Net als Platvoet was Fievel een figuurtje van de animatiestudio van Steven Spielberg. Vermoedelijk was je net als ons vooral fan van Tiger, de trouwste compagnon van het schattige muisje. Tiger is een dikke, fabulous kat die zich liever bezighoudt met zingen en dansen dan met muizen eten.

DVD – € 10,97 – Bol.com

8. Annabel & de race tegen de klok (1993)

Deze film over de drie vriendjes Annabel, Eddie en Rudi is een van de schattigste tekenfilms uit de jaren 90. Het trio gaat samen op avontuur om hun vriendinnetje te redden dat door gassen uit het moeras vergiftigd is.

Je kan ‘m in het Engels kopen of huren op YouTube Films

9. Het Geheim van Nimh (1982)

Regisseur Don Bluth is verantwoordelijk voor heel wat films in dit lijstje. ‘Het Geheim van Nimh’ is een van zijn oudste, en groeide intussen uit tot een klassieker. De film gaat over Mrs. Brisby, een veldmuis die op zoek is naar een geneesmiddel voor haar zieke zoon.

DVD – € 23,99 – Bol.com

10. Anastasia (1997)

Je dacht dat Anastasia een Disneyprinses was? Fout. Of toch niet oorspronkelijk. Disney bracht in de jaren 90 veel prinsessen tot leven, maar 20th Century Fox slaagde erin de allercoolste te creëren. Disney nam vorig jaar Fox over, dus op een manier kan je nu wel als deel van de Disney-familie beschouwen. Net als in ‘FernGully’ wordt in ‘Anastasia’ de show gestolen door een vleermuis, Bartok. Het beestje was zo geliefd dat hij twee jaar later zelfs een eigen film kreeg.

DVD – € 8,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook kopen of huren op YouTube Films.

11. De Prins van Egypte (1998)

Ook ‘De Prins van Egypte’ zou op het eerste zicht een Disneyfilm kunnen zijn, maar dat is het niet. Hij werd gemaakt door Dreamworks en vertelt het verhaal van de broers Ramses en Mozes. Je kan ‘m nu bekijken op Netflix.

DVD – € 12,95 – Bol.com

12. Space Jam (1996)

‘Space Jam’, met basketbalspeler Michael Jordan en The Looney Tunes in de hoofdrollen, was een enorme hype in de jaren 90. Zo’n hype dat de film meer dan twintig jaar later een vervolg krijgt. De sequel zou volgende zomer in de cinema moeten verschijnen, maar het is de vraag of corona daar geen stokje voor steekt. In de vervolgfilm krijgt LeBron James de hoofdrol.

DVD – € 8,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook huren of kopen op YouTube Films.

13. Een Luizenleven (1998)

Je herinnert je misschien dat in hetzelfde jaar twee computeranimatiefilms over insecten uitkwamen? ‘A Bug’s Life’ van Pixar (tegenwoordig deel van Disney, maar destijds nog niet) deed het echter aanzienlijk beter dan ‘Antz’ van Dreamworks, en terecht. De film is en blijft een pareltje.

DVD – € 12,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook kopen of huren op YouTube Films

14. Richie Rich (1994)

Macaulay Culkin maakte als kind niet alleen de ‘Home Alone’-films, hij speelde ook rijkeluiskindje Richie Rich. Met een eigen butler, een eigen McDonald’s én een achtbaan in zijn tuin had de jongen het leven dat we als kind allemaal wilden.

DVD – € 13,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook huren of kopen op YouTube Films

15. Babe (1995)

Regisseur George Miller is vooral bekend van zijn ruwe ‘Mad Max’-serie, maar in 1995 hield hij zich bezig met iets veel zachtaardiger: een pratend varkentje. De film zorgde ervoor dat elk ninetieskind plots een pet pig wou. Arme ouders.

DVD – € 8,99 – Bol.com

Je kan ‘m ook huren of kopen op YouTube Films.

16. Duimelijntje (1994)

Duimelijntje is de verfilming van het sprookje van Hans Christian Andersen. Het meisje dat zo klein is als een duim wordt ontvoerd en uitgehuwelijkt aan de lelijke zoon van een pad.

DVD (Engels) – € 12,99 – Bol.com

Je kan ‘m in het Engels huren of kopen op YouTube Films

17. De tasjesdief

Deze Nederlandse film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mieke van Hooft. Alex, het hoofdpersonage, wordt het slachtoffer van twee pestkoppen die hem dwingen handtassen van oude vrouwtjes te stelen. De film won verschillende prijzen.

DVD – € 10,95 – Bol.com

18. Een Trol in Central Park (1994)

Deze film werd gemaakt door Don Bluth, de man die verantwoordelijk is voor succesvolle films als ‘Anastasia’ en ‘Platvoet’, maar flopte in de cinema. De film gaat over Stanley, een lieve trol die de gave heeft bloemen te laten groeien met zijn duim.

Je kan ‘m in het Engels kopen of huren op YouTube Films

19. De Laatste Eenhoorn (1982)

Ligt het aan ons of werden kinderfilms vroeger enger gemaakt dan nu? ‘De Laatste Eenhoorn’ is een vrij griezelige film, maar daarom niet minder mooi. In de film gaat de laatste eenhoorn op zoek naar soortgenoten, omdat ze niet wil geloven dat zij echt de laatste is. Je herinnert je ongetwijfeld nog de enge rode stier die op haar pad komt.

DVD – € 13,74 – Bol.com

Meer nostalgie: