Home Lifestyle HO HO HO: onze redactrice nam de ferry en ging kerstshoppen in...

HO HO HO: onze redactrice nam de ferry en ging kerstshoppen in York

York was het decor voor menig 'Harry Potter'-film en wij begrijpen helemaal waarom!

kerstshoppen
© Laura Vansweevelt

Als kerstfreak mogen de feestdagen voor mijn part van start gaan zodra de zomer voorbij is. Dat ik spontaan in een vreugdedansje uitbarstte toen me werd gevraagd of ik wou gaan kerstshoppen in York, hoef ik je dus niet te vertellen. Afgelopen donderdag was het zover. En onze reis begon in… de haven van Zeebrugge.

Aye aye, captain!

Toen ik hoorde dat we niet per trein, maar per boot naar York zouden reizen, was ik zo mogelijk nóg meer excited. We worden rond 17 uur verwacht in de haven van Zeebrugge waar P&O Ferries dagelijks (!) een nachtelijke passagiersdienst tussen Zeebrugge en Hull onderhoudt met een capaciteit van maar liefst 880 passagiers. Prijzen voor retourtickets beginnen aan € 89 per persoon voor voetpassagiers. Met de auto reizen, kan al vanaf € 330 voor twee personen heen en terug.

Als het van P&O Ferries afhangt, mag de feestvreugde al van start gaan! Rechts: onze kajuit.

Interessant is dat je reiskoffer niet hoeft te voldoen aan een bepaalde grootte of gewicht, zoals vaak het geval is wanneer je vliegt. Lees: je mag zoveel shoppen als je wil.

Mijn shopping spree begint al aan boord wanneer ik de winkel ontdek met heel wat taksvrije beautyproducten, alcohol, snoep en Britse souvenirs zoals blikken dozen shortbread met afbeelding van de koninklijke familie en zelfs een replica van Meghan Markles verlovingsring.

Wie met een flexiticket reist, kan z’n nieuwe aankopen alvast whatsappen naar het thuisfront dankzij de 30 minuten gratis wifi. Wat technologie betreft, is P&O Ferries trouwens helemaal mee met z’n tijd. De splinternieuwe app zorgt er namelijk voor dat passagiers voortaan niet langer hun tickets op papier moeten afdrukken. Als leuke extra kan je met de app ook een plattegrond van de boot raadplegen.

De Kathy Pauwels in mij ging volledig loco in de souvenirshop op de ferry.

Na een nachtje varen en een typisch Brits ontbijt met koffie van bij Starbucks (jawel, de ferry heeft zelfs een koffiebar) maken we ons klaar om zoals gepland om 9 uur aan te meren in Hull. Daar steekt het lage waterpeil helaas een stokje voor, waardoor we pas rond 12.30 uur het vaste land bereiken. We zijn echter zo excited dat de vertraging onze pret niet kan bederven.

Schaatsen en shoppen

Een busrit van een uurtje later arriveren we in York waar de kerstsfeer al duidelijk voelbaar is. Hoewel het pas 14 uur ‘s middags is, branden er overal kerstlichtjes in de straten en zie je weinig mensen zónder winkeltasjes.

De eerste activiteit op het programma is een rondje op de schaatsbaan die ‘Yorkshire’s Winter Wonderland‘ werd gedoopt. Naast de baan vind je niet alleen een cosy pop-upcafeetje waar je je achteraf kan verwarmen aan een hete mok chocolademelk, er werd ook een heuse kermis rond gebouwd met paardenmolens en botsauto’s.

Wie het toch te fris vindt, kan z’n hart ophalen bij York Designer Outlet dat vlak naast Yorkshire’s Winter Wonderland ligt. Je vindt er meer dan 120 merken zoals GAP, Cath Kidston, Michael Kors en Kate Spade aan kortingen tot wel 60%. Met lege handen terug naar huis keren, is dus géén optie.

Warme choco + schaatsen in het licht van de kerstboom = een zéér gelukkige Laura.

Home to Harry Potter

Na een heerlijke nacht in het charmante Marmadukes Town House Hotel beginnen we aan onze tweede dag in York. Op de agenda vandaag? De kerstmarkt, duh!

Die ligt op nog geen kwartiertje wandelen van het hotel, al duurt het een uur voor we op onze bestemming aankomen omdat we constant halt houden bij schattige snuisterwinkeltjes en rijkelijk versierde etalages. Niet zo gek dus dat hier verschillende scènes werden opgenomen voor de ‘Harry Potter‘-films.

Een impressie van het pittoreske York.

Ook de kerstmarkt – officieel de St Nicholas Christmas Fair – is buitengewoon gezellig. We zien kraampjes met (te personaliseren) kerstornamenten, geurige guirlandes met sinaasappel en kaneel, stervormige lampions uit papier, artisanale zeep en geurkaarsen. Als je hier je kerstcadeaus niet vindt, vind je ze nergens.

Een mens krijgt al snel honger en dorst van al dat shoppen en ook daar hebben ze op de kerstmarkt van York aan gedacht. We spotten warme chocolademelk, glühwein, koffie, jenever, warme cider, milkshakes en zelfs wodka met toffeesmaak. Om onze honger te stillen, kunnen we kiezen tussen Zweedse kaneelbroodjes, hartige pannenkoeken, donuts, verse frietjes en als dessert popcorn, fudge of chocoladezoenen. De hemel voor kerstfreaks, quoi?

1 / 6
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

Geen kerstmarkt zonder glühwein, toch?

St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

‘Peperkoeken’ kerstversiering: too cute!

St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

Geen puntzakken met smoutebollen in York, maar wel met donuts.

St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

Geroosterde kastanjes: die geur alleen al!

St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

Fudge in alle mogelijke smaken en kleuren.

St Nicholas Christmas Fair in York
St Nicholas Christmas Fair in York

Chocoladezoenen zo groot als je hoofd.

Met pijn in het hart nemen we afscheid van York om rond 16 uur weer de bus naar Hull te nemen waar de ferry ons staat op te wachten. Hoewel York zeker niet groot is, hadden we er makkelijk nog twee dagen langer kunnen rondlopen om nog meer te ontdekken van de prachtig bewaarde middeleeuwse stad. Kerstfreak of niet, York is een bezoek meer dan waard!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.