Home Lifestyle Dieren Wil je binnenkort met je hond kamperen? Wij geven enkele belangrijke tips...

Wil je binnenkort met je hond kamperen? Wij geven enkele belangrijke tips en tricks

Inpakken en wegwezen!

© Unsplash

Kamperen is terug van weggeweest, en hoe! Voor wie nog nooit eerder een tent opzette, kan die eerste keer kamperen nogal overweldigend zijn, en al zeker als je een viervoeter hebt rondlopen die ook nog nooit eerder in een tent sliep. Hoe je er toch voor kan zorgen dat je hond zich veilig voelt tijdens het kamperen? Wij geven enkele tips.

Kamperen, het is niet voor iedereen weggelegd, maar dat wil niet zeggen dat je het niet van je bucketlist kan schrappen. Houdt je hond je tegen om je aan het avontuur te wagen? Dat is geen excuus, want ook mét je viervoeter kan je er een onvergetelijke ervaring van maken. Dankzij deze tips hoef je niet meer te stressen tijdens het voorbereiden van jullie tripje.

Zorg ervoor dat jullie comfortabel kunnen reizen.

Al liftend naar de camping of kampeerplaats trekken zal moeilijk worden, maar zelf met de auto naar de andere kant van België rijden, zou geen probleem mogen zijn. Probeer het stressniveau van je hond tijdens de rit zo laag mogelijk te houden, zodat ie rustig op de bestemming aankomt. Wordt je hond snel wagenziek? Zorg er dan voor dat hij/zij naar buiten kan kijken. Daarnaast kan je je viervoeter tijdens de rit ook tot rust brengen met zijn favoriete speeltjes, dekentjes en eventueel een rustgevende playlist. Duurt de rit langer dan twee uur of is het heel warm in de auto? Vergeet dan zeker niet om eens even pauze te nemen, genoeg water te drinken en samen de beentjes te strekken.

Kies voor een ruime kampeerplaats mét schaduw.

In de zomer kan het op de meeste campings behoorlijk druk worden. Is je hond een sociaal beestje en vertrouw je hem volledig als je even naar het toilet moet of onder de douche wil gaan staan? Dan kan je overwegen om je tent op een normale plaats tussen de andere tenten en caravans op te stellen. Heeft je viervoeter veel bewegingsruimte nodig en is hij asociaal of net iets té sociaal naar andere mensen en dieren toe? Dan ga je best op zoek naar een camping waar je voldoende ruimte hebt en niet op elkaars lip zit. Vergeet ook zeker niet te controleren of je hond er ergens in de schaduw kan liggen. Kan je geen geschikte camping vinden of zijn alle goede plekjes al volzet? Overweeg dan om niet naar een camping, maar wel naar een bivakzone te trekken. De kans dat je daar de nacht alleen kan doorbrengen, is heel groot, en dat betekent dat je je loebas een beetje meer ruimte en vertrouwen kan geven.

Ga na of er voldoende faciliteiten aanwezig zijn.

Die bivakzones liggen vaak heel afgelegen, wat betekent dat je voornamelijk op jezelf bent aangewezen. Kan je viervoeter van een kabbelend beekje drinken en staan er vuilbakken waarin je de hondenpoepzakjes kan gooien? Dan is er geen enkel probleem. Is er geen rivier in de buurt? Zorg dan dat je zeker voldoende water op voorraad hebt! Het is ook aangeraden om een bivakzone te zoeken die dichtbij een parking ligt, zodat je snel richting een dierenarts kan rijden als dat nodig zou zijn. Ga je gewoon naar een camping? Dan moet je er eerst en vooral zeker van zijn dat honden er wel degelijk welkom zijn. Is dat het geval? Vraag dan op voorhand in welke gebouwen en op welke plekken je hond welkom is.

Probeer je hond een comfortabele slaapplaats te geven.

Op de meeste campings moet je je hond aan een leiband houden, iets wat niet altijd comfortabel is om te slapen. Je kan ervoor kiezen om je tent volledig dicht te ritsen en ‘m daar wel de mogelijkheid te geven om vrij te zijn. Moet ie buiten slapen? Dan moet je je viervoeter natuurlijk wel aan de leiband houden. Hoe je het in de tent lekker comfortabel kan maken? Zorg dat je hond een aparte slaapplek heeft en dicht bij jou kan kruipen als hij schrik zou hebben of het te koud zou worden. Vergeet niet dat je in een totaal nieuwe omgeving ligt en je hond niet alle geluiden zal kunnen thuisbrengen. Stel hem eventueel, net zoals in de wagen, op zijn gemak met een vertrouwd speeltje of dekentje en wees niet kwaad als hij uit het niets begint te blaffen of onrustig wordt. Kan hij de slaap maar niet vatten? Wandel dan nog eens rond op de camping om hem duidelijk te maken dat de kust wel degelijk veilig is.

Ga nog eens langs bij de dierenarts.

Ga je in het buitenland op vakantie of is het al een poosje geleden dat je met je hond op controle ging? Dan kan je voor de zekerheid nog eens langsgaan bij de dierenarts. Hij/zij kan checken of je hond nog beschermd is tegen bepaalde ziektes en/of nieuwe vaccinaties moet krijgen. Zorg er wel voor dat je dat ruim op voorhand doet, zodat je hond tijdens je reis niet onwel wordt van de spuitjes die hij gekregen heeft. Nog nooit eerder gekampeerd met je hond? Vraag dan aan dierenarts of je viervoeter daar volledig klaar voor is en niet te oud/jong is om een intensieve reis te maken.

Hou de vaste routine aan.

Geef je je hond elke ochtend om 8u zijn eten en geef je zijn avondeten altijd rond 19u? Zorg dan dat je die routine tijdens het kamperen kan aanhouden. Hetzelfde geldt trouwens ook voor zijn ochtend- en avondwandeling. Een hond is een gewoontebeestje, dus de kleinste veranderingen die zijn dagelijks ritme verstoren, kunnen hem van streek brengen of vermoeidheid in de hand werken.

Zorg ervoor dat je voldoende materiaal meeneemt.

Je hebt niet alleen een tent, slaapzak en een paar piketten nodig om te kunnen kamperen, want ook je hond heeft heel wat nodig. Zorg er dan ook voor dat je een lijstje maakt met het materiaal dat je voor je viervoeter nog in huis moet halen voordat jullie op avontuur vertrekken. Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Wij helpen je op weg met onderstaande verlanglijst.

1 / 6
Waterfles
Reisslaapzakje
Opvouwbare siliconen hondenbak
Tekentang
Grondpen met hondenlijn
Afbreekbare hondenpoepzakjes
Waterfles
Waterfles

€ 26,99 – Veex via Bol.com

Reisslaapzakje
Reisslaapzakje

€ 39,99 – Zooplus

Opvouwbare siliconen hondenbak
Opvouwbare siliconen hondenbak

Vanaf € 5,95 – Max&Luna

Tekentang
Tekentang

€ 5,60 – Dandy Dog

Grondpen met hondenlijn
Grondpen met hondenlijn

€ 21,60 – Bol.com

Afbreekbare hondenpoepzakjes
Afbreekbare hondenpoepzakjes

€ 18,30 (voor 15 rolletjes) – BecoPets via Bol.com

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.