Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Saskia Lelieveld

Ga jij voor een Japans getint kerstmenu?

KONICHIWA: 3 Japanse gerechten die geen rijst of noedels bevatten

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Wie Japan zegt, denkt – op culinair vlak dan toch – meteen aan ramen en rijst. De lichte en smaakvolle Aziatische keuken heeft echter nog veel meer te bieden. Zoals deze drie overheerlijke gerechten bijvoorbeeld.

VOORGERECHT: sint-jakobsschelpen met zeewiersalade


japanse gerechten

Wat heb je nodig? 

– 4 sint-­jakobsschelpen

– 4 tl witte sesamzaadjes, geroosterd

– keukenbrander

Voor de misosaus

– 125 ml sake

– 125 ml mirin

– 125 g suiker

– 125 g witte miso

– 125 g rode miso

– zeef

Voor de komkommer­wakamesalade

– 1 komkommer

– 1⁄2 tl zout

– 1⁄2 tl sojasaus

– 1 el mirin

– 3 el witte rijstazijn

– wakame

– witte sesamzaadjes

Hoe maak je het?

De misosaus

1. Breng in een sauspan op middelhoog vuur de sake, mirin en suiker aan de kook.

2. Neem als het geheel kookt de pan van het vuur. Duw de witte miso met de bolle kant van een lepel door een zeef in de vloeistof. Klop het geheel tot een glad mengsel. Herhaal met de rode miso. Laat de saus afkoelen voor gebruik.

De komkommer­wakamesalade

1. Snijd de komkommer, bij voorkeur met een mandoline, in zo dun mogelijke plakjes. Verdeel het zout erover en laat kort inwerken. Pers er dan zo veel mogelijk water uit, maar let op dat de plakjes niet breken. Laat circa 30 minuten rusten.

2. Meng intussen de overige ingrediënten, op de wakame en de witte sesamzaadjes na, in een ruime kom.

3. Voeg de komkommer aan het mengsel toe en roer goed door. Garneer met de wakame en de witte sesamzaadjes.

De sint-jakobsschelpen

1. Snijd de sint-jakobsschelpen horizontaal in drie plakken van gelijke dikte. Besprenkel de plakken met de misosaus en laat ze circa 60 minuten in de koeling marineren.

2. Schroei de plakken met de keukenbrander aan één zijde lichtjes aan.

3. Verdeel de wakame over de borden en plaats daar de gebrande plakken sint-­jakobsschelp op. Garneer met het geroosterde witte sesamzaad en serveer direct.

HOOFDGERECHT: tofusteaks


japanse gerechten

Wat heb je nodig? 

– 4 shiitakes

– 400 g stevige tofu, blok

– 1 aubergine

– sla-­ of zonnebloemolie, om in te bakken

– sesamolie, om in te bakken

– 1⁄2 ui, fijngesneden

– 3 tenen knoflook, fijngesneden

– 3 cm gember, fijngesneden

– 1 el toban djan (chilibonensaus)

– 2 el sake

– 1 el rode miso

– 2 tl la­-yu (sesam­chiliolie)

– 1⁄2 lente­ui, in dunne ringen

Hoe maak je het?

1. Wel de shiitake circa 30 minuten in een kom met water. Giet de shiitake af en knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit.

2. Leg intussen het blok tofu tussen keukenpapier en plaats er iets zwaars op. Druk licht aan en knijp zo voorzichtig het overtollige vocht eruit.

3. Snijd de shiitake en de aubergine in kleine blokjes.

4. Verhit wat sla­ of zonnebloemolie en de sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak er de ui, knoflook en gember in. Voeg de shiitake en de aubergine toe en bak circa 3 minuten rondom aan.

5. Voeg de toban djan toe en roer goed door. Voeg de sake en 100 ml water toe en laat het geheel circa 5 minuten sudderen. Voeg de rode miso toe en roer goed door.

6. Dep de tofu droog en snijd hem in plakken van 11⁄2 centimeter dik. Verhit wat sla­ of zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofu in porties, circa 2 minuten per kant. Draai de tofu voor­zichtig om en bestrijk met de saus. Bak 2 minuten, draai om en bestrijk weer met de saus. Herhaal tot de tofu rondom goudbruin en goed op smaak is.

7. Schik de tofusteaks op een bord en garneer met de la­-yu en de lente­-ui. Serveer direct.

DESSERT: cheesecake met yuzu


japanse gerechten

Wat heb je nodig? 

– 1 pak kandijkoek, verkruimeld

– 50 g boter, gesmolten

– 600 g roomkaas

– 200 g crème fraîche

– 200 g yuzumarmelade

– 3 eieren

– zeste van 1 citrusvrucht (bijv. limoen, sinaasappel, citroen)

– keukenmachine

– taartvorm (26 cm ø)

– bakpapier

– paletmes

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.

2. Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier. Meng de kandijkoek en de boter. Verdeel dit over de bodem van de vorm en druk goed aan. Zorg ervoor dat het oppervlak mooi glad is. Bak de bodem circa 10 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen.

3. Meng in een kom de roomkaas met de crème fraîche en de yuzu­ marmelade. Kluts de eieren en voeg ze toe aan de roomkaas. Roer het geheel goed door.

4. Stort de roomkaas op de afgekoelde taartbodem en strijk de boven­ kant glad met een (vochtig) paletmes. Bak de cheesecake circa 40 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen en garneer met de citruszeste.

[td_smart_list_end]

Deze en tal van andere originele Japanse gerechten vind je in ‘De Bijbel van de Japanse Keuken‘ van Tosao van Coevorden. Het 429 (!) pagina tellende boek werd uitgegeven bij Carrera Culinair en is hier te koop voor € 31,99.


Nog meer lekkers om uit te proberen: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '