Home Lifestyle Body Intuïtief eten: de 10 principes om nooit meer te diëten

Intuïtief eten: de 10 principes om nooit meer te diëten

Leer luisteren naar je lichaam.

Te veel eten is ongezond, maar je uithongeren is ook niet de manier om fit door het leven te gaan. Wat je lichaam nodig heeft, vraag je volgens de filosofie van intuïtief eten beter aan je lijf zelf.

‘Komen eten!’ Je hoort het je moeder vast nog roepen. Telkens keek je op de klok, en jawel: stipt als altijd stond het eten op tafel. 7u30: ontbijt. 12u: tijd voor de lunch. 18u: aanvallen op het avondmaal. Ook over wat en hoeveel er op je bord belandde, dacht je waarschijnlijk niet echt na. Dat is niet raar, want bijna ieder van ons leerde op die manier te eten. De kans is dus groot dat je ook nu nog steeds drie keer per dag een hoofdmaaltijd nuttigt, je eet wat de pot schaft en je niet stopt voor je bord leeg is, want dat is ‘onbeleefd’.

Maar werkt dat klassieke eetpatroon eigenlijk wel voor ons lichaam? Volgens gelauwerde diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch is
het antwoord nee. Door het ontwikkelen van nieuwe gezondheidsadviezen in het kader van intuïtief eten, willen ze op een body positive manier tonen dat je ook anders met voeding kan omgaan. In een notendop: wie intuïtief eet, luistert naar de signalen van haar lichaam, eet bewuster en gaat gezonder door het leven.

10 principes, geen dieet

Als we bezielsters Evelyn en Elyse mogen geloven, is intuïtief eten niet zomaar een trenddieet van dertien in een dozijn. Op het eerste gezicht lijkt dat ook te kloppen. Het voedingsadvies van de dames bestaat niet uit onrealistische regels die je verplichten om bepaalde voedingsgroepen te schrappen of continu calorieën te tellen. Ook leggen ze je geen vast voedingspatroon, afgemeten hoeveelheden of verplichte eetmomenten op. Wat blijft er dan nog over? denk je misschien. Wel, deze tien principes.

1. Zeg de dieetmentaliteit vaarwel

Staan er nog dieetboeken in je kast? Dan mag je die bij het oud papier ze en. Het jojo-effect is volgens Evelyn en Elyse het enige gegarandeerde effect van zulke regimes. Focus niet op strikte regeltjes, calorieën en gewichtsverlies, maar wel op gezonde en bewuste eetgewoontes.

2. Honger je niet uit

Honger is een duidelijk signaal van je lichaam. Negeer dat dus niet. Zorg dat je lichaam gevoed wordt zodra het om voedingsstoffen vraagt, zodat je altijd genoeg energie en kracht hebt. Wacht je met eten tot je uitgehongerd bent? Dan kan je er prat op gaan dat je je zal overeten en dat termen als ‘gematigd’ en ‘bewust’ niet meer in je woordenschat te vinden zullen zijn. Ook de hele dag door te weinig eten zal je ’s avonds doen snakken naar eten, en dan meestal naar suikerrijke voeding.

3. Stop met strijden

Als je jezelf de hele tijd verbiedt om te eten waar je zin in hebt en je jezelf bekritiseert als je het toch doet, zal eten op den duur een echte strijd worden. Je bepaalde voeding ontzeggen zal bovendien het averechtse effect hebben. Hoe vaker je je iets ontzegt, hoe groter je verlangen zal worden. Uiteindelijk zal je zwichten, wat meestal resulteert in binge-eten. Gevolg: een nog groter schuldgevoel. Sluit liever vrede met eten en weet dat je mag genieten van voeding die je lekker vindt. Eet de ‘verboden vruchten’, want anders zal je lichaam die alleen maar méér willen. Zodra je weet dat het mag, is die focus eraf. Doordat je het gevoel hebt dat die pasta niet weg zal lopen, zal je die op termijn minder eten. Trouwens, je hersenen en lijf zullen na een week alleen maar pasta snakken naar iets anders.

4. Zie eten niet als goed en slecht

In een wereld waarin diëten zo alomtegenwoordig is, hebben we geleerd om voeding te zien als ‘goed’ en ‘slecht’. Dat houdt geen steek. Er is niet zoiets als de voedselpolitie, dus de enige die je kan bekeuren, ben je zelf. Natuurlijk is er een verschil tussen gezonde en ongezonde voeding, maar je bent niet slecht als je eens een snoepje eet.

5. Stop wanneer je genoeg hebt

Honger is een belangrijk signaal van je lichaam, maar ook verzadiging is dat. Door te overeten pleeg je – net als bij uithongering – roofbouw op je lichaam. Stop dus met eten wanneer je honger gestild is, word je bewust van die grens en respecteer dat signaal.

6. Geniet van je eetmoment

Als je eet wat je wil en dat in een gezellige en ontspannen setting doet, zal het genot dat je ervaart, je helpen om een tevreden en voldaan gevoel te krijgen. Door jezelf zo’n fijn eetmoment te gunnen, zal je ook merken dat je veel minder voedsel nodig hebt om verzadigd en bevredigd te raken.

7. Stop met emo-eten

Het zal heel wat vrouwen bekend in de oren klinken: je had een baaldag, hebt bakken verdriet of kampt met een ernstig geval van PMS, dus comfortfood moet dat voor je oplossen, zelfs zonder dat je honger hebt. Maar je weet goed genoeg dat eten je problemen niet zal verhelpen. Stop met je gevoelens weg te vreten en tackel die liever frontaal. Ga op zoek naar een gezonde emotieregulerende techniek. Praat, pak je problemen aan en/of zoek hulp.

8. Hou van je lichaamsbouw

Een vrouw met schoenmaat 38 streeft nooit naar een maatje kleiner of groter. Waarom doen we dat dan wel met onze kledingmaat? Het is net zo zinloos en oncomfortabel om van de rest van je lichaam te verwachten dat het een onrealistische maat of vorm aanneemt. Stop met je genetische blauwdruk te bekritiseren en streef liever naar een gezonde en gelukkige versie van wat Moeder Natuur je gegeven heeft.

9. Beweeg met de juiste motivatie

Bewegen is belangrijk, maar dat betekent niet dat je moet sterven in de gym. In plaats van te focussen op het resultaat (verbrande calorieën, gekweekte spieren of weggesmolten kilo’s), richt je je aandacht beter op hoe bewegen voor jou voelt. Als je beweegt op een manier die je prettig en haalbaar vindt, kan dat bakken energie en happy vibes geven.

10. Gun jezelf gezondheid

Niets is belangrijker dan een goede gezondheid, dus gun je lijf ook gezonde voeding. Let wel: gezond is niet hetzelfde als perfect. Als je af en toe geniet van een cheat meal, krijg je heus niet te kampen met overgewicht of een tekort aan voedingsstoffen. Focus gewoon op gezond eten over de grote lijn, maar hou je eetpatroon ook happy en haalbaar.

Lees ook: