Home Lifestyle Hotspots HOTSPOT: ontdek de nieuwe expo van Tim Van Steenbergen tijdens een dagje...

HOTSPOT: ontdek de nieuwe expo van Tim Van Steenbergen tijdens een dagje Bokrijk

'Do You Remember' maakt je bewust van hoe kwistig we vandaag met textiel omspringen.

Ben je niet afkomstig uit Limburg, dan is de kans reëel dat je laatste bezoek aan Bokrijk dateert van toen je nog op school zat. Het moet maar eens gedaan zijn met dat oubollige imago, dachten ze bij het bestuur. Ze besloten het park in een nieuw jasje te steken – letterlijk – en namen daarvoor ontwerper Tim Van Steenbergen in de arm. Bokrijk zet het nieuwe zomerseizoen in met een kledingcollectie voor zijn medewerkers en een expo over textiel, en die is écht de moeite waard.

Geen clichés

De Antwerpse modeontwerper werkte samen met het bestuur van Bokrijk een tijdsgebonden collectie uit die volgens hen perfect aanleunt bij de historiek en de charme van het park. Het personeel en de medewerkers die de ambachten uitbeelden in het park zijn stuk voor stuk gekleed door Tim Van Steenbergen. De kleding is niet alleen een opfrissing van het imago, ze maakt ook deel uit van de expo, BKRK Textiel ‘Do You Remember’. ‘De expositie moest één worden met het park, daarom draagt iedere medewerker stukken uit de collectie. Het is de bedoeling dat het voor bezoekers een ervaring wordt die hen echt zal bijblijven’, vertelt Tim Van Steenbergen.

‘We wilden komaf maken met het stereotiepe imago van de plattelandskleding van vroeger. Het typische rode sjaaltje met witte bollen is een herkenbaar stuk dat vaak gelinkt wordt aan folklore, maar eigenlijk klopt dat historisch gezien helemaal niet. De eerste blikvanger van de expo is opgebouwd rond die rode sjaaltjes, omdat ik dat cliché meteen wilde ontkrachten’, vertelt Tim Van Steenbergen.

Weg met wegwerpgedrag

Tim Van Steenbergen doet een dikke duim omhoog voor de huidige generatie millennials, die opnieuw veel bewuster omgaat met zaken als kleding en voeding. ‘Vroeger leefden we in een nog veel bewustere maatschappij. Kledingstukken werden doorgegeven en letterlijk gedragen tot ze té versleten waren, en dan werd er nog een servet of tafelloper van gemaakt. Niets ging verloren. Textiel was bijzonder kostbaar en werd nooit of te nimmer weggegooid. Dat maakte het best moeilijk om deze collectie te ontwerpen, want er is bijna niets overgebleven uit die tijd’, vertelt de ontwerper.

Een confronterend deel van de tentoonstelling is een stal waarin weggegooide kleding uit onze huidige industrie is opgestapeld. ‘Dit zou de hoeveelheid kleding kunnen zijn die één persoon in z’n hele leven bij het afval gooit, terwijl de stuks nog in perfect draagbare staat zijn. Tijdens ons onderzoek in aanloop van deze expo hebben we cijfers bekeken van hoeveel kleding er wordt weggegooid, die waren duizelingwekkend.’

Je kan de expo bezoeken op en rond het erf van Hooghuis Tessenderlo (museumdeel Kempen). Het openluchtmuseum is open van dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 18u. Gesloten op maandag, behalve feestdagen en in juli en augustus. Het museum is geopend tot en met 21 oktober. Meer info op www.bokrijk.be