Home Lifestyle Hotel Mama: drie op de tien vrouwen tussen de 25 en de...

Hotel Mama: drie op de tien vrouwen tussen de 25 en de 29 jaar wonen nog thuis

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen.

In ons land wonen maar liefst drie op de tien vrouwen tussen de 25 en 29 jaar nog in het ouderlijke huis. Van de mannen zijn het er zelfs vier op tien. Dat tonen recente cijfers van Eurostat.

Het aantal thuiswonende twintigers in ons land blijft maar stijgen. In 2017 verkozen meer dan drie op de tien jongeren tussen 25 en 29 jaar oud het ouderlijke nest. In 2008 waren dat er maar zo’n twee op de tien. Volgens de recente cijfers van Eurostat woont meer dan 39 % van de mannen tussen de 25 en 29 jaar nog thuis. Van de vrouwen in die leeftijdscategorie wonen er ongeveer drie op de tien nog thuis. Het lijkt erop dat we het bijzonder goed hebben in Hotel Mama. Of hebben de spaarcentjes er ook iets mee te maken?

Uit de cijfers blijkt dat onze twintigers geen uitzondering zijn. Vooral in Zuid- en Oost-Europese landen blijven jongeren nog langer thuis wonen. In Kroatië verlaat een man Hotel Mama pas wanneer hij gemiddeld 33,6 jaar is. In Zweden staan ze een stuk sneller op eigen benen. Daar ligt de gemiddelde leeftijd rond de twintig jaar.

Vrouwen hebben sneller een vaste relatie

Socioloog Bram Spruyt (VUB) legt vandaag in De Morgen uit waarom twintigers steeds langer thuis blijven plakken. Dat zou voornamelijk liggen aan het feit dat jongeren nu langer studeren dan vroeger: ‘Alleen gaan wonen doe je pas als je werk en een inkomen hebt. Ook de kostprijs van het wonen stijgt voortdurend: de huur- en vastgoedprijzen gaan omhoog. Dat maakt het voor jongeren moeilijker om de stap te zetten.’

En hoe komt het dat ongeveer een vrouw op tien meer uit huis vertrekt voor haar 29 jaar dan bij de mannen? ‘Vrouwen hebben vaak al op een jongere leeftijd dan mannen een vaste relatie’, vertelt psycholoog Evie Kins in De Morgen. ‘Ze settelen zich ook vaker met een iets oudere partner. En, zo blijkt uit interviews, ouders verwachten nog eerder van een dochter dat ze in het huishouden een handje helpt, dan van een zoon.’

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.