Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

'Na plaatsing ben je onmiddellijk voor drie tot vijf jaar beschermd en het is een methode die omkeerbaar is, al heeft dit type anticonceptie ook enkele nadelen.'

AHA: dus dit is het meest betrouwbare anticonceptiemiddel

Gisteren was het Wereld Anticonceptiedag en dat laten wij niet onopgemerkt voorbijgaan. Omdat er nog steeds heel wat mythes rond de pil bestaan, stapten wij met onze meest prangende vragen naar Professor Johan Verhaege. Wat wij ons zoal afvroegen? Wat nu eigenlijk het meest betrouwbare anticonceptiemiddel is!


Bijna zestig jaar geleden, kwam de allereerste anticonceptiepil op de markt. Anno 2019 hebben we nog steeds een aantal vragen over de pil die we niet meteen aan iedereen durven te stellen. Is de pil nu echt het meest betrouwbare anticonceptiemiddel of niet? Tot onze grote verbazing vertelt Verhaege van niet!

‘Puur cijfermatig is het hormoonspiraaltje het meest betrouwbare anticonceptiemiddel dat anno 2019 op de markt is. Bij vrouwen met een hormoonspiraaltje, dat uitsluitend het progestageenhormoon bevat, zijn ongeplande zwangerschappen heel uitzonderlijk. In de praktijk komt het bijna nooit voor dat iemand met een hormoonspiraaltje toch ongepland zwanger wordt.’

Double Dutch


‘Na plaatsing ben je ook onmiddellijk voor drie tot vijf jaar beschermd en het is een methode die omkeerbaar is, al heeft dit type anticonceptie ook enkele nadelen. Zo kan je menstruatiepatroon bijvoorbeeld wijzigen en biedt het geen bescherming tegen soa ’s. Double Dutch (met meer dan één anticonceptiemiddel vrijen, red.) blijft aan te raden, zeker bij jongeren en wanneer je geen vaste partner hebt. Ook hormoonstaafjes zijn heel betrouwbaar, maar worden in vergelijking met het spiraaltje vaak minder goed verdragen. Hoewel er veel mogelijkheden zijn, blijft de combinatiepil nog altijd het voornaamste anticonceptiemiddel, al verliest het met de jaren steeds meer terrein ten opzichte van de LARC-methoden.’

Conclusie? Vandaag beschikken we over een scala van mogelijkheden. Van de anticonceptiepil tot de vaginale ring, van het koperspiraaltje tot het hormoonimplantaat, al is het wachten op een groter aanbod van niet-hormonale middelen. Binnen de huidige mogelijkheden kunnen we wel stellen dat er voor de meerderheid van de vrouwen een oplossing bestaat die voor hen aanvaardbaar is. Sommige zijn het beste af met de combinatiepil of de hormoonpleister, andere vrouwen dan weer met een spiraaltje. Het hangt echt van vrouw tot vrouw af.’

Alle mogelijkheden op een rijtje

Mannencondoom


Het condoom voor mannen spreekt voor zich. Het is een dun rubberen hoesje dat je aanbrengt om de penis in erectie, waardoor zaadcellen worden opgevangen. Een van de voordelen van het condoom is dat het geen hormonen bevat en het je niet alleen beschermt tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, wat zeker niet onbelangrijk is. Bij correct

gebruik is het een vrij betrouwbaar voorbehoedsmiddel, maar hou er rekening mee dat een condoom kan scheuren of lekken. Daarom is het altijd een goed idee om naast het condoom ook een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Speel op veilig en kies voor double Dutch, zoals we deze methode ook noemen.

Vrouwencondoom


Het vrouwencondoom werkt op een gelijkaardige manier als het mannencondoom en biedt dezelfde voor- en nadelen, maar is bedoeld voor vrouwen. Het bestaat uit twee flexibele ringen, waarbij de gebruiker de kleinere binnenring in de vagina plaatst. De grotere ring heeft als functie om je schaamlippen de bedekken en dus ook te beschermen. In tegenstelling tot het mannencondoom is het condoom voor vrouwen veel minder populair.

Combinatiepil


De standaardpil is een combinatiepil, wat wil zeggen dat ze twee vrouwelijke hormonen bevat, namelijk oestrogeen en progestageen. Pilgebruikers moeten elke dag aan hun anticonceptie denken, want de combinatiepil is bedoeld voor dagelijks gebruik.

Minipil


Het verschil tussen de minipil en de combinatiepil is dat die laatste uit twee componenten bestaat, terwijl de minipil uitsluitend het progestageen-hormoon bevat. Omdat de minipil veel lager gedoseerd is en slechts één hormoon bevat, kunnen gebruikers van de minipil geen stopweek inlassen omdat de eigen cyclus anders onvoldoende wordt onderdrukt. De minipil moet elke dag worden ingenomen, en dat op heel vaste tijdstippen om de werking te kunnen garanderen. Daarom is en blijft de minipil een nicheproduct, dat zorgverleners niet zomaar aan om het even wie voorschrijven.

Anticonceptiepleister


De anticonceptiepleister is vergelijkbaar met de anticonceptiepil en bevat eveneens oestrogeen en progestageen. Deze doorzichtige of huidkleurige hormoonpleisters dienen gebruikers wekelijks te vervangen. Na drie weken volgt een pleistervrije periode van zeven dagen, waardoor een bloeding zal volgen.

Anticonceptiering


De anticonceptiering is net zoals de pleister een variant van de standaardpil, maar dan in de vorm van een vaginale ring. Het bevat dezelfde hormonen en biedt dezelfde werking als de pil, maar het grootste verschil zit hem in de termijn, want een pil slik je dagelijks, terwijl de vaginale ring één pilstrip vervangt en dus om de drie weken door de gebruiker wordt vervangen.

Koperspiraaltje


Het koperspiraaltje, een klein voorwerp dat deels uit plastic en deels uit koperdraad bestaat, is een hormoonvrij anticonceptiemiddel en wordt meestal gekenmerkt door zijn T-achtige vorm. Een professionele zorgverlener plaatst het spiraaltje via de vagina in de

baarmoeder. Het koperspiraaltje heeft als voordeel dat het een beschermingstermijn van drie tot vijf jaar biedt, wat mooi meegenomen

is als je niet elke dag aan je contraceptie wil denken. Nadeel is wel dat het bij sommige vrouwen tot hevigere bloedingen en menstruatiepijn kan leiden.

Hormoonspiraaltje


In tegenstelling tot de koperspiraal, het oudere zusje van het hormoonspiraaltje, bevat dit wel progestageen. Dat hormoon komt geleidelijk aan vrij, wat een pluspunt is. Met een hormoonspiraaltje ben je eveneens beschermd voor een periode van drie tot vijf jaar.

Hormoonimplantaat


Ook het hormoonimplantaat, dat ook wel het hormoonstaafje wordt genoemd, biedt na plaatsing in de bovenarm voor meerdere jaren bescherming en is eveneens een vorm van anticonceptie op basis van progestageen.

Prikpil


De prikpil is een driemaandelijkse injectie met het progestageen-hormoon. De inspuiting wordt door een zorgverlener onderhuids of

via de spieren toegediend. Het is een tussenmethode, die niet behoort tot de twee grote groepen. De prikpil is ook een anticonceptiemiddel dat onomkeerbaar is.

[td_smart_list_end]

Foto’s: © Getty


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '