Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Markus Spiske en Monica Grabkowska via Unsplash

Laat via onze enquête weten of jij zelf van plan bent om de nieuwe tips op te volgen!

OEI: Hoge Gezondheidsraad roept op om tatoeages, granola, parfum en plastic speelgoed te vermijden

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

‘Oei’, dat is wel het minste wat we kunnen zeggen na de oproep van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) om bepaalde producten te vermijden. Ze zouden in verband staan met toenemende ‘beschavingsziekten’, zoals kanker, diabetes, hart – en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen. Wat mogen we nu eigenlijk nog wel en wat niet?

Roken doe je maar beter niet en ook alcoholgebruik en een veelvuldig gsm-gebruik moet je leren intomen, maar volgens de HGR gaat het nog veel verder dan dat. Plastic speelgoed voor onze kinderen moeten we vermijden en ook granolarepen schrappen we maar beter van ons boodschappenlijstje. De HGR lijstte alle nieuwe schadelijke producten op:

Zwangere vrouwen komen best niet in contact met verf en nieuwe kledingstukken moet je wassen voordat je ze voor het eerst draagt. Ook spelen je kinderen volgens de HGR maar beter niet meer met plastic of rubber speelgoed.

Parfum en tatoeages

De HGR raadt ook aan om brood en granen die op hoge temperaturen geroosterd zijn, zoals granola, van je menu te bannen. Aangebrand voedsel is al helemaal not done en ook die pannen met antiaanbaklaag horen volgens hen niet langer thuis in de keukenkast. Je spaghetti op het werk opwarmen? Dat doe je volgens de HGR in het vervolg ook maar beter niet meer in een plastic potje.

En alsof dat alles nog niet genoeg is, raden ze tatoeages af en opperen ze voor een ‘beperkt’ gebruik van parfum, nagellak, cosmetische producten en kleurspoelingen. Waarom in godsnaam?

Volgens de krant Het Nieuwsblad opperen experts van de Hoge Gezondheidsraad voor ‘een fysisch-chemische milieuhygiëne’. Ze pleiten dus voor een beleid dat ervoor zorgt dat we alleen met de laagst mogelijke dosissen hormoonverstorende stoffen in aanraking komen, en dan alleen wanneer er echt geen ander alternatief voorhanden is. Die blootstelling gebeurt volgens de experts dan best op een zo laat mogelijke leeftijd.

En jij? Ben jij ook van plan om je levensstijl aan te passen?

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '