Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Vooral kaneel-, vanille- en botersmaak zijn gevaarlijk.

De smaakjes in e-sigaretten zijn slecht voor je gezondheid

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Als niet-roker is het aangenamer om naast iemand met een e-sigaret te staan dan naast iemand die ‘normale’ tabak rookt. Al die zoete smaakjes ruiken immers een pak beter. Voor de roker zelf zijn ze helaas ook enorm schadelijk voor de gezondheid.


Elektronisch roken wordt steeds populairder en je ziet overal in het straatbeeld ‘vapor shops’ of ‘dampwinkels’ opduiken. De e-sigaret zou een gezonder alternatief moeten zijn voor de traditionele sigaret met nicotine, teer en andere schadelijke stoffen. Je kan uit tientallen verschillende fruitsoorten met vrolijke namen kiezen, zoals Strawberry Field. Uit Amerikaans onderzoekt blijkt nu dat die chemische smaakmakers niet zo onschuldig zijn als ze lijken en ruiken...

Dode cellen


De onderzoekers van University of Rochester kweekten witte bloedcellen in een labo en stelden die bloot aan de smaakstoffen die toegevoegd worden aan e-sigaretten. De cellen vertoonden ontstekingsreacties en tekenen van oxidatieve stress. Daardoor verouderen de cellen, en diezelfde reacties vind je ook terug bij patiënten met alzheimer, kanker en diabetes. Sommige smaakstoffen – zoals kaneel, vanille en boter – waren zelfs zo schadelijk dat ze de cellen deden afsterven. Ook het mengen van verschillende smaken vermijd je beter, want dat maakt ze nog giftiger.

Inademen


Kaneel, vanille en boter klinken onschuldig, maar onderzoekers concluderen dat een stof die je aan voeding toevoegt, niet noodzakelijk ingeademd wordt zonder schadelijke gevolgen. Ze willen verder onderzoek uitvoeren en roepen overheden in de tussentijd op om strenger toe te zien op het gebruik van smaakstoffen voor e-sigaretten.

Strikte regels


In België zijn de regels rond vaping strikter dan in andere landen. Vapingproducten zijn net als sigaretten verboden voor jongeren onder de 16 jaar en mogen niet online verkocht worden. Bovendien mag er geen reclame voor gemaakt worden en mag je niet vapen in afgesloten ruimtes. Toch blijkt uit onderzoek dat 14 % van de Belgen al eens een e-sigaret probeerde. Een deel daarvan doet dat om te proberen stoppen met roken, maar een nog groter deel combineert vaping met ‘gewone’ sigaretten.

Wil je graag stoppen met roken? Dat kan via Tabakstop.be, een initiatief van de Stichting tegen Kanker.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '