Home Lifestyle AHA: zo krijg je gratis meer beenruimte in het vliegtuig

AHA: zo krijg je gratis meer beenruimte in het vliegtuig

Of versier je graag dat zitje zonder buren?

Vliegtuig
© Getty

We hebben het allemaal al ondervonden: de zitjes op het vliegtuig worden krapper en krapper. De enige oplossing? Bijbetalen voor extra beenruimte. Wil je je geld liever spenderen aan dat aperitief bij aankomst? Reiswebsite Ik Wil Goedkoop Reizen zocht uit* of je je geliefde zitje dan toch niet kan scoren zonder extra geld neer te leggen.

Wil jij de beentjes strekken tijdens die vlucht en zit je dus het liefst op de eerste rij van het vliegtuig of bij de nooduitgangen (want: extra beenruimte)? Dan betaal je daar wellicht een flinke meerprijs voor. Toch blijkt er een manier te zijn waarop je gratis zo’n ruimer zitje kan bemachtigen.

Gratis beenruimte

‘Als je laat maar wel nog voor de deadline incheckt, is de kans dat je een duurdere zitplaats zonder meerprijs aangeboden krijgen, veel groter‘, vertelt Jens Corijn van reiswebsite Ik Wil Goedkoop Reizen. ‘Vliegmaatschappijen als Ryanair proberen tot op het laatste moment winst te maken op duurdere zitjes. Als je gratis incheckt, krijg je altijd dezelfde boodschap, namelijk dat er een nog betere zitplaats beschikbaar is, maar daar betaal je natuurlijk extra voor. Om die reden worden die duurdere plaatsen tot op het allerlaatste ogenblik beschikbaar gehouden. Als je pas laat incheckt en er nog zo’n zitje vrij is, is de kans dus groot dat jij het toegewezen krijgt.’

Rij voor jou alleen

Ook als je liever geen buur wil tijdens je vlucht, doe je er goed aan om zo laat mogelijk in te checken. ‘Er worden zo veel mogelijk zitplaatsen naast elkaar vrijgehouden’, klinkt het. ‘Denk bijvoorbeeld aan een groepje mensen dat op het allerlaatste moment toch nog beslist bij te betalen om naast elkaar te zitten. Blijft een volledige rij ongereserveerd tot een paar uur voor de vlucht, dan is de kans groot dat jij met zo’n zitje gaat lopen als je laat incheckt.’ Good to know!

*Voor het onderzoek richtte Jens zich op low-costvliegmaatschappijen waarbij je extra moet betalen als je je stoel zelf wil kiezen.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.