Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Wist je dat het aantal zwangere vrouwen dat zich angstig voelt met maar liefst 50 % toenam?

6 indirecte gevolgen die het coronavirus kan hebben op onze gezondheid

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We kregen het de afgelopen maanden hard te verduren, en dat zowel op mentaal als op fysiek vlak. De gevolgen van het coronavirus zullen nog lang aanslepen en ook op onze gezondheid zal de pandemie volgens een aantal wetenschappers en dokters grote indirecte gevolgen hebben. Tijdens een webinar van Philips legden een aantal van die experts uit aan welke positieve én negatieve lichamelijke gevolgen we ons nog mogen verwachten.


Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten. De coronacrisis bracht op élk vlak heel wat veranderingen teweeg en volgens de experts van Philips zullen een aantal van die nieuwe gewoontes blijven plakken en switchen we momenteel wel degelijk naar het ‘nieuwe normaal‘. Maar wat houdt dat nieuwe normaal precies in en op welke fysische aspecten heeft het coronavirus een (indirecte) invloed?

1. Op medische hulp


Volgens Rianne Meijerman, Philips Head of Consumer Marketing, maken we momenteel een zogenaamde ‘shift to digital‘ door. In sommige landen is het namelijk momenteel een absolute no go om voor niet dringende kwaaltjes naar het ziekenhuis, de huisarts of tandarts te rennen. In plaats daarvan doen ze beroep op een online consultatie. Zo is het mogelijk om foto’s door te sturen naar de arts in kwestie en hem/haar om raad te vragen. Op die manier hoef je de deur niet uit en verklein je de kans om het coronavirus op te lopen. Dankzij die shift to digital zien verschillende zorginstanties nu in dat een digitaal platform waarop je terechtkan voor je medische vragen weleens de toekomst zou kunnen worden. Zo krijg je de kans om veel sneller beroep te doen op specialisten van over de hele wereld én kan je ook sneller geholpen worden – lees: geen uren meer wachten in de wachtzaal of afspraken maanden op voorhand moeten vastleggen.

Daarom zijn ze bij Philips volop bezig aan het uitbreiden van hunHealth-at-home’-platform. Dat vullen ze aan met een reeks innovaties om mensen te helpen een gezonde levensstijl te behouden en met digitale mogelijkheden die hen in staat stellen in contact te blijven met hun zorgverleners. Nu mensen het grootste deel van hun tijd thuis doorbrengen en hun gezondheid tot een prioriteit maken, is gezondheid van thuis uit van essentieel belang’, luidt het bij Philips. Wij zijn alvast benieuwd of we binnenkort effectief virtueel naar de huisarts zullen kunnen gaan. 

2. Op zwangerschap en bevalling


Volgens Astrid Smeets, Philips Senior Clinical & Medical Affairs Manager, nam het aantal zwangere vrouwen die zich angstig voelen met maar liefst 50 % toe. Daardoor vroegen ze veel sneller om medisch advies én wilden ze na de bevalling minder lang in het ziekenhuis blijven. Dat zette de dokters en vroedvrouwen aan tot nadenken en daarom is de elektronicaconcern volop zijn apps Zwangerschap + en Baby + aan het upgraden. Dankzij die apps kan je nu al de gezondheid van jou en je (ongeboren) baby opvolgen, 3D-afbeeldingen van de foetus bekijken en gepersonaliseerde tips krijgen. In de toekomst wil Philips de apps met een paar snufjes uitbreiden, zodat het onder andere mogelijk wordt om met je vroedvrouw te (video)chatten als je je zorgen maakt, maar door bepaalde omstandigheden – zoals een pandemie – niet meteen bij haar terechtkan. Op die manier hoopt Philips het stressgehalte van toekomstige mama’s te doen dalen. Daarnaast zien ze ook een trend in het aantal thuisbevallingen en -consultaties.

3. Op onze mondhygiëne


Geloof het of niet, maar ook op onze mondhygiëne kan het coronavirus een enorme impact hebben. Meer en meer mensen geven aan dat hun tandvlees sinds de uitbraak van de pandemie meer bloedt en pijn doet. Dat heeft niets te maken met COVID-19 zelf, wel met de stress die erbij komt kijken. Zo zouden we nu weer meer nagelbijten en tandenknarsen, waardoor de toestand van onze tanden achteruitgaat. Daarom is het nu héél belangrijk om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen én af en toe te flossen, want een slechte mondhygiëne kan een aantal drastische gevolgen hebben, waaronder diabetes en vervelende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Om dat te voorkomen, zit ook tele-dentism in de lift. Op die manier kan je raad vragen aan je tandarts, zonder dat je naar zijn/haar praktijk moet.

4. Op onze slaap


De kans dat jij af en toe slecht slaapt is heel groot, want meer dan 50 % van de wereldbevolking heeft een slaapprobleem en 80 % van hen heeft geen flauw benul wat de oorzaak van dat slaapprobleem zou kunnen zijn. Nochtans kunnen we de nodige portie slaap nu meer dan ooit gebruiken, want het immuunsysteem van mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen krijgt het zwaar te verduren. Dat is iets wat we tijdens een pandemie moeten proberen te vermijden. Het enige probleem? Volgens slaapdokter Mark Aloia slapen we sinds de uitbraak van het coronavirus een pak slechter omdat we ons zorgen maken om onze gezondheid en die van onze naasten. Dat kan volgens hem een slaapprobleem in de hand werken, waardoor we in een vicieuze cirkel belanden. Daarom is het héél belangrijk dat we massaal op zoek gaan naar de oorzaak van ons slaapprobleem. Daarvoor kan je volgens hem een beroep doen op verschillende professionele apps, zoals hun SleepMapper, of eventueel een afspraak maken in de slaapkliniek.

5. Op ons bewustzijn


Door de coronacrisis zijn we nog maar eens gaan inzien hoe ons leven er in 1, 2, 3 helemaal anders kan uitzien. We werden helaas geconfronteerd met het feit dat onze gezondheid en die van onze naasten soms helemaal niet op peil is en dat we moeten samenwerken om de pandemie in te tomen. Het bewustzijn over onze gezondheid en die van onze geliefden werd in een mum van tijd vergroot. Dat zal er in de toekomst voor zorgen dat we minder sceptisch tegenover bepaalde ziektebeelden zullen staan én dat we ons bewuster zullen zijn van onze eigen kwaaltjes en symptomen.

6. Op onze eet- en sportgewoontes


Omdat we nu meer thuis zijn én ons bewuster zijn van onze gezondheid, zijn we ook massaal beginnen sporten en gezonder beginnen eten. Het feit dat we nu meer tijd thuis en in onze tuin kunnen spenderen, zorgt ervoor dat we ook gezonder in het leven staan en naar alle waarschijnlijkheid zullen we die goede voornemens nu wél blijven volhouden in de toekomst. Het duurt normaal gezien om en bij de drie maanden voordat we een gewoonte kunnen implementeren in ons dagelijks leven. Aangezien we nu al meer dan een halfjaar lijden onder de coronacrisis zijn die goede voornemens een gewoonte geworden. Dat betekent dat onze toekomst er een pak gezonder uitziet, althans voor wie nu een totaal andere levensstijl heeft dan vóór de pandemie en investeert in zijn/haar immuunsysteem.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '