Home Lifestyle GESPOT: deze 9 huwelijkstrends zagen we op trouwbeurs I Do I Do...

GESPOT: deze 9 huwelijkstrends zagen we op trouwbeurs I Do I Do in Antwerpen

Van minimalistische tafeldecoratie tot roze neon signs.

Pinterest doet dromen, maar trouwbeurs I Do I Do bewijst dat dromen ook écht kunnen uitkomen. Wij brachten vandaag een bezoekje aan het Antwerpse Zuiderpershuis en spotten er 9 opvallende huwelijkstrends die je zeker in het achterhoofd moet houden als je binnenkort je jawoord geeft.

1 / 9
De decoratie: groen minimalisme
Het eten: pure smaken en seizoensgebonden groenten
The dress: top + rok = eindeloos combineren
De drankjes: bye bye cava, hello cider!
De (foto)locatie: edgy en ruw
Het kapsel: vlechtenmix en losse dotjes
De bloemen: mix van licht en donker
De juwelen: niet langer identiek
De bruidstaart: naked cakes al dan niet in combinatie met een dessertenbuffet
De decoratie: groen minimalisme
De decoratie: groen minimalisme

Sorry boho babes, romantische franjes zijn over en uit. Weddingplanners Lotte en Sanya van Salon Weddings merken op dat hun klanten steeds vaker gaan voor een strakke, minimalistischere decoratie in combinatie met groen. ‘Het Belgische weer verplicht ons van een bruiloft meestal binnen te vieren, maar koppels vinden het toch belangrijk om de natuur in de decoratie te integreren‘, aldus Lotte.

Vroeger mocht het allemaal erg lieflijk en retro zijn, maar vandaag is het motto volgens Sanya meer dan ooit less is more. ‘Denk: lange tafels zonder tafellakens maar met tafellopers van eucalyptustakken en witte kaarsen. Het groen zien we vaak in combinatie met koper.’

Dat de vintage vibes steeds vaker naar de achtergrond worden teruggedrongen weet ook Nathalie van Pompon Events. ‘Vandaag de dag mag het allemaal wat stoerder. Een roze neon sign tegen een bakstenen muur of een cactus of bananenboom in plaats van pastelkleurige bloemstukken zijn niet langer een uitzondering.’

Het eten: pure smaken en seizoensgebonden groenten
Het eten: pure smaken en seizoensgebonden groenten

De Franse keuken – denk: veel boter en room – heeft volgens chef Pablo van Epicure Catering volledig afgedaan. ‘Bladerdeeghapjes en een sappig stuk vlees gebakken in boter is niet meer van deze tijd. Of het koppel nu dierlijke producten eet of niet, groenten zijn belangrijker dan ooit.’

Dax, chef bij Nori Catering en zelf vegetariër, beaamt dat. ‘Er wordt vertrokken vanuit de groenten en indien de klant dat wil, bedenken we er een vleesgerecht bij’, vertelt hij. ‘De vraag naar biologische en seizoensgebonden producten is groter dan ooit. We mikken op pure smaken die op punt worden gesteld met verse kruiden.’

The dress: top + rok = eindeloos combineren
The dress: top + rok = eindeloos combineren

Niet alleen qua decoratie, maar ook op vlak van kledij is de bohotrend op z’n retour. ‘Bruiden kiezen opnieuw voor een iets minimalistischere stijl. Zo opteren ze wel nog voor kant, maar eerder voor blaadjes dan voor een bloemendessin’, weet ontwerpster Karolien Verstraeten.

Volgens Karolien is de combinatie van een top met een rok aan een opmars bezig. ‘Door twee stukken te kiezen, kan je je look zelf samenstellen. Vaak switchen bruiden ‘s avonds van een lange naar een kortere rok of wisselen ze een topje met lange mouwen in voor een mouwloze top. Dat is voordeliger dan voor twee jurken te kiezen.’

Nele, het creatieve brein achter schoenenlabel Atelier Content, meent dan weer dat roségoud populairder dan ooit is als het op accessoires aankomt. ‘Bruiden shoppen niet langer in functie van hun bruiloft, ze willen hun accessoires achteraf ook in het dagelijkse leven dragen. Daar zijn roségouden schoenen en juwelen ideaal voor, want chique en toch niet over the top.’

De drankjes: bye bye cava, hello cider!
De drankjes: bye bye cava, hello cider!

Cava en champagne worden steeds vaker vervangen door cider. ‘Appel of peer, fruitig of net minder zoet: het gamma aan smaken is bijzonder divers’, legt An van Cideris uit. Cider wint aan populariteit omdat het minder alcohol bevat – de percentages gaan van 4% tot 12% – en de mensen zo langer kunnen aperitieven zonder na twee glazen al in de wind te zijn. ‘Bovendien is met cider de kans op een zwaar hoofd de dag erna veel minder groot’, lacht An.

Wil je je gasten graag ook een alcoholvrij drankje serveren? Dan zijn mocktails een waardig alternatief. ‘Onze mocktail op basis van pompelmoessap, bruiswater en rozemarijn is een bestseller’, verklapt Pablo van Epicure Catering.

De (foto)locatie: edgy en ruw
De (foto)locatie: edgy en ruw

‘Hoe edgier, hoe beter’, lijkt anno 2018 wel het motto te zijn wat de (foto)locatie betreft. ‘Plekken zoals hangars en oude steenbakkerijen doen het momenteel bijzonder goed’, onthult fotografe Katrien van Magni Momenti.

Maar ook verlaten weilanden en bossen zijn nog steeds populair. ‘En botanische tuinen natuurlijk. Die hebben vaak een serre, wat van pas kan komen wanneer het onverwachts regent’, lacht fotografe Laurein van Studio LRN.

Maar de belangrijkste factor blijft het licht. ‘Het ochtendlicht of het ‘golden hour’ net voor de zon ondergaat, zijn de beste momenten om te fotograferen. Dan is het licht diffuser én is het minder warm’, aldus Laurein.

Het kapsel: vlechtenmix en losse dotjes
Het kapsel: vlechtenmix en losse dotjes

Zoals verwacht zijn vlechtkapsels een blijver. Toch zullen we het komende trouwseizoen steeds vaker een combinatie van verschillende vlechttechnieken in één kapsel zien, weet Ilka van Greenhouse Styling Bar. Strakke knotjes zijn al een tijdje uit en hebben plaatsgemaakt voor losse top knots en chignons.

Verse bloemen blijven populair om het kapsel mee te versieren, maar we zien dat de pasteltinten steeds minder vaak worden gekozen. Bruiden gaan nu eerder voor donkere, dramatische tinten zoals bordeaux en zelfs zwart.’

De bloemen: mix van licht en donker
De bloemen: mix van licht en donker

Elke van Into the Wild ziet de vraag naar een mix van donkere en lichte bloemen stijgen. ‘Bordeaux, purper en bruin in combinatie met lila, perzik en poederroze is hipper dan ooit’, weet de floriste. En ook ‘oude’ bloemen die door de jaren heen in de vergetelheid raakten, doen het goed. ‘Denk aan de gladiool, zinnia, amarant en lisianthus. Maar rozen (op de linkse foto te zien bij het bloemstuk gemaakt door Loes van Wildflowers & Wodka) blijven veruit het populairst.’

Bruiden opteren vandaag voor steeds grotere bruidsboeketten die veelal in de breedte worden samengesteld. ‘Soms heerst er de schrik dat zo’n groot boeket te zwaar zal wegen, maar uiteindelijk loop je er toch enkel tijdens de ceremonie en de shoot mee rond. Zo’n oversized boeket oogt nu eenmaal veel mooier op de foto’s’, aldus Elke.

De juwelen: niet langer identiek
De juwelen: niet langer identiek

De solitaire is en blijft de nummer 1 wat verlovingsringen betreft. Meestal in het geelgoud, en al dan niet met een gekleurde steen. ‘Vaak wordt gekozen voor fijne ring waarop kan worden verder gewerkt’, legt juweelontwerpster Lore Van Keer uit. ‘Zo kan er bij elke mijlpaal een ring bijkomen en krijg je op die manier een stapelring.’

Wat eeuwenlang traditie was, is niet meer: matching trouwringen zijn steeds minder de norm. ‘Maar we merken wel dat koppels er toch op toezien dat hun ringen op een of andere manier verbonden zijn. Door een detail dat in beide juwelen terugkomt, of de tekening van een bloem in de ring van de vrouw en een steeltje in de ring van de man’, dixit Eva van juwelenlabel Mia & Moi.

De bruidstaart: naked cakes al dan niet in combinatie met een dessertenbuffet
De bruidstaart: naked cakes al dan niet in combinatie met een dessertenbuffet

Sofie van Elisa Bakt krijgt steeds vaker de vraag om veganistische, gluten- of suikervrije desserts te maken. ‘Maar de brownie blijft ieders favoriet’, lacht ze. Hoewel bruidstaarten – met naked cakes (minimalistische taarten met weinig tot geen glazuur) op kop – nog steeds worden besteld, is het dessertenbuffet ook bijzonder populair. ‘De mensen vinden het nu eenmaal leuk om van alles een beetje te kunnen proeven.’

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.